Go to top

Hevami - Prioriteren van nabewerking leidt tot kostenbesparing

Deze bewering is allesbehalve ongegrond als we de feiten onder de loep nemen die Michel van Heeswijk, directeur bij Hevami Oppervlaktetechniek uit Veghel, naar voren brengt. “Bedrijven laten massaal geld liggen”, aldus Van Heeswijk. “Finishing van producten zou niet onderaan de prioriteitenlijst moeten staan bij plaatverwerkende bedrijven, maar een prominentere rol moeten innemen.”


 
Hevami prioriteren foto 1


Productieproces in de praktijk

Van Heeswijk illustreert hoe het productieproces doorgaans verloopt bij bedrijven (van klein tot groot): “Een aantal bedrijven besteedt de afwerking uit aan gespecialiseerde partijen, maar de meerderheid laat hun eigen, dure las­specialist ook de nabewerking op de producten uitvoeren. Dit gebeurt handmatig, is tijdrovend en volledig afhankelijk van de beschikbare kennis en tijd die men eraan kan of mag besteden. Het resultaat is een hoger foutpercentage en stijgende overheadkosten.”
 
 
De langbandschuurmachine als onderdeel van het verdienmodel
Hevami investeert veel tijd en moeite in het creëren van bewustzijn binnen de plaatverwerkende industrie. Volgens Van Heeswijk worden de vele mogelijkheden van de langband­schuurmachine op veel plaatsen onderschat. “Met een langbandschuurmachine kunnen lasnaden zeer nauwkeurig en effectief worden verwijderd en kan er een schuurbeeld worden aangebracht. Of het nu gaat om plaatdelen van staal, aluminium of roestvast staal, deze werkzaamheden kosten tot wel vijf keer meer tijd wanneer ze handmatig worden uitgevoerd.”Hevami prioriteren foto 2
 
Hevami is distributeur van langbandschuurmachines van het Duitse merk Kuhlmeyer en bedient de Nederlandse en Belgische markt. “De kwaliteit van de afwerking neemt aanzienlijk toe met deze machines en de tijd die nodig is voor de nabewerking wordt drastisch verminderd. Dit leidt tot een hoger percentage producten die in één keer goed zijn en een betere kwaliteit. Over het algemeen is de kostenbesparing dusdanig dat de machine zichzelf binnen enkele jaren terugverdient”, vervolgt Van Heeswijk.
 
 
Investeer niet in aantrekkelijke machines, maar in aantrekkelijke producten
Waarom kiezen veel bedrijven er nog steeds voor om niet te investeren in dergelijke technologie? Van Heeswijk is er eerlijk over: “Er wordt graag geïnvesteerd in het begin van de productieketen, bijvoorbeeld in lasersnijders of kantbanken. Deze machines zijn aantrekkelijk, in tegenstelling tot de langbandschuurmachine. Maar het uiteindelijke doel moet een perfect eindproduct zijn. Het is beter om een aantrekkelijk eindresultaat te hebben, daar wordt de eindklant ook blijer van.”


Hevami prioriteren foto 3
 

Hevami merkt regelmatig dat er vooroordelen bestaan ten aanzien van langbandschuurmachines. Dit is volgens Van Heeswijk onterecht. “Dit komt vaak voort uit het feit dat men schuurpogingen onderneemt op verouderde machines of machines die oorspronkelijk bedoeld waren voor hout­bewerking. Daarmee behaal je geen resultaten. Als men echter de juiste gereedschappen gebruikt, dan ziet men vanzelf het licht.” Indien gewenst volledig automatisch te leveren. De ZBS (Zweiband Schleifmaschine) langband­schuur­machines van Kuhlmeyer worden gekenmerkt door een driehoekige opbouw, waarmee de operator een perfect zicht heeft op de producten die moeten worden afgewerkt. Deze opbouw, in combinatie met de gebombeerde omlenk- en aandraafrollen, zorgt ervoor dat de schuurband meer dan 90  graden gekanteld kan worden. “Dit maakt het mogelijk om lasnaden perfect af te werken, zodat ze er net zo uitzien als de gekante zijde. Dankzij de aanwezigheid van twee banden hoeft er tijdens het proces geen bandwissel plaats te vinden. Indien gewenst kan de machine worden voorzien van een handling unit om de producten stabiel op te spannen en gemakkelijk in de juiste positie te brengen”, legt Van Heeswijk uit. 

Indien gewenst kan Hevami een volledig geautomatiseerd systeem leveren. “We hebben het dan over de PZM-Robotec en de ZBS met robot. Maar het begint allemaal met het besef dat een goede langbandschuurmachine zicj hzelf terugverdient en kwalitatief hoogwaardige eindproducten levert”, besluit Van Heeswijk.

Voor meer informtie bezoekt u de website van Hevami of belt u met 0413-376602

Hevami prioriteren foto 5

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht