Go to top

Van Geenen - Specialist in slijpen en polijsten, completer dan ooit!

Van Geenen in Rijssen is sinds 1977 bezig met vooruitgang en verbetering. Al ruim veertig jaar is Van Geenen actief op het gebied van slijpen en polijsten van metaalproducten en in de loop der jaren heeft het bedrijf een leidende rol in de markt verworven. Van Geenen staat bekend om een goede samenwerking met medewerkers, klanten en leveranciers, waarbij wederzijds vertrouwen als basis geldt. Dat is altijd hetzelfde gebleven, maar als we het Van Geenen van 2023 naast het bedrijf van 1977 leggen, is er veel veranderd.De geschiedenis
Voor het begin van Van Geenen moeten we terug naar 1977, toen Arnold van Geenen met zijn zonen Nico en Gerrit besloot het bedrijf op te richten. ‘Slijperij Van Geenen’ was geboren en de focus lag vooral op zwaar werk als het afbramen voor chromerij bedrijven en gieterijen. 
Na een moeizame start, waarbij eigen auto’s verkocht moesten worden om enigszins te kunnen investeren in gereedschappen, werd er een nieuwe weg ingeslagen: roestvast staal. Dit was de keuze van Nico van Geenen, die inmiddels directeur-eigenaar was geworden. Er werd gespecialiseerd in het bewerken van RVS en dat bleek een goede zet.


Hoogwaardige industrieën

Van Geenen was midden jaren tachtig één van de weinige bedrijven in Nederland die zich in het bewerken van RVS had gespecialiseerd. Door de vele kennis en ervaring trok het familiebedrijf gerenommeerde bedrijven uit de hoogwaardige industrieën aan, zoals de tank- en apparatenbouw, semiconductor industrie en de jachtbouw. De focus lag voornamelijk op handmatig slijpen en polijsten. Door te investeren in meer personeel, een groter bedrijfspand en nieuwe machines heeft Van Geenen sinds die tijd grote stappen gemaakt. Zo werden er (semi) geautomatiseerde slijp- en polijstmachines geplaatst voor het bewerken van plaatwerk, buizen en snijdelen. Zowel in binnen- als buitenland vergaarde Van Geenen steeds meer bekendheid.


Precisie slijpmachine
Anno 2023 doet het Rijssense bedrijf veel meer dan het bewerken van RVS alleen. Uiteraard worden de bekende metaalsoorten nogal altijd handmatig en machinaal gepolijst en geslepen, maar de laatste jaren werd duidelijk dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Daarom is er de afgelopen jaren geïnvesteerd in de aanschaf van een precisie slijpmachine, de zogeheten Timesavers 81 Series, waarmee diverse materiaalsoorten tot zeer nauwkeurige toleranties kunnen worden geslepen. 

Niet alleen is deze machine in staat om platen te slijpen op ruwheidswaarde, maar ook op dikte. Hierbij kan een dikte tolerantie van slechts 0,02 millimeter bereikt worden. Doordat de precisie slijpmachine een nat slijpproces heeft en de machine beschikt over een vacuümtafel, kunnen hierop ook de meer exotische materiaalsoorten geslepen worden.Luchtvaartindustrie

Voorbeelden van deze exotische materiaalsoorten zijn titanium, aluminium en hardere materialen als Invar, Duplex en speciale Alloys. Dat gegeven opende veel nieuwe deuren voor Van Geenen. Die deuren leidden weer naar nieuwe industrieën. In 2022 werd gestart met een erg groot project, waarbij titanium platen en onderdelen geslepen worden voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, ook wel de aerospace sector genoemd. Een heel andere tak van sport, waarbij nauwkeurigheid en controle enorm belangrijk zijn, maar wel een fantastische uitdaging voor iedereen binnen Van Geenen.Er werd geleerd, geïnvesteerd en gespecialiseerd in de dienst van de precisie slijpmachine. Binnen no-time werd duidelijk dat de vraag naar deze dienst steeds groter werd, omdat er simpelweg niet veel bedrijven zijn die deze dienst kunnen leveren. Dat is de reden dat er in de zomer van 2022 een tweede precisie slijpmachine werd geplaatst. Inmiddels draaien beide machines op volle toeren om het aerospace-project tot een goed einde te brengen.


Meetsysteem voor Timesavers 81 Series
Met de komst van de precisie slijpmachines werd echter ook een nieuw probleem gecreëerd. Wanneer er wordt gewerkt met nauwkeurige toleranties, is meetbaarheid erg belangrijk. Bij grote platen kan handmatig meten erg lastig zijn. Dus werd er door Van Geenen, samen met een aantal andere bedrijven, gewerkt aan een meetsysteem voor op de precisie slijpmachines. Dit meetsysteem bestaat uit meerdere lasers die de geslepen platen op verschillende plekken meten, waarna er een rapport wordt uitgedraaid van de gemeten diktes. Met de realisatie van dit volledig automatische meetsysteem kan er met nóg meer zekerheid gezegd worden dat de platen de gewenste dikte hebben. De Timesavers 81 Series van Van Geenen is completer dan ooit.

Van Geenen staat nooit stil

Voor directeur Bart van Geenen, die in 2015 het stokje officieel overnam van vader Nico, is het duidelijk: Van Geenen wil blijven ontwikkelen, blijven specialiseren en blijven groeien. Door nieuwe projecten, nieuwe machines en nieuwe soorten bewerkingen is dit mogelijk. Naast dat deze vooruitstrevende gedachte leidt tot nieuwe deuren die opengaan, zorgt het ook voor meer werkgelegenheid. Steeds meer werknemers vinden hun weg naar Van Geenen en het team blijft groeien. En dat zorgt ervoor dat het familiebedrijf Van Geenen nooit stilstaat.Van Geenen
Industrieweg 13, 7461 AA Rijssen
T +31 (0) 548 54 37 93
E info@vangeenen.nl 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht