Go to top

Metalliseren van aluminium en zijn legeringen

Voor sommige toepassingen is de oxidelaag die van nature op aluminium aanwezig is niet
toereikend, of bezit niet de gewenste eigenschappen. Er moet dan een andersoortige deklaag worden aangebracht. Eén van de methodes die voor dit doel ter beschikking staat, Is het metalliseren. In dit artikel zal worden ingegaan óp enkele aspecten van d!t proces.

A.J. Schornagel

Metalliseren is het neerslaan van een metaallaag op een ondergrond van metaal of kunststof. Neerslag vindt doorgaans plaats vanuit een oplossing die ionen bevat van het metaal dat voor de deklaag gebruikt wordt. Metalliseren kan plaatsvinden door middel van galvaniseren, stroomloze neerslag of mechanische.

Waarom aluminium metalliseren?

 
De decoratie en bescherming van aluminium en zijn legeringen met behulp van galvaniseren of stroomloos neerslaan, resulteert in zeer aantrekkelijke en verbeterde eigenschappen van het basismetaal met zeer wenselijke oppervlakte-attributen. Er is veel moeite gestoken in de ontwikkeling van efficiënte middelen om aluminium te metalliseren. De hoofdredenen voor metalliseren van aluminium kunnen als volgt worden samengevat:
- vorming van een fraai oppervlak;
- verhoging van de corrosieweerstand;
- verhoging van de slijtageweerstand;
- verhoging van de oppervlaktehardheid (stroomloos nikkel); verhoging van de soldeerbaarheid/ hardsoldeerbaarheid.

De lage soortelijke massa van aluminium, die ongeveer drie maal zo hoog is als die van ijzer en veel ander gangbare basismetalen, vormt een belangrijke economische factor die het zeer de moeite waard maakt om te onderzoeken of het mogelijk is zwaardere metalen te vervangen door lichtere legeringen. Een vervanging is echter niet zo maar uitvoerbaar. Sommige aluminiumlegeringen laten zich niet makkelijk metalliseren en er dient zorgvuldig te worden bestudeerd waar een dergelijke substitutie het beste kan plaats vinden. Deels om deze reden en omdat de corrosieweerstand van gemetalliseerd aluminium mogelijk niet zo goed is als die...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht