Go to top

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht

PlaatRSS

 • Aluminium en scheurvormende spanningscorrosie deel 4; kopervrije 7xxx legeringen, gietlegeringen, SSC-beproeving van aluminiumlegeringen

  Alleen aluminiumlegeringen die aanzienlijke hoeveelheden oplosbare legeringselementen bevatten, voornamelijk koper, magnesium, silicium en zink, zijn gevoelig voor SSC.

  Lees verder

 • Aluminium plaat

  Vlakke producten omvatten dikke en dunne plaat en folie. Ze worden gefabriceerd door hetzij warm of warm-en-koud walsen. Ze zijn rechthoekig in dwarsdoorsnede en bezitten een uniforme dikte.

  Lees verder

 • Aluminium platen vanuit ionische vloeistoffen bijna klaar voor industriële toepassing

  Aluminium coatings worden nu nog vaak thermisch of doormiddel van cladden op staal of andere substraten aangebracht.

  Lees verder

 • Bewerken van aluminium plaat

  Tot de eigenschappen die van belang zijn bij het bewerken van aluminium plaat behoren de oppervlaktetoestand en de toestand waarin de legering verkeert. Deze verschillen nogal per legeringstype. Verder zijn het gereedschap en de smeermiddelen van invloed op het succes waarmee gelegeerd aluminium plaat kan worden vervormd.

  Lees verder

 • Bouwen met aluminiumplaat

  Dunne plaat en band behoren tot de halffabrikaten voor plaatconstructies. Verder behoren tot deze groep plaat-en bandprofielen alsmede voorgevormde plaatdelen, zoals dieptrek-en strekdelen, die soms tot de standaard halffabrikaten behoren en soms voor bijzondere gevallen dienen. Het handelsaanbod van profielplaat is zeer veelzijdig.

  Lees verder

 • De chemische oppervlaktebehandeling van aluminium

  In de bouwindustrie, in de lucht-en ruimtevaart-, in de coil-coating-en automobielindustrie, bij de fabricage van huishoudelijke en elektrische apparaten en tenslotte in de verpakkingsindustrie (aluminium cans), spelen chemische oppervlaktebehandelingsprocessen van aluminium een belangrijke rol bij de kwaliteit van de finishing. Het doel van de chemische oppervlaktebehandeling op aluminium is tweedelig: -verbetering van de corrosieweerstand. -verbetering van de hechting van een aan te brengen verfsysteem. Vooral in de bouwindustrie is de toepassing van gelakt aluminium steeds belangrijker geworden. Verwerking vindt plaats in gevels, ramen, deuren, gevelbeplating, binnenwanden, plafonds, balkonhekken, enz. Een goede chemische voorbehandeling van aluminium plaat, extrusieprofielen en aluminium band (coil-coating toepassing) is noodzakelijk voor het bereiken van de huidige hoge kwaliteitseisen.

  Lees verder

 • Lijmen en klinken als alternatief voor lassen bij de bouw van geavanceerde speedboten

  Silvestris Aquamotive B.V. te Loosdrecht, ontwerper en bouwer van aluminium hightech speedboten, heeft een geheel nieuwe constructiemethode ontwikkeld en gepatenteerd. In plaats van een reeks spanten als dragende constructie heeft Silvestris een zeer stijf aluminium buizenframe ontwikkeld en vervolgens wordt de beplating van de romp niet aan het aluminium buizenframe bevestigd door lassen, maar maakt men gebruik van een combinatie van klinken en lijmen. Eén van de voordelen hiervan is dat de sterkte volledig behouden blijft en er geen vervorming optreedt.

  Lees verder

 • Optimalisering voorbehandeling voor anodiseren van aluminium

  Voor er tot het feitelijke anodiseren kan worden overgegaan, dienen er een aantal voorbereidende stappen plaats te vinden, die van grote invloed kunnen zijn op het uiteindelijke resultaat. Hier volgt een bespreking van enkele van die voorbereidende stappen.

  Lees verder

 • Puntlassen van aluminium en aluminiumlegeringen

  Gezien het feit dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van aluminium plaatwerk in diverse takken van industrie, en niet in de laatste plaats de automobielindustrie, ter vervanging van staalplaat, is het wenselijk dat er gebruik kan worden gemaakt van bestaande verbindingstechnieken, waaronder puntlassen. Puntlassen wordt op grote schaal gebruikt voor het verbinden van staalplaat. Met enkele betrekkelijk kleine aanpassingen is deze lasmethode zonder meer geschikt te maken voor het puntlassen van aluminium plaat.

  Lees verder

 • Rol van vervorming op mangaanevolutie

  De productie van aluminiumplaat is een complex proces. Niet alleen moet de dikte van het oorspronkelijke gietblok van circa 500 mm via een redelijk groot aantal mechanische walsstappen naar het gewenste niveau van 1-3 mm teruggebracht worden, maar tevens moet het materiaal een aantal gloeibehandelingen (thermische behandelingen) ondergaan. Promovendus Rias Lok ontwierp aan de TU Delft in het kader van het Europese VIR[*]-programma een model om het effect van vervorming op de mangaanevolutie in aluminiumlegeringen duidelijker te maken.

  Lees verder

 • Trends in Aluminiumrecycling

  Aluminium dat wordt gebruikt voor de productie van tal van voorwerpen is steeds vaker afkomstig van gerecycled aluminium producten. De toename van het beschikbare gerecyclede metaal vormt een gunstige trend, omdat de productie van secundair aluminium uit gerecycled metaal ongeveer 2,8 kWh/kg vergt, tegen 45 kWh/kg voor de fabricage van primair aluminium.

  Lees verder

 • Vervormen van aluminium plaat en pijp

  Het vraag naar aluminium voor automobiel carrosserieën en dan in het bijzonder onderdelen die moeten worden vervaardigd van aluminium plaatmetaal is sterk toegenomen. Er staan hierbij echter een aantal obstakels in de weg als wordt gepoogd om aluminium panelen te vervormen met bestaande technologieën die zijn ontwikkeld voor plaatstaal.

  Lees verder