Go to top

Oppervlaktebehandeling van Aluminium (deel 2) Trillen – Polijsten en lederpolijsten – Satijnafwerking en chemisch reinigen

 4. Trillen


Trillen is een nieuwere methode die wordt gebruikt voor ontbramen en polijsten van metalen onderdelen. In geval van aluminium werkstukken moeten de polijstmiddelen en andere media aan dezelfde restricties voldoen als bij het conventionele trommelpolijsten.

5. Polijsten en lederpolijsten


Omdat aluminium makkelijker te bewerken is dan veel andere metalen, vereisen slechts weinig aluminium onderdelen een polijstbehandeling voordat lederpolijsten wordt toegepast als laatste afwerking. In sommige gevallen kan polijsten vereist zijn om bramen of onregelmatigheden in het oppervlak te verwijderen.

5.1 Polijsten


De meeste polijstbewerkingen kunnen worden uitgevoerd met hetzij banden hetzij opzetschijven. Opzetschijven kunnen beter werken dan banden in geval van ruw polijsten als er gebruik wordt gemaakt van canvas schijven. Voor fijner polijstwerk zal een speciale contourschijf betere diensten leveren dan een band. Opzetschijven hebben twee duidelijke nadelen in vergelijking met banden:
- de schijven zijn duur;
- er zijn tijd, vaardigheid en apparatuur nodig voor opzetschijven.

Als er schijven moeten worden gebruikt met verschillende soorten schuurmiddel of gritafmetingen dan is opslag noodzakelijk. Vaardigheid van de operator is vereist voor schijfpolijsten, terwijl voor bandpolijsten kan worden volstaan met ongeschoolde werkkrachten. In plaats van opzetschijven wordt voor veel toepassingen gebruik gemaakt van buigzame schijven.

5.2 Lederpolijsten


De keuze van een lederpolijstmethode berust voornamelijk op prijsoverwegingen, omdat het gewoonlijk mogelijk is om het gewenste resultaat met een van verscheidene methodes te verkrijgen.
Bijvoorbeeld afhankelijk van de toepassing, kan handmatig lederpolijsten vragen om het gebruik van simpele lichtgewicht machines tot zware apparaten met variabele snelheden en dubbele besturingseenheden. Deze machines representeren een breed scala in kapitaal.

Automatisch...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht