Go to top

Arbèl: precisielas- en plaatwerk in aluminium, RVS en staal

"Die machine hadden we een jaar eerder moeten aanschaffen!"


Het Valkenswaardse Arbèl is met zijn plaat- en bankwerk en licht constructiewerk toeleverancier van machineonderdelen. Het bedrijf maakt prototypes en kleine series metaalproducten van staal, aluminium en RVS voor klanten in uiteenlopende branches
.

Breed, divers, afwisselend zijn de termen die bij het bedrijf horen. Een product kan 1 millimeter groot zijn, maar ook 3 meter. Als er in een week 500 producten de deur uitgaan, knipperen de medewerkers niet met hun ogen. Gebeurt wel vaker, niks bijzonders. En het is goed en perfect of het gaat de deur niet uit. Arbèl heeft zelfs een beschermingsplaatje geleverd dat met een ruimtevaartcapsule van ESA het heelal in is geweest. Heel veel hoger kun je met je kwaliteit niet komen, wel?

En dan is het wel leuk te weten dat Q-Fin ook een vinger heeft in de prestaties van Arbèl. Want sinds september 2016 maakt onze F200XL deel uit van het machinepark van het bedrijf van directeur Simon van Kuijk. En zijn eerste ontboezeming is duidelijk: “Die hadden we een jaar eerder moeten aanschaffen! Want we zijn er supertevreden over.”

Waauuw, dat scheelt veel tijd


“Vóór die aanschaf hadden we enkel een ontbramings- en afrondmachine voor grote werkstukken,” laat chef werkplaats Gerard Verrijt weten. “De kleinere onderdelen deden we met de hand. En we hebben nogal wat kleine componenten. Dus het is een flinke stap vooruit. Tel maar uit als je met 13 medewerkers elk onderdeeltje handmatig moet poetsen en afronden. Wat dat alles bij elkaar aan uren kost, terwijl de machine dat in een paar tellen doet. Ik schat dat machinaal afronden 10 tot 15 keer zo snel gaat. Het eerste wat mijn mensen zeiden, was dan ook: ‘Waauuw, dat scheelt veel tijd!’ Het was echt een verademing.”

Simon kan die uitroep wel globaal kwantificeren. “Van alle kleine aluminium en RVS-producten die we afleveren, ronden we nu 90% machinaal af. Wat de Q-Fin-machine in 1 uur doet, kan 1 medewerker nog niet in 1 dag doen. Het scheelt echt enkele mensen die we anders extra in dienst hadden moeten nemen. Dus de machine hebben we snel terugverdiend.”

Praktische toevoeging


Gerard: “De machine is ook erg gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Na de uitleg bij de installatie kon iedereen er direct mee aan de slag. Handig is bijvoorbeeld dat je de snelheid traploos kunt regelen en dat je het product door de machine heen kunt volgen. Dus mocht een werkstuk verschuiven, dan zie je dat meteen. En schuurmiddelen gaan ook lang mee, omdat het verbruik zeer gering is.”

Gebeurt het vaak dat werkstukken verschuiven? “Nee, zeker niet. Alleen als de transportband na verloop van tijd vuil wordt en gereinigd moet worden. Reinigen doen we nu met een doekje en water, dat is onderdeel van het normale gebruik. Het is snel gebeurd, maar je kent dat, hè, daar heeft nooit iemand zin in. Misschien kan Q-Fin eens kijken of ze een automatische reinigingsunit kunnen inbouwen. Dan is dat met één druk op de knop uit te voeren.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht