Go to top

Promatt - Al 20 jaar innovatief in metaal en aluminium bewerkende machines

Promatt, in 2003 begonnen als importeur voor Behringer en Eisele zaagmachines, is inmiddels uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van metaal en aluminium bewerkende machines en gereedschappen in Nederland en België. Promatt is gevestigd in Haaksbergen (Overijssel), waar op 16 en 17 november jl. de vierde editie van de Promatt DemoDagen plaatsvond. De 900 m² grote showroom van Promatt werd omgetoverd in de grootste tentoonstelling van Behringer bandzaagmachines, Eisele cirkelzaagmachines en Fom CNC bewerkingscentra en zaagmachines in de Benelux. Daarnaast werden er ook systemen voor opslag, ontbramen en verpakken gedemonstreerd en waren er verschillende afzuigingen voor spanen alsmede nevel en rook te zien.
 

Door: Myriam Borghuis
 
 
 
De directie van Promatt, Marco en Sabine Toebes, zijn van jongs af aan bekend met de zaagbranche. ‘We zijn al 20 jaar importeur van Behringer zaagmachines en hebben daarnaast steeds meer merken en producten naar ons toegetrokken. Zo kunnen wij een compleet pakket aanbieden. Niet alleen de machine, maar ook de periferie en automatisering. Tijdens de vierde editie van de Promatt DemoDagen laten we met trots de laatste innovaties en producten zien van Behringer, Behringer Eisele, Fom, Upmoviom, Rösler, Filtermist, Position Automatisering, Stark, Bahco en Spontan.’


Promatt Open dagen 2023 foto 1
(De Spontan Buizenzaagmachine HRS315 met HBE90 ontbraamunit)

Promatt kan een zeer breed pakket zaag- en bewerkings­machines leveren van verschillende fabrikanten. In het leveringspakket vind je bandzaagmachines, cirkel­zaagmachines, zaag-ontbraamstraten, CNC-plaatbewerking en CNC-bewerkingscentra. Daarnaast blijft Promatt altijd open staan voor eventuele aanvullingen. Sabine: ‘Wij zijn groot geworden met bandzaagmachines. Daar zijn nog een aantal technieken bijgekomen. Willen we nog meer uitbreiden, dan moet het wel enigszins passen bij het aanbod wat we nu hebben. Verder blijven we geïnteresseerd in alle mogelijke ontwikkelingen op het gebied van zaag- en bewerkingstechnieken. En omarmen we een nieuwe techniek, dan gaan we er voor 100% voor met een dedicated medewerker, die de benodigde vakkennis heeft en de markt kent.’Complexe opdrachten: geen probleem maar een uitdaging
Naast de zaagmachines is Promatt gespecialiseerd in bewerkings­machines en automatisering van de aan- en afvoer. Sabine: ‘Standalone machines leveren we natuurlijk ook, maar wij zijn sterk in het complete pakket. Als het wat gecompliceerd wordt, weet men dat Promatt het antwoord kan geven.’  Promatt, dat sinds 2014 is verhuisd naar een mooi, ruim pand aan de Rietmolenweg 20 in Haaksbergen, bestaat nu 20 jaar, wat uitgebreid met het hele team is gevierd. Er werken 14 man personeel. Het is in de technische branche niet eenvoudig om aan goed personeel te komen. ‘Wij kunnen ons gelukkig prijzen met een sterk en trouw team.’
 
 
Wat werd er onder andere getoond tijdens de DemoDagen 2023?
 

Spontan HRS 315 met HBE 90

Promatt heeft een partnership met de Duitse zaag-ontbraam­specialist Spontan Trenn- und Engrattechnik uit Remscheid. Tijdens de DemoDagen toonde Promatt de buizen­zaag­machine HRS 315 van deze fabrikant. Deze high-speed cirkel­zaag­automaat is voorzien van een bundelmagazijn en een ontbraamunit, de HBE90, voor kleine, grote en zeer grote series. Je kunt er automatisch buizen mee zagen met een diameter van 8 mm tot 108 mm.


Promatt Open dagen 2023 foto 2


Deze machine is uitermate flexibel waardoor hij geschikt is voor bedrijven die verschillende buizen en kokers met verschillende afkortlengtes door elkaar verwerken en toch een hoge output wensen. Met een hoge bezettingsgraad door korte omsteltijden en universele klembekken waardoor stilstand tot een minimum wordt beperkt. Nog een belangrijk kenmerk is de hoog dynamische en nauwkeurige, servo gestuurde meetaanslag voor het snel wisselen van afkortlengtes, met een verplaatsingssnelheid van maar liefst 500 mm/sec.
 

Behringer Eisele – VA-L 500 E

Veel belangstelling was er ook voor de VA-L 500 E, een High Volume cirkelzaagautomaat voor het volautomatisch afkorten van aluminium profiel en volmateriaal in grote series. Voor de DemoDagen was deze machine van Behringer Eisele extra uitgerust met lift & shift voor krasvrij materiaaltransport, een schoonblaasinrichting materiaalklem, een verticale klem en een terugloopbeveiliging. De VA-L serie is goed toegankelijk voor onderhoudswerkzaamheden en zaagbladwisseling.

Promatt Open dagen 2023 foto 3
 
Promatt Open dagen 2023 foto 4
(HV Circelzaagautomaat VA-L 500 E van Behringer Eisele)


Technische specificaties:
Capaciteit:              diameter van 10-175 mm;
Zaagsnelheid:         800-3.400 omwentelingen per minuut;
Zaagvoeding:          servo gestuurd;
Zaagblad:               Ø 500 mm;
Aandrijving:            18kW;
Aanvoerslag:           1.000 mm (repeteerbaar)
Koeling:                  nevelsmering;
Materiaalklemmen:  pneumatisch, klemdruk instelbaar.
 
 

Filtermist units S en FX series: gezonder en veiliger

Davy Wijkmans van Ecotax Filtertechniek legt enthousiast de werking van deze filter uit: ‘Filtermist units verwijderen op een efficiënte manier koelemulsienevel, olienevel, damp en stoom. Een olienevelfilter van Filtermist reinigt lucht door deze te centrifugeren. Het is een geperforeerde trommel, met schoepen, die met een hoge snelheid ronddraait. Hierdoor ontstaat een centrifugaalkracht die de oliedruppeltjes uit de lucht afzuigt en tegen de binnenkant van de schoepen van de Filtermist slingert. De nevel vloeit hierdoor samen tot druppels. Door de luchtstroom worden de druppels vervolgens omhooggedreven en loopt deze middels een retourslang terug naar de machine of in een opvangvat. De speciale bijbehorende drumpads ondersteunen dit proces en filtreren de vaste delen uit de nevel. De gefilterde lucht wordt door de bovenkant van het apparaat weer terug de werkplaats ingeblazen. Door Filtermist in te zetten werk je veiliger, efficiënter en gezonder. Daarbij voldoe je zo meer aan de strenger wordende regelgeving.’

Promatt Open dagen 2023 foto 5
(veiliger werken met de Filtermist Unit van Ecotax Filtertechniek)


Nog meer Behringer-machines:

HBE 560A Performance
De HBE 560A Performance van Behringer is een servo gestuurde bandzaagautomaat voor zware toepassingen. Het biedt de efficiënte combinatie van hoge prestatie en eenvoudige bediening. De machine is goed toegankelijk, veilig en kent een lage prijs per zaagsnede. De bandzaagautomaat vind je o.a. in de staalhandel, machinefabrieken, lucht- en ruimtevaartindustrie en in gereedschapsmakerijen.
 
Technische specificaties:
Capaciteit:                        560x560 mm;
Zaagsnelheid:                   diverse snelheidsbereiken;
Zaagvoeding:                    servo gestuurd (AFC);
Aanvoerslag:                     500 mm (enkelvoudig)
Zaagdrukbewaking:           directe elektronische meting;
Materialenbibliotheek:        inclusief.
 

Voor deze machine was ook de nodige aandacht, wat resulteerde in een bordje Verkocht!


Promatt Open dagen 2023 foto 6
(Behringer Bandzaagmachine HBE 560 A Performance)


HBE 411A Dynamic

Nog een Behringer, die zich mocht verheugen in veel aandacht was de HBE 411A Dynamic, een servo gestuurde bandzaagmachine voor lichte tot zware toepassingen.

Promatt Open dagen 2023 foto 7
(Gehringer Bandzaagmachine HBE 411A Dynamic voor lischte tot zware toepassingen)

Behringer - HBE320-523 G
De HBE320-523 G is een halfautomatische verstekbandzaag van Behringer. Voordeel van deze vrij nieuwe machine is dat hij energiezuinig is en heel gemakkelijk te bedienen. Het eerste model van deze machine heeft een zaagbereik in vlakmateriaal van 520 x 320 mm.


Promatt Open dagen 2023 foto 8


Promatt Open dagen 2023 foto 9
(Boven halfautomatische verstekbandzaag HBE 320 - 523 G van Behringer)
(onder verstekzaagstukken)


Nieuwe Behringer besturing Behrcrt|10

Software wordt steeds belangrijker. Tijdens de DemoDagen werd de nieuwste Behringer besturing Behrcrtl10 gedemon­streerd. Behringer is voor alle machines overgestapt op de PLC en HMI van Siemens. Belangrijke voordelen: deze besturingen werken makkelijker en bieden meer functiona­liteit. Er is nu een grotere controle op het zaagproces, de bediener wordt geholpen bij het vinden van de juiste zaagparameters en zaagopdrachten zijn makkelijk te programmeren. Bovendien is het met deze besturing eenvoudiger geworden om de zaagmachine te integreren in het hele bedrijfsnetwerk.


Promatt Open dagen 2023 foto 10
(verstekcircelzaag van Behringer Eisele)

Promatt Open dagen 2023 foto 11
(Draaischijf verstekbandzaagmachine)


Behringer Eisele – PSU 450 M
De PSU 450 M van Behringer Eisele is een flexibele en universele verstek cirkelzaagmachine met hoge prestaties en een lange levensduur van het zaagblad. Verdere technische gegevens zijn:


- verstekinstelling van 30° tot 150° - manueel of automatisch;
- hydraulische klemming en voeding;
- standaard klemdrukreducering voor dunwandige profielen;
- 4 toerentallen;
- traploos regelbare zaagvoeding.
 
 

Fom Industrie

Fom Industrie, opgericht in 1972, is toonaangevend in het zagen en bewerken van geëxtrudeerd aluminium. 


Promatt Open dagen 2023 foto 12
(De Blitz ALVA550, Industriele dubbelkops aluminium circelzaagmachine van FOM Industrie)

Het bedrijf biedt een breed assortiment technologisch hoogwaardige machines. Het aanbod varieert van automatische zaag- en bewerkingslijnen, tot 3-4-5-assige werkcentra, enkel- en dubbelkops zaagmachines en traditionele machines. Fom Industrie is een Italiaans merk met een fabriek in Cattolica. Promatt is de enige importeur voor Fom Industrie in de Nederlandse markt.  Fom Industrie blijft innoveren. Dat betreft ontwikkelingen op het gebied van automatische besturingssystemen. Ook krijgt de gebruikersvriendelijkheid van de bediening en de veiligheid veel aandacht. Nog een belangrijk punt is de reductie van het geluid tijdens de bewerking. Tijdens het verspanen van aluminium worden flink wat decibellen geproduceerd. De Nederlandse wetgeving geeft een grens aan van 80 dBa.
 

Fom Industrie – Blitz Alva550

Een van de getoonde machines van Fom Industrie was een industriële dubbelkops aluminium cirkelzaagmachine voor aluminium profielen. De Blitz Alva550 – 4 meter, die bij Promatt stond, had de volgende uitvoering: Extra horizontale materiaalklemmen, profiel hoogtemeter, 2de opklapbare profiel ondersteuning, softwarelicentie voor speciale zaaglengtes (extra lang en superkort) en kopsneden met variabele hoeken, licentie DXF-weergave voor het weergeven van profieldoorsneden en Step-bij-Step software voor het zagen van parallelle zaagsneden.
 

Technische specificaties:

Zaagblad:                  2 x HM-zaagbladen, Ø 550 mm
Zaagsnelheid:            2.800 omwentelingen per minuut;
Zaagvoeding:             hydropneumatisch;
Klemmen:                  3 x horizontaal, 2 x verticaal;
Lengte-instelling:       NC gestuurd, 4.000 mm slag;
Besturing:                 PLC met 15” touchscreen.
 


Fom Industrie – FMC 120

De FMC 120 van Fom Industrie is een CNC-profiel bewerkingscentrum met 3 gestuurde assen en een kantelbare tafel. Verdere technische omschrijving is:

- ontworpen voor het boren en frezen van aluminium en lichte stalen profielen tot 180 x 120 mm;
- standaard uitgerust met minimaalsmering, dubbele aanslag en manueel toolwisselmagazijn tot 6 posities;
- FST CAM software en 24» beeldscherm;
- werklengte tot 2.675 mm;
- 4 klemmen. 


Promatt Open dagen 2023 foto 13
(FMC 120, CNC-Profielbewerkingscentrum van FOM Industrie)


De demomachine was uitgevoerd met een pneumatische positievergrendeling van de klembekken, een automatische gereedschapswisselaar met 5 posities, set tooling en de FST CAM software.
 

Fom Industrie – Panda 400

De Panda 400 van Fom Industrie is een halfautomatische, bijzonder universeel inzetbare cirkelzaagmachine met onderliggend zaagblad. Uitermate geschikt voor het zagen van bijvoorbeeld aluminium, kunststof en andere vergelijkbare non-ferro materialen.


Promatt Open dagen 2023 foto 14
(Universeel inzetbare Circelzaagmachine Panda 400 van FOM Industrie)

Technische gegevens:

- Afmeting zaagblad: Ø 400 mm;
- Zaagsnelheid:          2.800 omwentelingen per minuut;
- Zaagvoeding:           hydropneumatisch (instelbaar);
- Verstek:        0° tot 180°;
- Koeling/smering:     nevelsmering.
 
 
Bandzaagtraining
Tijdens de DemoDagen was er gelegenheid om deel te nemen aan trainingen, o.a. over het onderwerp zagen. In het kort kreeg men uitleg over het volgende: Wat is een bandzaag; Productie van een bimetaal zaag en productie van een hardmetaal zaag; Effectief zagen; Vertanding en bandsnelheid; Inzagen en koeling; Problemen en oplossingen; en een stukje geschiedenis van Bahco-bandzagen. Ook werd behandeld wat de vijf factoren voor effectief zagen zijn en factoren, die de tandkeuze bepalen. Voor deze training was veel belangstelling.


Promatt Open dagen 2023 foto 15
(een goede spaan moet er krulvormig uitzien)


Promatt Open dagen 2023 foto 16
(De bandzaagtraining kreeg grote aandacht)


Geslaagde DemoDagen

 
De bezoekers van de DemoDagen lieten zich uitgebreid inlichten over de wetenswaardigheden en ontwikkelingen van de diverse machines. Ook werden de verschillende trainingen en demonstraties zeer gewaardeerd. Maar naast al deze technische knowhow tijdens deze DemoDagen kon men zich ook tegoed doen aan doorlopend vers bereide, bijzondere maaltijden en een whiskyproeverij. Waarom niet het nuttige met het aangename verenigen!  Kortom, in het mooie pand en de ruime showroom van Promatt was het uitstekend vertoeven en kon men zich laven aan techniek, kennis en culinaire verrassingen. Daarmee was de vierde editie van de Promatt DemoDagen weer geslaagd verlopen


Promatt Open dagen 2023 foto 17

(De demodagen waren geslaagd en goed bezocht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Promatt op telefoonnummer: 053-5730510 of klik hier voor de contactpagina

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht