Go to top

Verlaging van het ozongehalte bij het TIG- en MIG lassen van aluminium

Ozon ontstaat bij het lassen door de ultraviolette straling van de lasboog. Ozon is zeer schadelijk voor de gezondheid. De MAC-waarde is daarom laag namelijk 0,1 ppm. De ozonconcentratie is het grootst direct rondom de boog. Als de temperatuur rondom de las hoog genoeg is, wordt spontaan stikstofmonoxyde gevormd uit de lucht. Het vermindert de ozonconcentratie omdat het met ozon reageert. De hoeveelheid natuurlijk gevormde stikstofmonoxyde is echter onvoldoende om alle gevormde ozon weg te nemen. In de rookpluim resteert een hoge ozonconcentratie afhankelijk van onder andere de lasomstandigheden. Dit is door emissiemetingen bepaald. De ozonconcentratie in het adembereik van de lasser zal bij onvoldoende afstand tot de rookpluim of gebrekkige lokale afzuiging veelal de MAC-waarde overschrijden. AGA lnnovation, het centrale laboratorium van AGA, heeft een beschermgas ontwikkeld dat de ozonconcentratie drastisch verlaagt. Dit beschermgas, genaamd AGA MISON, bestaat uit argon en een zeer geringe hoeveelheid stikstofmonoxyde. Deze toevoeging vult het tekort aan natuurlijk gevormde stikstofmonoxyde aan. Hierdoor wordt de ozonconcentratie verlaagd en het risico van de lasser sterk verminderd. De lasbaarheid en laskwaliteit zijn dezelfde als onder argon. Naast het TIG- en MIG lassen van aluminium wordt AGA MISON toegepast voor het TIG lassen van alle andere metalen.

Ing. P. Bruinsma LPI

De introductie en toepassing van het MIG- en het TIG lassen heeft op brede schaal geresulteerd in een verbetering van de produktiviteit en kwaliteit. De toepassing van deze gasbooglasprocessen voor het lassen van aluminium en aluminiumlegeringen is al jarenlang zeer veelzijdig en omvangrijk. Bij het gasbooglassen ontstaat door de booghitte lasrook. Lasrook bestaat uit vaste stofdeeltjes en gassen. Een van de gassen in de lasrook is ozon. In het verleden heeft men hieraan weinig aandacht geschonken. De gedachte leefde immers, gevoed vanuit de bekende gezondheidsklinieken, dat ozonrijke...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht