Go to top

Dacapo - De vraag is acceptabel. Prijsverlagingen zijn bijna aan het einde

De Activiteitenindex van Dacapo laat nog geen tekenen van verbetering in de vraag zien. Eigenlijk verwacht een recordhoog percentage van onze klanten lagere activiteit in de komende maanden. Aan de andere kant ontvangen we nu minder negatieve feedback van onze klanten dan aan het begin van het tweede kwartaal. Dus we kunnen hopen dat de feedback voor Q3 iets positiever zal zijn.Het komt erop neer dat we de komende drie maanden meer stabiliteit verwachten in vergelijking met de vorige drie maanden.Vanaf augustus zullen we deze maandelijkse marktupdate in een nieuw formaat versturen. We zijn momenteel aan het experimenteren met een videoformaat en hopen na de zomervakantie een bètaversie te kunnen laten zien
 

Legeringstoeslag (op basis van plaat):
 
Kwaliteit €/kg Jun. (actueel) Jul. (schatting)
EN 1.4307 2,51 2,42
EN 1.4404 4,05 3,96
 Buizen 
Over het algemeen zijn de levertijden voor standaardmaterialen kort. Vanwege verminderde voorraden bij de fabrieken in vergelijking met het begin van 2023, worden de levertijden nu langer. Voor een toenemend aantal standaardproducten strekken de verwachte levertijden zich uit tot september, terwijl voor speciale producten de levertijden naar verwachting in oktober/november zullen zijn.

Marktactiviteit:
Over het algemeen is de vraag op de markt goed, wat met name goed nieuws is voor buisfabrieken, omdat dit hen in staat stelt om de prijzen te verhogen.

Prijzen en legeringstoeslag:
In de afgelopen weken hebben de buisfabrieken een toename van de bestellingen ervaren, wat erop wijst dat de buisprijzen mogelijk hun laagste punt hebben bereikt. De voorraadniveaus in heel Europa zijn momenteel erg laag, en met een stijgende vraag kunnen de prijzen snel stijgen als er een plotselinge toename van de aankopen is. De combinatie van verminderde fabrieksvoorraden en de geplande verlaging van de grondstofproductie geeft de buisfabrieken een gunstige positie wanneer ze na de zomervakantie, zo niet eerder, de werkzaamheden hervatten. Zoals vermeld in onze vorige Maandelijkse Marktupdate, hebben de fabrieken aanzienlijke financiële verliezen geleden in 2023, waardoor ze graag de prijzen willen verhogen.

Verwachtingen:
De buisfabrieken zijn zeer optimistisch en hebben er vertrouwen in dat de prijzen eindelijk zullen stijgen. Sterker nog, ze bespreken al maatregelen om hun bestaande voorraden te beschermen, zodat ze deze tegen hogere prijzen kunnen verkopen.Staf 
In de Europese sector voor roestvaststalen langproducten is er een voortdurende trend van consolidatie. In mei kondigde Cogne in Italië de overname aan van Special Melted Products Ltd. gevestigd in Sheffield, Verenigd Koninkrijk. Special Melted Products Ltd. is een prominente fabrikant van hoogwaardige speciale staalsoorten en nikkelgebaseerde superlegeringen die worden gebruikt in kritische toepassingen in sectoren zoals luchtvaart, olie en gas, en nucleaire industrie. Deze overname volgt op eerdere aankondigingen van afzonderlijke overnames door Marcegaglia in Italië en Cogne van de langproductendivisie van Outokumpu. Levertijden van Europese leveranciers laten eindelijk tekenen van verbetering zien, waarbij standaardproducten beschikbaar worden gesteld door de fabriek tegen het einde van Q3 of het begin van Q4. In Azië zijn de levertijden zeer kort, waarbij de fabrieken proberen hun productie te synchroniseren om aan de quota-eisen te voldoen. Klanten van de fabrieken worden aangemoedigd om tegen het einde van het kwartaal voorraad op te bouwen. Het wordt echter verwacht dat de quota voor Q3, die op 1 juli openen, snel worden uitgeput. Hoewel er nog steeds bepaalde voorraadafname-activiteiten plaatsvinden bij Europese distributeurs, beginnen er tekorten te ontstaan.

Marktactiviteit:
De marktvraag naar staf vertoont momenteel een neerwaartse trend. Dit komt overeen met de algemene onderdrukte macro-economische omgeving, waarbij Duitsland en Zweden officieel in een recessie zijn beland. De financiële omstandigheden zijn verscherpt, wat heeft geleid tot hogere rentetarieven en beperktere kredietverstrekking. Veel onderaannemers melden een trage orderontvangst, en grotere eindgebruikersfabrikanten voorspellen lagere activiteit in Q3 en Q4. Het algemene vooruitzicht is niet optimistisch.

Prijzen en legeringstoeslag:
In juni zijn de legeringstoeslagen voor 4307 met ongeveer 0,07 €/kg gedaald, terwijl de toeslagen voor 4404 met ongeveer 0,19 €/kg zijn afgenomen. Dit weerspiegelt een aanzienlijke terugval in de prijs van molybdeen, die sinds maart met bijna 50% is gedaald. Nikkelprijzen zijn sinds januari ook met ongeveer 30% gedaald, samen met andere industriële metalen. Bovendien zijn de controversiële energietoeslagen die in 2022 door Europese fabrieken zijn ingevoerd, afgeschaft, waarbij sommige fabrieken zelfs negatieve energietoeslagen aanbieden om de daling van de energieprijzen weer te geven.

Verwachtingen:
De huidige marktomstandigheden duiden op een diepe depressie, waarbij weinig optimisme heerst. Zoals vaak het geval is, suggereren sommige marktspelers echter dat de situatie na de zomer kan verbeteren. Dacapo deelt de mening dat een stabilisatie van de prijzen op het huidige lage niveau en een nauwere afstemming van vraag en aanbod op weg naar evenwicht mogelijk nadert. Concrete bewijzen van deze verbetering zijn echter nog niet te zien.


Platen 
Europese fabrieken hebben ultrakorte levertijden. Ter illustratie plaatste Dacapo op dinsdag 12 juni een bestelling van 1.040 ton bij een Europese fabriek. De bestelling werd 's ochtends geplaatst. Nog dezelfde dag, voor sluitingstijd, was al 25% op 9 vrachtwagens verzonden door onze leverancier. De volgende 50% kan worden verwacht voor eind juni. De fabrieken hebben dus te weinig orders en hebben bijgevolg ultrakorte levertijden. Noch de prijs, noch de levertijd is aantrekkelijk vanuit Azië op dit moment.

Marktactiviteit:
De vraag naar platte producten is acceptabel. De dalende prijstrend heeft er echter toe geleid dat klanten minder kopen en vaker kopen.

Prijzen en legeringstoeslag:
De prijzen waren stabiel van oktober tot maart. Sinds maart zijn de prijzen continu gedaald, week na week. De daling tussen maart en juni is ongeveer 0,6 €/kg voor 4307 en meer dan 1,00 €/kg voor 4404.
Aan de andere kant is het een feit dat de Europese fabrieken allemaal hebben besloten om de productie de komende 2-3 maanden te verminderen, omdat het voor hen essentieel is om de prijsverlaging, die hun winstgevendheid zwaar heeft getroffen, te stoppen. Er moet iets gebeuren - en we echoën wat veel marktdeelnemers zeggen - dat dit "iets" na de zomervakantie zou kunnen gebeuren.

Verwachtingen:
We zijn vrij zeker dat de dramatische prijsverlagingen die we de afgelopen maanden hebben gezien, zijn gekomen of zeer binnenkort tot een einde zullen komen. We verwachten dat de ietwat beperkte vraag de komende maanden zal aanhouden, maar we hopen dat we een verbetering in de vraag zullen zien in de herfst.


Fittings 
De toeleveringsketen voor fittingen en flenzen blijft robuust, met opmerkelijke efficiëntie, met name bij Chinese producenten, in een markt die wordt gekenmerkt door een lage vraag naar materialen en snelle levertijden. In India en Europa is ook voldoende aanbod van fittingen en flenzen. Hierdoor zijn fittingen en flenzen direct beschikbaar en brengen ze geen directe uitdagingen met zich mee. We verwachten dat deze trend zich op de lange termijn zal voortzetten.

Marktactiviteit:
Zoals verwacht en aangegeven door de Activiteitenindex van Dacapo, hebben we in mei een lichte afname in de algehele activiteit ervaren, en we verwachten dat hetzelfde activiteitsniveau in juni zal aanhouden. De vraag naar fittingen en flenzen blijft echter relatief sterk, voornamelijk gedreven door bepaalde bedrijfstakken die op volle capaciteit blijven werken. De markt voor fittingen en flenzen wordt momenteel gekenmerkt door aanzienlijke turbulentie en onzekerheid. Groothandelaren nemen een voorzichtige benadering door hun inkoopvolumes bij fabrikanten te verminderen vanwege prijsvolatiliteit en de wens om overtollige voorraad te vermijden die mogelijk onjuist geprijsd is. Dit heeft geleid tot verminderde activiteit bij fabrikanten, wat resulteert in kortere levertijden en verhoogde prijsdruk. Bovendien zijn de prijzen van fittingen beïnvloed door schommelingen in de kosten van nikkel en grondstoffen.

Prijzen en legeringstoeslag:
In het eerste kwartaal van 2023 hebben fittingen prijstechnisch een lichte daling doorgemaakt, en deze neerwaartse trend zal naar verwachting de komende maanden aanhouden. Het is echter onwaarschijnlijk dat de prijzen in hetzelfde tempo zullen dalen als de voorspelde daling van de legeringstoeslag.

Verwachtingen:
Dacapo voorziet op korte termijn een voortzetting van het huidige activiteitsniveau, wat duidt op geen significante schommelingen op de markt. Hoewel sommige prijzen in juni mogelijk verder zullen dalen, verwacht Dacapo dat de prijzen voor fittingen en flenzen zullen stabiliseren rond het huidige niveau met minimale variatie. Daarom voorziet Dacapo geen wijzigingen in de inkoop- en voorraadstrategie voor fittingen, omdat we vertrouwen hebben in de markt en de korte termijn toekomst, waardoor we onze toewijding kunnen handhaven om het meest uitgebreide en diverse assortiment fittingen in de branche te bieden.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht