Go to top

De Looper NDO - Wervelstroom als NDO inspectiemethode

Wervelstroominspectie of Eddy Current Testing (ECT) genoemd, is een niet-destructieve testtechniek die zeer geschikt is voor het onderzoek van ferro- en non-ferro metalen op aanwezigheid van oppervlakkige lasfouten, scheuren, maar ook microstructuur, hardheid en in bepaalde gevallen zelfs sterkte.

 

Wervelstroominspectie biedt diverse voordelen, waaronder:


​ Detectie van oppervlakte- en onderliggende defecten: Wervelstroominspectie kan scheuren, corrosie en andere gebreken zowel op het oppervlak als binnen geleidende materialen identificeren geheel NDO.

​ Hoge gevoeligheid: Het is zeer gevoelig voor kleine defecten, waardoor het geschikt is voor het detecteren van kleine scheuren of gebreken in materialen.

​ Snelle inspectie: Wervelstroominspectie geeft direct resultaten, waardoor efficiënte inspectie van een groot aantal componenten of materialen in korte tijd mogelijk is.

​ Niet-destructief: Deze techniek beschadigt het geteste materiaal niet, wat ideaal is voor kwaliteitscontrole en het behoud van de integriteit van de geteste objecten.

​ Veelzijdigheid: Wervelstroominspectie kan worden toegepast op verschillende materialen, waaronder metalen en geleidende niet-metalen.

​ Minimale oppervlaktevoorbereiding: Vaak is minimale oppervlaktevoorbereiding vereist, wat de tijd en kosten van het inspectieproces verlaagt.

​ Draagbaar en geschikt voor gebruik op locatie: Wervelstroominspectieapparatuur is verkrijgbaar in draagbare vormen, waardoor het geschikt is voor inspecties ter plaatse in verschillende industrieën.

​ Resultaten in realtime: Het levert onmiddellijke resultaten op, waardoor snelle besluitvorming mogelijk is en directe actie kan worden ondernomen als defecten worden gedetecteerd.

​ Diepteprofilering: Wervelstroom kan worden gebruikt om de diepte en omvang van defecten te beoordelen, wat waardevolle informatie biedt voor verdere evaluatie en onderhoud.

​ Milieuvriendelijke voordelen: Omdat het niet-destructief is, helpt het afval te verminderen en hulpbronnen te besparen door hergebruik van materialen mogelijk te maken. 
Wervelstroom als NDO inspectiemethode foto 1

Wervelstroom als NDO inspectiemethode foto 2

Deze voordelen maken wervelstroominspectie tot een waardevolle techniek in industrieën zoals de lucht- en ruimtevaart, automobielindustrie en productie waar kwaliteitscontrole en materiaalintegriteit van cruciaal belang zijn. Wervelstroominspectie kan tevens een mooi alternatief zijn voor Magnetisch (MPI) of Penetrant scheuronderzoek (LPI). Het is sneller, behoeft geen chemicaliën, met direct resultaat door de rapportage en met een array probe kan in één keer een grote oppervlakte worden geïnspecteerd. 
Nadeel is wel dat het een betrekkelijke kostbare techniek is die ook de nodige opleiding en inspectie ervaring behoeft.

  

Introductie van de Rohmann Elotest \ M6
De Elotest \ M6 van Rohmann is een degelijk, handzaam en lichtgewicht (1,2 kg) digitaal ET wervelstroom instrument dat bij uiteenlopende inspecties kan worden ingezet.


Wervelstroom als NDO inspectiemethode foto 3

 

Elotest \ M6; een innovatief, flexibel en multifunctioneel wervelstroom test apparaat
De Elotest \ M6 heeft naast alle klassieke wervelstroomtoepassingen ook een geïntegreerde C-Scan-functie voor array flex probes en rotortoepassingen! Met de flexprobe kan er een breed deel geïnspecteerd worden en in 3D beeld omgezet.

Wervelstroom als NDO inspectiemethode foto 4


Met de Elotest \ M6 hebt u het meest innovatieve draagbare testinstrument in zijn klasse in handen. Of het nu horizontaal als desktopapparaat of verticaal als handapparaat wordt gebruikt, het biedt volledige flexibiliteit in één instrument. Het 7“ touchscreen biedt een uitgebreid en flexibel totaaloverzicht van de inspectieresultaten. Het drievoudige Multi Touch is state-of-art en het instrument is in elke situatie te bedienen. Gebruiksgemak door geen ingewikkelde login of licentie codes nodig en een gebruiksvriendelijke software.

 

Robuust en waterdicht; uitermate geschikt voor zelfs offshore inspecties
Het instrument is stofdicht en spatwaterdicht IP-67 beschermingsklasse, waardoor de M6 maximaal 30 minuten in water kan worden ondergedompeld tot een maximale diepte van 1 meter.


Wervelstroom als NDO inspectiemethode foto 5

 

 

Ondersteuning van rotoren Flex Array probes
De Elotest \ M6 heeft ook een interne aansturing voor rotoren voor interne bore inspectie of het inspecteren van grotere oppervlaktes. Daarnaast heeft de Elotest \ M6 een Multiplexer aan boord voor de aansturing van max. 256 sensoren, met de nieuwste array-technologie en met een externe Mini-Mux geïntegreerd in de sensor. Verder C-Scan-display voor array flex probes en rotortoepassingen.

 

Wervelstroom array inspecties
Array wervelstroomtesten is een geavanceerde niet-destructieve testtechniek die gebruik maakt van een array van wervelstroomsensoren om de integriteit van materialen en componenten te inspecteren en te evalueren. In tegenstelling tot traditionele wervelstroomtests met één kanaal, waarbij één sensor wordt gebruikt om gebreken te detecteren, worden bij array-wervelstroomtests meerdere sensoren gebruikt die in een raster of een arrayconfiguratie zijn geplaatst.

 

De extra voordelen van array wervelstroomtesten zijn onder andere:

​ Nog hogere gevoeligheid: Het gebruik van meerdere sensoren kan zorgen voor een hogere gevoeligheid en de mogelijkheid om kleinere defecten te detecteren ten opzichte van enkel coil probes.

​ Snellere inspectie: Array wervelstroomtests kunnen een groter gebied tegelijk bestrijken, waardoor de inspectietijd korter wordt.

​ Verbeterde beeldvorming: Het kan gedetailleerde (3D) beelden en C-scans genereren van gebreken en defecten in het materiaal, waardoor een beter begrip ontstaat van hun vorm en grootte.

​ Data Mapping: De verzamelde gegevens van meerdere sensoren kunnen worden gebruikt om gedetailleerde kaarten te maken van materiaaleigenschappen en defecten, wat helpt bij het karakteriseren van defecten.

​ Versatiliteit: Het kan worden toegepast op een verscheidenheid aan materialen en geometrieën, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan toepassingen.

​ Verminderde afhankelijkheid van de operator: De technologie omvat vaak geautomatiseerde gegevensanalyse, waardoor de afhankelijkheid van de vaardigheid van de operator vermindert.


Wervelstroom als NDO inspectiemethode foto 6

 

Kortom; een zeer innovatief systeem met uitgebreide mogelijkheden, met name de optie van array wervelstroominspecties. Wat vooral nuttig zijn voor het detecteren van kleine scheurtjes, corrosie en andere defecten in kritieke componenten en waar een hoge precisie en snelle inspectie vereist zijn.

 

Zie voor specificaties onze website www.delooperndo.comGeïnteresseerd in wat wervelstroom voor uw productie- of inspectieproces kan betekenen? Neem contact op met De Looper NDO:


Bel of mail ons:

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 u
+31 (0) 13 505 42 16
sales@delooperndo.comNieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht