Go to top

Lasbaarheid van warmtebehandelbare aluminiumlegeringen


Warmtebehandelbare aluminiumlegeringen verschaffen goede sterkte en taaiheid voor technische toepassingen en behouden daarbij de lage dichtheid en goede corrosieweerstand van aluminium. Deze eigenschappen maken dat de warmtebehandelbare legeringen worden gebruikt voor tal van toepassingen, waaronder de lucht- en ruimtevaart, vervoer, scheepsbouw, tankopslag, pijpleidingen en apparaten. De meerderheid van deze legeringen zijn makkelijk te lassen met de conventionele lasprocessen (MIG en TIG), punt- en bandlassen, alsmede hoge-energieprocessen (laser- en elektronenbundel).

A.J. Schornagel

Warmtebehandelbare aluminiumlegeringen bezitten ook bepaalde karakteristieken, die inherent zijn aan alle aluminiumlegeringen en waarmee bij het lassen rekening moet worden gehouden. Tot deze karakteristieken behoren de goed hechtende oxidehuid, de hoge warmtegeleidbaarheid, de hoge thermische uitzettingscoëfficiënt, krimp die bijna twee keer groter is dan die van ferro-legeringen, betrekkelijk brede stollingstemperatuurtrajecten en hoge oplosbaarheid van waterstof als het metaal in de gesmolten toestand verkeert. De beide eerstgenoemde karakteristieken kunnen het hoofd worden geboden door middel van lasvoorbehandeling en het kiezen van geschikte condities - juiste voorbehandeling van de las om oxidatie tegen te gaan en lassen met hoge stroomsterkte en hoge snelheid om zeker te zijn van adequate penetratie. De overige karakteristieken daarentegen kunnen, indien ze niet met de zorg worden tegemoet getreden, aanleiding geven tot onvoldoende laskwaliteit. De hoge uitzettingscoëfficiënt en stollingskrimp, in combinatie met het tamelijk lange stollingstraject, maken deze legeringen gevoelig voor scheuring. De hoge oplosbaarheid van waterstof in gesmolten aluminium kan resulteren in gasporositeiten als de nodige voorzorgen achterwege blijven. Daar komt nog bij dat de mate van degradatie van de WBZ bij deze legeringen aanmerkelijk kunnen verschillen.

Scheurgevoeligheid tijdens...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht