Go to top

Aldel legt productie grotendeels stil: 'Zo doorgaan kost ons zeven ton per dag'

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt een deel van de productie stil vanwege de hoge gasprijs. Het afschalen begint vandaag al en vanaf zondag produceert het bedrijf 60 tot 70 procent minder dan normaal. Dat zegt financieel directeur Eric Wildschut tegen Nieuwsuur. Door de stijging van de gasprijzen is het niet langer rendabel om op de normale voet door te gaan, zegt Wildschut. 'We betalen nu al 4500 euro elektriciteitskosten per ton aluminium en de verkoopprijs is 2500 per ton. Dat kan dus absoluut niet uit.' Half september luidde Aldel de noodklok al over die situatie.

(bron: RTV Noord)


Directeur sluit ontslagen niet uit

Wildschut sluit niet uit dat er mensen moeten worden ontslagen. Na het weekend praten ze met de vakbonden. De vierhonderd werknemers van het bedrijf zijn volgens Nieuwsuur per mail ingelicht over de plannen.
'De gevolgen voor het personeel zijn inderdaad nog niet helemaal duidelijk', zegt Klaas Pijper, voorzitter van de Ondernemingssraad. 'Daar zal een oplossing voor gevonden moeten worden. We hopen in ieder geval dat dit Den Haag wakker schudt, dat duidelijk is dat we aan de vooravond staan van een enorme energiecrisis.'


Doorgaan kost ons zeven ton per dag. Zulke diepe zakken hebben we niet
Klaas Pijper - voorzitter OR Aldel

'Op dit moment was dit de enige oplossing', zegt Pijper over de productiestop. 'Doorgaan met de huidige energieprijzen kost het bedrijf 700.000 euro per dag. Dat is natuurlijk niet vol te houden voor een bedrijf als Aldel.'


Compensatie-regeling

En daar wordt niet alleen Aldel slachtoffer van, weet Pijper. 'Wat denk je van ons buurbedrijf ESD? Of de kunstmestindustrie en glastuinders? Als er geen compensatieregeling komt, komen nog veel meer bedrijven in de problemen.' De Europese ETS-regeling, een Europese subsidieregeling die landelijk moet worden uitgevoerd had soelaas kunnen bieden. 'Maar Den Haag heeft daar maar geen besluit over genomen, en die besluiteloosheid neem ik ze heel kwalijk. Vooral omdat die regeling wel is goedgekeurd in de ons omringende landen. Met die regeling, waar we gewoon recht op hebben, hadden we deze maatregel nooit hoeven nemen. ' Woensdag trokken werknemers van metaalbedrijven, waaronder Aldel en ESD-SiC, naar de Tweede Kamer in Den Haag voor een manifestatie. Daarbij werd gepleit voor compensatie van de hoge gasprijs, zoals dat ook in andere Europese landen het geval is. Zonder die compensatie zou er sprake zijn van een ongelijk speelveld, stellen de bedrijven.
Doel van de manifestatie was om minister Blok van Economische Zaken en Klimaat een petitie aan te bieden. Dat ging niet door omdat de minister het naar eigen zeggen te druk had. De petitie werd uiteindelijk wel aan een aantal Kamerleden aangeboden.

(tekst gaat verder onder afbeelding)


(medewerker Aldel - Foto ANP)


Beetje trieste bedoening

'Dat zegt misschien alles over de arrogantie van de politiek', zegt Klaas Pijper. 'Het was al met al een wat trieste bedoening. Alleen wat kamerleden van de VVD, PvdA en het CDA namen de moeite om de petitie in ontvangst te nemen.'


Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht