Go to top

‘The Bright World of Metals’ schittert met recordresultaat

Meer dan 1.200 exposanten op ruim 86.200 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte. Talrijke innovaties verwacht: resource-besparing en energie-efficiëntie staan bij ecoMetals-campagne central.

Metals4you: met school naar ‘Bright World of Metals’
 

Het metallurgiebeurzenkwartet GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST stevent op de eindstreep af en zal van 16 tot en met 20 juni met een recordresultaat in Düsseldorf van start gaan. Voor het eerst in de bijna 60-jarige geschiedenis van de beurs hebben de evenementen met 2.124 exposanten de grens van 2.000 doorbroken. Ook qua tentoonstellingsoppervlakte is er een duidelijke groei: er wordt dit jaar 86.253 vierkante meter in de hallen 3 tot en met 17 van het beursterrein van Düsseldorf belegd. Daarmee speelt de ‘Bright World of Metals’ in de eredivisie van de internationale investeringsgoederenbeurzen. De lijst van deelnemende landen beslaat de hele wereld en loopt van de A van Argentinië tot de Z van Zweden. Naast Duitsland, dat met 736 bedrijven is vertegenwoordigd, spelen vooral producenten uit Italië, Groot-Brittanië, Frankrijk, China, India en de Verenigde Staten een belangrijke rol op de wereldmarkt en op de vier beurzen. In totaal komen, exclusief Duitsland, 1.388 exposanten van het Europese vasteland en van overzee naar de ‘Bright World of Metals’ in Düsseldorf.

Thematisch ligt de focus van de vier beurzen dit jaar nog meer op resourcebesparing en energie-efficiëntie dan vier jaar geleden. Terwijl toen slechts enkele bedrijven duurzaamheid hoog in hun vaandel hadden staan, is het thema in 2015 bij veel Europese bedrijven een belangrijk onderdeel van hun beleid. Dit hangt natuurlijk ook samen met de energie-intensieve gieterij-, staal- en NE-metaalproductiebranches. Er worden noviteiten en basistechnologieën gepresenteerd die leiden tot een maximalisering van het rendement en een reducering van de CO2-uitstoot en daarmee een actieve klimaatbescherming bewerkstelligen. Met deze technologieën profileren de ondernemingen zich in de markt en verzekeren ze zich van duidelijke concurrentievoordelen. De exposanten die deelnemen aan de ecoMetals-campagne van Messe Düsseldorf, zullen ook in 2015 veel aandacht trekken. Hier kunnen ondernemingen hun innovaties op het gebied van energiebesparende productie, materiaal- en resourcebesparing, klimaatvriendelijke inzet van duurzame energie en een geoptimaliseerde energiebeheersing presenteren. Voor de bezoekers biedt Messe Düsseldorf tezamen met het verband VDEh en bdguss highlight-rondleidingen in het Duits en Engels naar de deelnemers van ecoMetals.

‘Ieder voor zich en allen voor één’


GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST zijn zelfstandige beurzen met ieder hun eigen doelgroep en markten, maar gezamenlijk schilderen ze het complete beeld van de ‘Bright World of Metals’ af.
GIFA – 13e internationale gieterijvakbeurs met Technical Forum – presenteert zich in 2015 in topconditie met een geweldig resultaat van 898 ondernemingen uit 46 landen op 47.457 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte in de hallen 10 tot en met 13 en 15 tot en met 17 van het beursterrein in Düsseldorf. Met het Technical Forum en de GIFA Treff is GIFA niet alleen een technologisch orderforum en event, maar ook een eersteklas voordrachten- en conferentieforum. Het aanbodpallet van GIFA geeft de hele markt rondom gieterijmachines en –installaties, drukgietmachines en smelterijen weer.
Ook NEWCAST - 4e internationale beurs voor gietstukken – is een succesconcept: in 2003 als jongste telg van de ‘Bright World of Metals’ erbij gekomen, startte ze direct met een positieve respons van zowel exposanten als bezoekers. Deze ontwikkeling heeft zich gestaag voortgezet. Inmiddels telt NEWCAST onder de 408 exposanten op 6.884 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte in de hallen 13 en 14 beduidend meer ondernemingen van overzee, en dan met name uit Azië dan bij aanvang.

Naast de fysieke presentatie van gietstukken in de beurshallen biedt ook NEWCAST haar bezoekers veel extra informatie vanuit het wetenschappelijk onderzoek. Zo biedt het NEWCAST Forum, waar de directe uitwisseling tussen branche-experts op de voorgrond staat, een interessante kijk in de technisch-wetenschappelijke vooruitgang binnen de gieterijtechniek. Daarnaast worden met de NEWCAST Award de meest innovatieve en creatieve gietstukken uit de branche onderscheiden.

METEC – 9e internationale metallurgievakbeurs – wordt gevormd door de grote installatiebouwers. Met name aanbieders van installaties voor de productie van ruwijzer, staal en NE-metalen, voor het gieten en vormgeven van staal, en wals- en staalfabrieken geven op METEC op indrukwekkende wijze acte de présence. Sinds 35 jaar zit METEC in Düsseldorf op een succeskoers. Dit jaar vestigt METEC met 512 deelnemende bedrijven uit 35 landen op 21.581 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte een nieuw exposantenrecord: met haar grote internationale aandeel behoort METEC tot ’s werelds toonaangevende beurzen en is in haar branche de onbetwiste nummer één.

In het sterk bezette vakprogramma van METEC met de brancheontmoeting ESTAD, de European Metallurgical Conference EMC 2015 als communicatieplatform en de Pb Zn 2015, Lead Zink Symposium staat de kennisuitwisseling tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk centraal.

Bij de vierde beurs uit het beurzenkwartet gaat het er verhit aan toe: op THERMPROCESS – 11e internationale vakbeurs voor thermprocestechniek – wordt het hart van het tentoonstellingsaanbod gevormd door hoogovens, industriële warmtebehandelingen en warmteprocessen. THERMPROCESS, die na GIFA de oudste beurs van de ‘Bright World of Metals’ is, kent een geschiedenis van 40 jaar in Düsseldorf. Met 306 exposanten op 10.331 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte zet ook zij dit jaar haar succeskoers voort.
THERMPROCESS biedt haar bezoekers met de FOGI-tentoonstelling, de ontmoeting van de branche waar actuele onderzoeksthema’s aan bod komen, en het THERMPROCESS-symposium met als zwaartepunt ‘technische innovaties’, een absolute meerwaarde.

Metals4you: met school naar de ‘Bright World of Metals


Met het scholierenprogramma ‘Metals4you’ ondersteunt Messe Düsseldorf de zoektocht van bedrijven naar stagiairs/leerlingen maar ook naar aankomende ingenieurs. Er is geen andere plek denkbaar waar zoveel verschillende bedrijven aanwezig zijn die hun nieuwste technische ontwikkelingen presenteren en tegelijkertijd informatie over opleidingsmogelijkheden geven als op de beurs. Zo kunnen de jongeren zowel de bedrijven zelf als de technische knowhow van de firma’s leren kennen. In samenwerking met het agentschap Planet 4 en de brancheorganisaties bdguss, Stahlinstut VDEh, Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau VDMA en de Industrieverband Gießereichemie IVG, heeft Messe Düsseldorf een speciaal bezoekersprogramma, afgestemd op scholieren en studenten vanaf 15 jaar die kort voor hun beroepskeuze staan ontwikkeld. Aan de hand van innovatieve, computerondersteunde technologieën zoals bijvoorbeeld 3D-print, wordt op de beurs op aanschouwelijke wijze aan de jongeren uitgelegd hoe de branches tegenwoordig zeer geavanceerd en zo duurzaam mogelijk werken.

Projectleider Friedrich Georg Kehrer verheugt zich over de positieve ontwikkelingen van de vier beurzen: “Deze vier gevestigde en succesvolle beurzen zijn zowel een beduidende imagofactor als een belangrijke economische factor voor de stad. Met in totaal 2.124 exposanten wat neerkomt op meer dan 15.000 mensen die op de stands werken, en de verwachte 80.000 bezoekers kan Düsseldorf uitkijken naar een absolute highlight van het beursjaar.”

De beurzen zijn van 16 tot en met 20 juni dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur geopend. Geïnteresseerde vakmensen kunnen hun entreekaarten al in de aanloop naar hun beursbezoek op de websites bestellen en als ‘print at home’ afdrukken. De voordelen zijn niet gering: een online-dagkaart kost 45 euro (aan de kassa 60 euro), voor een doorlopende kaart is de besparing zelfs nog groter: 98 euro online en 130 euro aan de kassa. Daarnaast kan een online-ticket bij de reis naar Messe Düsseldorf op de dag van het beursbezoek als vervoerbewijs in de regio Rhein-Ruhr (VRR) worden gebruikt.

Alle informatie over de beurzen en de vakprogramma’s is op het internet te vinden op www.tbwom.com (‘The Bright World of Metals’, Engels) en www.tbwom.de (Duits).

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht