Go to top

247TailorSteel Leverbetrouwbaarheid van meer dan 98%

"Alles kan hier"


In Nederland is 247TailorSteel marktleider als het gaat om de levering van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen. Naast een gegarandeerde levertijd onderscheidt het bedrijf zich ook door een hoge kwaliteit van de producten en heeft het de beschikking over een hoogwaardig machinepark. Spil hierachter is Sophia®, de online assistent en regisseuse van het verkoop- en logistieke proces. Het is in feite een verfijnd samenspel tussen interne automatiseringen, een supermoderne productie- en expeditiehal en een uitgebreid eigen wagenpark. Voor 2020 staat, naast de in 2018 geopende Duitse vestiging bij Bremen een gloednieuwe faciliteit in Hilden, vlakbij Düsseldorf, op stapel.


Wim de Grood


Hoe langer de levertijd, des te gunstiger de prijs


247TailorSteel is een relatief jong bedrijf. Het is in 2007 in Varssevelt in de Achterhoek opgericht door Carel van Sorgen. Hij was een gedreven en veelzijdig ondernemer: onder meer eigenaar van plaatbewerkingsbedrijf Sorba in Winterswijk en uitbater van een golfbaanresort in Ierland. In 2003 verkoopt hij de golfbaan, omdat zijn gedachten steeds maar weer afdwaalden naar zijn oude liefde: plaatwerkingsbedrijven. Hij was van mening, dat die hele plaatwerkwereld anders moest kunnen. CEO Paul Schipper licht dit toe: “Het moest allemaal efficiënter kunnen. Toen is hij gekomen met het idee om digitaal bestellen mogelijk te maken: van een tekening een offerte af te leiden en die automatisch door te vertalen naar machineprogramma’s en planningen. Daar moest het volgens Carel van Sorgen naar toe. In die tijd kon je dat best wel revolutionair noemen. Veel mensen zagen dat niet zitten, maar desondanks zette hij door en is hij gestart met één lasermachine en een handje vol medewerkers. Hij heeft dit bedrijfje weten uit te bouwen tot wat het nu is. Nu heeft 247TailorSteel meer dan in totaal 500 medewerkers en een omzet die richting de 100 miljoen euro gaat. Inmiddels is er ook een vestiging bij Bremen en komt er een bij in de buurt van Düsseldorf. Met deze visie heeft Carel van Sorgen een groei kunnen realiseren van 30% en dat van jaar op jaar. Het unieke van dit concept zit ‘m niet zozeer in de machines maar wel in de integratie van het moment dat een klant zijn tekeningen opstuurt. Want dan krijgt hij binnen twee minuten een aanbieding, waarbij de prijs afhankelijk is van de tijd die 247TailorSteel krijgt om leveren. Hoe langer de levertijd is, des te gunstiger wordt de prijs. Als de klant de offerte accepteert drukt hij op de bestelknop en gaat het hele proces lopen. De machineprogramma’s worden gemaakt, alle onderdelen worden bij elkaar op een plaat verzameld waardoor je zo min mogelijk afval hebt en vervolgens wordt de planning gemaakt en uiteindelijk gaat het product met ons eigen transport naar de klant toe.” Volgens Paul Schipper was dit echt revolutionair. Hij legt uit: “Met name het hele snelle reageren is doorslaggevend. In een traditioneel bedrijf moeten de mensen eerst gaan rekenen, hoeveel materiaal is er nodig en hoeveel tijd is er nodig voor de productie, om tot een offerte te komen. Bij ons is alles binnen twee minuten doorgerekend. Om dat te kunnen heeft Carel van Sorgen software ontwikkeld. Twee dingen om precies te zijn: het portaal Sophia® wat staat voor Sophisticated Intelligent Analyzer, en het tweede stuk is de hele programmering van de machines met daarbij de planning.

Verkoop


Toen Carel van Sorgen aan dit project begon was hij al 57 jaar. Nu is hij inmiddels 69 en begon hij na te denken over wat hij moest doen met het bedrijf. Enerzijds moest de groei doorgezet worden, anderzijds wilde hij het ook rustiger aan gaan doen. Daarom heeft hij participatiemaatschappij Parcom aan boord gehaald. Volgens Paul Schipper is dit een onderneming die heel goed past bij het bedrijf en dat die groei ook wil faciliteren. “Carel heeft in april van dit jaar 60% van zijn aandelen aan hen verkocht, 40% heeft hij zelf gehouden. Thans is hij als commissaris aan het bedrijf verbonden. Parcom heeft aangegeven dat zij het waardevol vindt dat hij als oprichter bij het bedrijf betrokken blijft.” Sinds 1 mei 2019 is Paul Schipper als CEO aan 247TailorSteel verbonden. Hij is vast van plan om het groeipad dat door Carel van Sorgen is ingezet, voort te zetten. Een eerste stap daartoe is de ontwikkeling van de nieuwe vestiging in Hilden. Pikant detail nog: Paul Schipper heeft tijdens zijn studie werktuigbouwkunde nog stage gelopen bij Sorba, het eerste bedrijf van Carel van Sorgen……..


Producten en toepassingen


Kort samengevat: 247TailorSteel levert gesneden en gekant materiaal. Bij gesneden materiaal moet je dan denken aan plaat en aan buizen. Dat gebeurt in diverse plaatsoorten zoals staal, roestvast staal, aluminium en koper, in talloze diktes. Daarnaast bestaat het assortiment uit 1.500 verschillende buizen en kokers. Paul Schipper hierover: “Er zijn talloze bedrijven die dit ook doen. Maar waar wij ons in onderscheiden is, ik zeg het nog maar een keer, onze hoge leverbetrouwbaarheid en onze snelle reactietijd. En dan maakt het niet uit of de klant een enkele stuks bestelt of een afname vraagt van 10.000 stuks, in welke vorm of maat ook. Dit kan allemaal door onze automatisering.”
 247TailorSteel is actief in de machinebouw, ook voor de levensmiddelenindustrie waar hele hoge eisen gelden. Daarnaast levert het aan de (constructie)bouw en de scheepsbouw. Of zoals Paul Schipper het omschrijft: “Eigenlijk aan van alles en nog wat. Een hele brede toepassing aan variëteiten. Dat maakt ons niet zo kwetsbaar bij schommelingen in bepaalde branches. Daarom zijn wij tijdens de crisis gewoon doorgegroeid. Toen aarzelden veel bedrijven om zelf een lasersnijmachine aan te schaffen en kwamen zo bij ons terecht om hun werk uit te besteden. We komen de raarste dingen tegen. Met de Kerst voorbeeld kregen we een opdracht om kerstbomen uit metaal te snijden. Ook hebben we dat gedaan met logo’s voor voetbalclubs. En laatst nog voor een graf hebben we een tekst uitgesneden. Alles kan hier.”

Missie


De missie van 247TailorSteel is heel duidelijk. “Wij willen de meest betrouwbare en klantgerichte plaatbewerker zijn die men zich voor kan stellen”, stelt Paul Schipper. “Dan moet je denken aan snelle levertijden, de klant ontzorgen en een hoge kwaliteit leveren. Gelet op onze groei van gemiddeld 30% per jaar denk ik dat wij daarin geslaagd zijn.” Ook de machines zijn belangrijk in dit proces. Paul Schipper daarover: “Wij hebben 33 vlakbedlasers staan, 5 buislasers en rond de 20 kantbanken. Maar wat we niet gaan doen is poedercoaten, lassen en dergelijke nabewerkingen. Wij focussen ons echt op het lasersnijden van plaat en buizen en op kanten. Want als wij bijvoorbeeld gaan lassen komen we in het vaarwater van onze klanten. En dat willen we niet.”

Sophia® is het hart van het bedrijf


De naam Sophia® is al even genoemd. Maar wie, of liever gezegd, wat is Sophia® eigenlijk. Paul Schipper gaat hier dieper op in: “Het is ongelooflijk intelligente software waarmee je tekeningen in diverse formaten kunt inlezen. Het kunnen ook samengestelde tekeningen zijn. Die worden dan uit elkaar getrokken waardoor je individuele tekeningen krijgt van zo’n samengesteld bouwdeel. Dit alles wordt vervolgens doorgerekend: hoeveel materiaal hebben we daarvoor nodig, hoeveel lasersnijtijd en/of kanttijd is ervoor nodig en hoe groot is het eventuele percentage afval. Dit gaat razendsnel en wordt binnen twee minuten doorgegeven in een offerte aan de klant. Als de klant daarmee akkoord is dan gaat alles hier het systeem in, het zogenaamde manufacturing execution system. In feite is dat de gehele programmering van de machines. Ook wordt de planning gemaakt en uiteindelijk wordt ook de expeditieplanning daaraan vastgeknoopt. Hierin zijn wij absolute koploper. Sophia® is een webportaal dat prominent op onze website te vinden is. Sophia® is dus 24 uur, 7 dagen in week bereikbaar. Met deze software zijn wij ook in staat om orders efficiënt te combineren hetgeen een snelle levering bevordert. Ook dit is een uniek pluspunt. En een derde pluspunt is, er is een totale integratie, ook met het financiële systeem. Wij lopen daarin echt voor op onze concurrenten. Sophia® vormt het hart van ons bedrijf.”


 

"Onze chauffeurs zijn onze ambassadeurs"


247TailorSteel beschikt over een eigen expeditie met eigen chauffeurs. “Wij willen dat de producten goed aankomen bij de klanten”, aldus Paul Snijder. “Onze chauffeurs weten precies hoe ze ermee om moeten gaan. Ook deze afdeling wordt volledig aangestuurd door onze automatisering en werkt zo mee aan onze hoge mate van leverbetrouwbaarheid. We durven daarom onze chauffeurs onze ambassadeurs van het bedrijf te noemen.” Onlangs is het wagenpark nog uitgebreid met zes nieuwe trucks en zeven nieuwe opleggers. Hierdoor komt het totaal op 15 vrachtauto’s met aanhanger combinaties en één bus (uitstekend geschikt voor snelle spoedleveringen). Leuk detail: deze nieuwe trucks hebben geen buitenspiegels maar zijn voorzien van 2 digitale tablets die bevestigd zijn aan de binnenkant van de cabine. Past natuurlijk uitstekend bij het imago van dit innovatieve bedrijf. En het aantal ‘Ambassadeurs’ is ondertussen gestegen naar meer dan 20 personen.

Academy: meester in het vak worden


247TailorSteel wil zijn mensen (zoveel mogelijk) zelf opleiden. Daartoe is de Academy in het leven geroepen en deze staat ook op het terrein in Varssevelt. Er wordt samengewerkt met een technische school. Het is de bedoeling dat de mensen gecertificeerd worden en dus een erkend diploma hebben. Naast dat zij de machines goed kunnen bedienen moeten zij ook meester in hun vak worden, zoals Paul Schipper het noemt. Het lijkt wat op het Duitse model: het duale leren. Dat wil zeggen: zowel leren als werken. In de Academy staat een vlakbedlaser, een kantbank en een lasrobot. Daarnaast zullen er ook andere opleidingen gaan plaatsvinden zoals een cursus Tekening Lezen en een Excel cursus voor gevorderden. Begin september is de Academy officieel in gebruik genomen en men wil daar 45 mensen die in de nieuwe fabriek in Hilden moeten gaan werken ook gaan opleiden.

Nieuwe fabriek in Hilden


Vlak bij Bremen, in Oyten, heeft 247TailorSteel al een fabriek. Deze fabriek is in 2018 gestart en daar werken inmiddels zo’n 70 mensen. Volgens Paul Schipper is het een prachtige fabriek die heel sterk lijkt op het moederbedrijf in Varsseveld. Ook daar vinden we Sophia® terug. Omdat 247TailorSteel ziet, dat er in Duitsland een enorm potentieel is en dus groei zit, is besloten naar Hilden in de buurt van Düsseldorf te gaan. Het wordt een fabriek met een binnenoppervlak van 10.000 m² (Varssevelt en Oyten hebben samen 30.000 m²). In eerste instantie wordt er gestart met vier lasersnijmachines en vier kantbanken. Dit najaar zal de bouw van start gaan en zal de fabriek naar verwachting in de zomer van 2020 volledig in gebruik zijn. Paul Schipper geeft aan, dat hij niet uitsluit dat er in de toekomst nog meer nieuwe fabrieken gebouwd gaan worden. Deze plannen passen naadloos in de groeivisie van het bedrijf en waar de nieuwe eigenaar Parcom ook volledig achterstaat.

Marktpositie en toekomstverwachting


Volgens CEO Paul Schipper is 247TailorSteel in Nederland marktleider. “We zitten met ons marktaandeel net iets onder de 10%. En je ziet ook, dat die markt nog heel versnipperd is. Dus we hebben in Nederland nog een groeipotentieel. In Duitsland hebben we een kleinere marktpositie, maar daar is die markt veel groter en wij zijn daar ook later begonnen. Wij zien zeker nog groei, enerzijds omdat de markt zelf nog blijft groeien, zowel in volume als in prijsvorming. Omdat wij met ons concept klanten kunnen ontzorgen, zijn wij in staat harder dan de markt te groeien. Er zijn heel wat kleinere spelers in de markt voor wie het lastig is of wordt wanneer je traditioneel bent. Of je moet heel snel innoveren of iets bijzonders hebben, wil je het redden. Voor als je nog niet geautomatiseerd bent moet je nu wel wat gaan doen. Je zult uiteindelijk twee grote groepen overhouden, enerzijds platformen en anderzijds echte grote ‘outsourced capacity players’, grote partijen die lasercapaciteit en kantbankcapaciteit beschikbaar hebben voor klanten die daar zelf niet in kunnen of willen investeren. De verlengde werkbank dus. Wij denken dat het die kant op gaat. Met twee, en straks drie fabrieken, kunnen wij die capaciteit optimaal benutten. Wij zullen altijd overcapaciteit hebben voor onze leverbetrouwbaarheid. En dan hebben we nog Sophia®, met een totale integratie. Wij geloven in het starten van nieuwe fabrieken met nieuwe machines en met nieuwe, door onszelf opgeleide mensen. Dus geen bestaande bedrijven opkopen en herstructureren. Nee, in één keer goed en modern neerzetten. Dat scheelt tijd, des te meer, omdat wij onze systemen kunnen kopiëren en in de nieuwbouw kunnen implementeren. Dat geeft ons een voorsprong op onze concurrenten. Wij gaan door met de visie van Carel van Sorgen: nieuwe hallen neerzetten, met Sophia® en de totale integratie van systemen. Doe je dat niet, zul je niet zo hard groeien.” 247TailorSteel kan met zoveel uitdagingen voorlopig nog wel even vooruit. 

www.247tailorsteel.com

sales@247tailorsteel.com

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht