Go to top

Dunnere lagen Glare voor Airbus A380

De nieuwe Airbus A380, het grootste vliegtuig dat ooit is gebouwd, krijgt in de nabije toekomst wellicht een dunnere laag Glare. Dat is de uitkomst van het promotie-onderzoek van René Alderliesten, die 31 mei promoveerde aan de TU Delft. Het onderwerp was ‘vermoeiiingsscheurgroei en delaminatiegroei in Glare’. 
 


 

Aan de TU Delft is enkele jaren geleden een nieuw vliegtuigmateriaal ontwikkeld, Glare, met zeer grote voordelen. Zo kan met het materiaal lichter worden gebouwd en het materiaal is impact- en brandbestendig. Van het grootste passagiersvliegtuig dat ooit is gebouwd, de Airbus A380, is een groot deel van de romp van dit materiaal gemaakt. Het bestaat uit dunne laagjes aluminiumlegering, aan elkaar gelijmd met een metaallijm die is voorzien van en versterkt met glasvezels. Het nieuwe vliegtuig moet plaats bieden aan 550 tot 800 passagiers. Op dit moment worden de eerste toestellen gebouwd. Onlangs ging het eerste toestel de lucht in voor een proefvlucht.

Alderliesten promoveerde op het onderwerp vermoeiingsscheurgroei en delaminatiegroei (het loslaten van de laagjes) in Glare. Vraag is of dit niet een beetje laat is, want de eerste toestellen worden inmiddels gebouwd? “Voor de eerste toestellen is dit inderdaad wel laat”, erkent Alderliesten. “Dit neemt niet weg dat voor die toestellen wel al het een en ander was doorgerekend. Daartoe zijn nog de eenvoudige empirische modellen benut.” Volgens Alderliesten is dat een normale gang van zaken bij een ontwerp. “Je begint altijd met een eenvoudig model. De ontwerpers zitten dan heel conservatief qua waarde wat wél en niet kan. Vanaf de bouw van een bepaald toestel gaan de rekenaars mijn nauwkeuriger model gebruiken, waarmee de ontwerpers het ontwerp kunnen optimaliseren. De eerste serie van de A380 zal dan ook wat zwaarder zijn dan de latere die gebouwd gaan worden. Omdat de nieuwe modellen wat nauwkeuriger zijn, staan ze hogere belastingen toe. Dat houdt in een dunner en lichter...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht