Go to top

Enorme slijtagereductie van nikkelbasis-legeringen door hard-inchromeren!

Oktober 2020 - Door verder toenemende eisen ten aanzien van mechanische sterkte en oxidatieweerstand bij hogere gebruikstemperaturen worden nikkelbasis legeringen toegepast in de (petro)chemische industrie, maar ook in de automobielindustrie.

Deze materialen voldoen helaas vaak niet als het gaat om dynamische componenten waarbij de slijtagebestendigheid op hogere temperaturen een rol speelt. Conventionele technieken zoals bv. het (plasma/gas/zoutbad) nitreren zijn niet bestand om ingezet te worden bij temperaturen >550°C omdat deze behandelingen dan degraderen en het falen van een component of systeem (mede) veroorzaken.

Chromin Maastricht BV is in staat om nikkelbasis legeringen, zoals bv. Inconel 718, te voorzien van een oppervlak met zeer hoge oppervlaktehardheid tot wel 2000 HV0,025. Dit wordt door middel van het proces hard-inchromeren bewerkstelligt.

Door het hard-inchromeren kan een component uit een nikkelbasis legering tevens ingezet worden tot gebruikstemperaturen van max. ca. 850°C zonder dat het oppervlak aan oxidatie blootgesteld wordt!

Hierdoor kan de levensduur en integriteit van kritische componenten en systemen zeer sterk verbeterd worden, waardoor uiteindelijk ook de integrale kosten aanzienlijk kunnen dalen!


Hierdoor kan de levensduur en integriteit van kritische componenten en systemen zeer sterk verbeterd worden, waardoor uiteindelijk ook de integrale kosten aanzienlijk kunnen dalen!


Om de oxidatieweerstand van deze groep van materialen verder te verbeteren tot ca. 1200°C, biedt Chromin ook het Aluminiseren aan. Hierover zal in een volgend persbericht meer worden gepubliceerd.


Chromin is gespecialiseerd in diverse diffusietechnieken zoals:

  • Inchromeren (hard- en zacht); voor verbeterde corrosie- en slijtage weerstand bij hoge temperaturen
  • Harden van RVS, ter voorkoming van koudlassen en slijtage
  • Aluminiseren, voor toepassingen op hoge temperaturen
  • Vanaderen, slijtageweerstand door een keramische hardheid, tot ca. 3000 HV0,025!

Daarnaast is het bedrijf als volledige harderij ingericht en kan dus alle warmtebehandelingen aanbieden, zoals (vacuüm)harden, olieharden, vlamharden, veredelen, nitreren en alle gloeibehandelingen.

Unieke combinaties van eigenschappen aan kostbare technische componenten kunnen bereikt worden door de diffusietechnieken met de warmtebehandelingen te combineren. Zo kan bijvoorbeeld door het hardinchromeren een hoog belast matrijsdeel een hoge slijtageweerstand, een verhoogde corrosieweerstand en een verbeterde temperatuur bestendigheid tot ca. 850°C verkrijgen. Door deze enorme technische meerwaarde worden standtijd en levensduur sterk verbeterd die enorme besparingen opleveren!

Chromin Maastricht beschikt over een compleet, gecertificeerd metaalkundig laboratorium die door derden wordt ingezet voor het uitvoeren van schade-onderzoek en materiaalanalyse. Klanten gebruiken deze activiteiten ook als verlengstuk van de eigen kwaliteitsdienst. Onze meer dan 40-jarige expertise wordt ingezet om onze klanten hiermee een nog grotere meerwaarde te bieden!
Er is bij de door Chromin aangeboden technieken géén sprake van een opgebrachte coating (zoals bij galvanische processen), maar van een diffusielaag in het materiaal. Hierdoor heeft deze technologie een milieuvriendelijk karakter en is volledig vrij van Chroom VI! Daarom zijn onze technieken en warmtebehandelingen ook bij uitstek geschikt voor toepassing binnen de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en chemie en leverbaar met een conformiteitsverklaring!
Meer informatie over ons bedrijf, onze processen en onze dienstverlening is te vinden op www.chromin.nl of stuurt u uw vraag naar info@chromin.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht