Go to top

Overzicht en Grafiek legeringstoeslagen

Chinese economie hobbelt door verminderde export

De Chinese economie maakte in april een U-turn nadat het coronavirus onder controle leek. In de maanden mei en juni is het herstel van de productie en de handel toch niet zo consistent gebleken. Intern lijkt de Chinese markt aardig hersteld. Door de verminderde export is de verwachte groei echter getemperd. Toch verwachten economen dat de groei in China dit jaar zal uitkomen op 1,2%. In India zou de groei nog 1,6% kunnen worden. Wereldwijd is de verwachting dat de economische ontwikkeling afneemt met 3%. De VS is een van de grootmachten waar de hardste klappen vallen met een verwachte krimp van bijna 6%.


Handelsdeal VS en China intact

Volgens president Trump geldt de in januari gesloten handelsdeal met China nog steeds en blijven de afgesproken tarieven gelijk. Dat heeft, volgens Amerikaanse economen, te maken met het feit dat China zich inzet om haar interne markt open te stellen voor de rest van de wereld. Vanwege corona zijn er nog steeds zeer weinig vliegbewegingen tussen de twee continenten. Arbeidsmigratie is daardoor beperkt. De coronacrisis heeft de gevaren van afhankelijkheid van productieonderdelen uit het buitenland aangetoond. Toch denkt onder andere de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) dat we niet zonder globalisering kunnen en verwacht zij dat het proces van globalisering een nieuwe impuls krijgt.


Wantrouwen rond Chinese politieke agenda

Onzekerheid en instabiliteit heersen wereldwijd, deels door corona, deels door wantrouwen en deels door acties van China. China heeft de gezondheidscrisis aangegrepen om haar grip op Hongkong te verstevigen. Er zijn grensconflicten met dodelijk geweld aan de grens met India. En Australië verdenkt China ervan een grote cyberaanval te hebben gepleegd. China importeert jaarlijks voor 144 miljard euro (235 miljard AU$) aan goederen, waaronder essentiële grondstoffen als steenkool, gas en ijzererts, uit Australië en is daarmee een grote aanjager van de welvaart aldaar. De Chinezen vinden dat Australië te veel aan de hand loopt van de VS en is een hoge invoerheffing (80%) gaan rekenen voor Australisch graan. Ook annuleerden zij de import van rundvlees. De Australische hoogleraar Jane Golley maakt zich zorgen: “Door het coronavirus, de onzekere economische vooruitzichten en een gebrek aan wereldwijd leiderschap liggen internationale conflicten op de loer.” Volgens haar is de tweede Koude Oorlog begonnen.


EU sluit (nog) geen handelsdeal met China

De Chinese president Xi Jinping had in Leipzig een handelsverdrag met Europa willen sluiten. Het werd een videoconferentie met onder andere de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die zonder resultaat beëindigd werd. De EU vindt dat China te weinig doet om Europese bedrijven een eerlijkere kans te geven op de internationale markt. Beijing zegde toe om in de toekomst met hervormingen te komen en wil alvast een selecte groep Europese bedrijven toegang geven tot hun interne markt. Dat vindt de EU te mager. Beter geen investeringsverdrag dan een slechte deal waarbij er verdeeldheid in de EU gezaaid wordt.


Britten en EU nemen maatregelen tegen vijandige overnames

Die verdeeldheid ligt toch al op de loer omdat het moeilijk is om Chinese investeerders in Europese (noodlijdende) havens buiten de deur te houden. En dan is er nog de Nieuwe Zijderoute die China per spoor wil verbinden met het Westen. Het Verenigd Koninkrijk komt binnenkort met een plan om ongewenste overnames tegen te houden. De Britten hebben eerder al bepaald te kunnen ingrijpen bij overnames in de technologische en militaire sector. Daar komt nu bescherming van de financiële sector, de gezondheidszorg en de pluriformiteit van de pers bij. Ook de EU heeft plannen om koopjesjagende (staats-)bedrijven buiten de deur te houden. De nieuwe wet, waarin elementen van een Nederlands voorstel zijn verwerkt, moet een gelijker speelveld creëren tussen Europese ondernemers en bedrijven uit derde landen, die met staatssteun en ongereguleerde overwinsten concurreren.


Geen overeenstemming over herstelfonds in EU

Bijzonder is dat de EU ondanks een mislukt overleg over een herstelfonds voor landen en bedrijven, die bovengemiddeld geleden hebben onder corona, eensgezinder lijken te zijn dan een maand geleden. Steeds meer EU-landen zien het oorspronkelijk voorgestelde herstelplan niet als oplossing. De Bulgaarse Europarlementariër Radan Kanev vroeg tijdens het overleg over het plan om alsjeblieft geen geld aan zijn land te geven. De 13 miljard uit het fonds, die beschikbaar zou komen voor Bulgarije, zou vrijwel zeker in verkeerde handen belanden. Kanev stelt dat het herstelfonds door meerdere Oost-Europese landen wordt gezien als nieuwe mogelijkheid nog meer Europees geld te incasseren. EU-president Michel hoopt met een extra EU-top half juli een doorbraak te forceren. Premier Rutte is sceptisch over de kans op succes.


Nederlandse economie heeft tik gekregen

Nederlandse consumenten hebben in april 17,4% minder uitgegeven dan in dezelfde maand in 2019. Door de maatregelen rondom de coronacrisis is er vooral minder uitgegeven in de horeca, aan dagjes uit en openbaar vervoer. Het is de grootste krimp in huishoudelijke consumptie, die het CBS ooit heeft gemeten. Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor het consumptiegedrag in juni nog nauwelijks verbeterd. Hoewel het CBS nog geen verbetering van de uitgaven in juni verwacht, is het consumentenvertrouwen wel gestegen en minder negatief. Ondernemers in de industrie zijn negatiever over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. De goederenexport daalde in april met 11,2% ten opzichte van april vorig jaar. In de eerste 24 weken van 2020 zijn er 1.787 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 66 meer dan in dezelfde periode van 2019.


China verhoogt staalproductie

In mei heeft China 92,3 miljoen ton staal geproduceerd. Dat is 8,5% meer dan een maand eerder. Volgens het Chinese bureau voor statistiek heeft de productietoename te maken met de groei van de bouwsector. Door de coronacrisis sloten veel staalfabrieken, waardoor voorraden op zijn geraakt. Ook in Brazilië zijn staalfabrieken vanwege corona gesloten. Het Indisch-Europese staalbedrijf AcelorMittal zit in zwaar weer. Toch heerst er voorzichtig optimisme door een stijgende vraag in Europa. Een echt herstel van de sector wordt verwacht in het najaar.


Prijs ijzererts blijft gelijk

Het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale begint langzaamaan weer op te starten na de ramp (dambreuk) vorig jaar. De prijs van ijzererts is nog altijd vrij stabiel op $100 per ton. In China is op 22 juni een nieuw platform gecreëerd voor de handel in ijzererts. Op de eerste dag zijn hier zeven grote deals gesloten. Het handelsplatform zou, in tegenstelling tot andere handelshuizen, open staan voor alle bedrijven wereldwijd die zich inschrijven bij de Heibei Iron and Steel Group (HBIS). Behalve staal produceerde China 2,7% meer andere basismetalen als nikkel, koper, aluminium in de eerste vijf maanden van dit jaar.


Olieprijs klimt voorzichtig verder

De prijs voor een vat Brentolie stond op 23 juni op 43.80 dollar. Een vat OPEC crude stond op 39.45 dollar. De OPEC landen hebben samen met hun partners, waaronder Rusland, Angola, Irak en Nigeria, in juni besloten hun productie nog tot en met september te beperken. BP gaat voor een bedrag van 13 tot 17,5 miljard dollar aan waarde afboeken op zijn olie- en gasvelden. Het olieconcern is de eerste gigant die toegeeft dat hij velden vanwege de klimaatdoelstellingen niet zal kunnen ontwikkelen.


Beurzen online en in 2021

Verschillende beurzen gingen afgelopen maand al online als vervanging van de echte fysieke beurs. Dit jaar is er geen Hannover Messe, maar wel een digitale variant. Op 14 en 15 juli zijn de Hannover Messe Digital Days. Belangrijkste topics op deze tweedaagse zijn: digitalisering, individualisering, klimaatbescherming en demografische veranderingen. Voor meer informatie: Hannover Messe Digital Days Kumatech, LVD, Q-Fin en Valk Welding organiseren alsnog de 4Innovators Days. Het event zal onder strikte maatregelen op 23, 24 en 25 september plaatsvinden in de showroom van Q-Fin in Bergeijk. De vier organisatoren zijn allen genomineerd voor de TechniShow awards. De beurs METAVAK, van 6 t/m 8 oktober in de Evenementenhal, lijkt met de nodige aanpassingen toch doorgang te kunnen vinden. IMS Nederland is exposant op deze beurs.


Nikkel spotkoers per ton

1 juni $ 12.418,00 € 11.171,28
23 juni $ 12.625,00 € 11.259,25


Nikkel 3-maandskoers per ton

1 juni $ 12.485,00 € 11.231,56
23 juni $ 12.692,00 € 11.319,00


Aluminium spotkoers per ton

1 juni $ 1.511,00 € 1.35,75
23 juni $ 1.573,00 € 1.402,84


Aluminium 3-maandskoers per ton

1 juni $ 1.540,00 € 1.385,39
23 juni $ 1.590,00 € 1.418,44

Dir artikel wordt u aangeboden door IMS Nederland BV

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht