Go to top

Laserharding met diodelasers

Het is mogelijk om met behulp van lasers de eigenschappen van een oppervlak van een metaal te veranderen zonder dat dit gepaard gaat met veranderingen in de samenstelling. Een van die eigenschappen is de oppervlaktehardheid. De verandering kan in geval van warmtebehandelbare legeringen worden verkregen door plaatselijke verhitting en in geval van niet-warmtebehandelbare legeringen door plaatselijke schokken. Het is ook mogelijk om met behulp van een laser legeringselementen aan te brengen in de oppervlakte-structuur van een legering. In dit artikel zal schokharden nader worden bekeken.


A.J. Schornagel

Laser-oppervlakteharding staat, ondanks dat de techniek al een aantal jaren mogelijk is, nog steeds in de kinderschoenen. Het proces gaat gepaard met het gebruik van laserstralen van grote intensiteit om het metaaloppervlak te verhitten. Als gevolg van de snelle warmteoverdracht, ontstaan er steile temperatuursgradiënten die resulteren in snelle afkoeling door geleiding, zeker in geval van aluminium dat een zeer goede warmtegeleider is. Tot voor kort werd het wijdverspreide gebruik van lasers voor het bewerken van materiaal tegengegaan door hun afmetingen, complexiteit en hoge investeringskosten. Deze moleculaire en vaste stoflasers ruimen nu het veld voor een nieuwe generatie zogenaamde High Power Diode Lasers, afgekort HPDL’s. De golflengte van de uitgezonden straling maakt hoge absorptie door metaal mogelijk, hetgeen gekoppeld met gunstige ruimtelijke en tijdelijke bundelprofielen de HPDL een hoge mate van efficiëntie verschaffen.

Diodelasers
 

Diodelasers die een continue golf leveren van meer dan 0,5 W worden aangeduid als hoog vermogen diodelasers of HPDL’s. Hoewel er slechts kort na de eerste robijnlaser al halfgeleiderlasers werden ontwikkeld, was hun uitgangsvermogen zeer laag en bleef hun gebruik beperkt tot cryogene temperaturen. Sedertdien is er een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek gepleegd naar de kristallijne structuur van de diodes zelf en...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht