Go to top

Smeden van gelegeerd aluminium

Aluminiumlegeringen kunnen in tal van vormen worden gesmeed. Smeedstukken van gelegeerd aluminium worden doorgaans vervaardigd met hogere maattoleranties dan bij smeden van koolstofstaal en gelegeerd staal het geval is. Dit is het gevolg van verschillen in het oxidatiegedrag bij hoge temperatuur van aluminiumlegeringen tijdens smeden, de gebruikte technische benadering en de hogere materiaalkosten die samengaan met gelegeerd aluminium.

Inleiding
 

Voor een gegeven vorm van een smeedstuk van gelegeerd aluminium kunnen de drukeisen bij het smeden sterk uiteenlopen, in de eerste plaats afhankelijk van de chemische samenstelling van de te smeden legering, het gebruikte smeedproces, de vervormingssnelheid tijdens het smeden, het type smeedstuk, de smeringscondities en de temperatuur van smeedstuk en matrijs.
Afbeelding 1 vergelijkt de vloeispanningen van enkele vaak gesmede aluminiumlegeringen tussen 350 en 370°C en bij een deformatiesnelheid van 4 tot 10 s-1 met 1025 koolstofstaal dat onder identieke omstandigheden is gesmeed, jet uitzondering van de temperatuur die hoger is.  Vloeispanning representeert de ondergrens van de vereiste smeeddruk; de feitelijke smeeddruk is gewoonlijk hoger. Voor sommige aluminiumlegeringen met lage tot middelmatige sterkte, zoals 1100 en 6061 zijn de vloeispanningen lager dan die van koolstofstaal. Voor legeringen met hoge sterkte, zoals 7075, 7010, 7049 en 7050, ligt de vloeispanning en daarmee de smeeddruk aanzienlijk hoger dan die van koolstofstaal. Andere aluminiumlegeringen, zoals 2219, bezitten vloeispanningen die vrijwel overeenkomen met die van koolstofstaal. Als klasse genomen worden aluminiumlegeringen geacht moeilijker te smeden te zijn dan koolstofstaal en vele typen gelegeerd staal.

Afbeelding 1. Vloeispanningen van vaak gesmede aluminiumlegeringen en van staal 1025 bij kenmerkende smeedtemperaturen en verscheidene deformatiesnelheden als functie van de deformatie.

Smeedbaarheid
 

Vergeleken met...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht