Go to top

Aluminium als verpakkingsmateriaal (2)

Aluminium en zijn legeringen worden sinds jaar en dag gebruikt voor zeer uiteenlopende verpakkingsdoeleinden. Het gaat hierbij om tal van factoren zoals het behoud van kleur en smaak, het tegengaan van bederf, het gemakkelijk doseren en het op aantrekkelijke wijze presenteren van een product. Omdat aluminium vrij gemakkelijk in allerlei vormen kan worden gebracht die uiteenlopen van doosjes, blikjes, schaaltjes, tubes, tot aan dunne foliën, is het een voor verpakkingsdoeleinden zeer geschikt materiaal. Weliswaar heeft aluminium nogal wat terrein moeten prijsgeven aan kunststoffen, maar het heeft zich toch goed weten te handhaven. Een belangrijk aspect hierbij wordt gevormd door de goede recycleerbaarheid waardoor het metaal steeds opnieuw kan worden gebruikt, onder andere weer voor verpakkingsdoeleinden. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de bruikbaarheid van aluminium in contact met een aantal uiteenlopende consumptieartikelen.

A.J. Schornagel

Dranken


Water
Bepaalde zeer zuivere mineraalwaters, zoals bijvoorbeeld Evian en Volvic, worden geconditioneerd in vaten van anodisch geoxideerd aluminium. Er bestaan vaten met een inhoud van 2,7 liter hetgeen overeenkomt met de inhoud van drie flessen. Het is onnodig om het belang van deze vorm van opslag te onderstrepen voor het vervoer van zulk water. Water waaraan gas is toegevoegd, zoals Seltz, tast het metaal nagenoeg niet aan, maar kan het oppervlak zwartkleuren. Een oppervlaktebehandeling in de vorm van chemische of elektrolytische oxidatie verhelpt dit. Soda en limonades, die suiker en vruchtenessences bevatten, tasten het aluminium zeer licht aan, waarbij suiker een inhibiterende invloed uitoefent.

Vruchtensappen
Aluminium biedt in het algemeen een weerstand die op zijn minst gelijk is aan, en in het merendeel van de gevallen beter is dan, die van andere metalen die dienen voor opslag of verpakking. Aluminium vindt dan ook toepassing met name bij de fabricage van appelsap. Vruchtensap...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht