Go to top

Lasbaarheid van aluminium-lithiumlegeringen

Het gebruik van aluminium-lithiumlegeringen vereist geen veranderingen in de fabricagemethodes en -technieken. Deze legeringen blijken met name goed lasbaar te zijn in tegenstelling tot andere hoogsterke aluminiumlegeringen zoals 7075 en 2024.

A.J. Schornagel

Commerciële legeringen
 

Classificatie
Aluminium-lithiumlegeringen zijn te verdelen in twee groepen: aluminium-lithium-magnesium legeringen en aluminium-lithium-koper-magnesium legeringen. De legeringsgroepen zijn schematich weergegeven op afbeelding 1 met bijbehorende legeringsaanduidingen en de fazen die voor de sterkte zorgen.
Naast sterktetoename als gevolg van het in vaste toestand oplossen van legeringselementen, ontstaan de belangrijke sterkteverhogende fazen ?’ (Al3Li), S’ (Al2CuMg) en T1 (Al2CuLi) tijdens verouderen en ze zijn afhankelijk van de legeringssamenstelling. Tabel 1 geeft de samenstelling en mechanische eigenschappen van een aantal aluminium-lithiumlegeringen.

Keuze lastoevoegmetaal
 

Lastoevoeglegeringen worden geselecteerd op hun vermogen om aanvaardbare lassen te geven en tegelijkertijd optimale mechanisch eigenschappen. Legering 2319 wordt gebruikt voor het verbinden van legeringen met een hoog kopergehalte (bijvoorbeeld 2090, 2094, 2095 en 2195). Legeringen met een laag kopergehalte en hoog magnesiumgehalte (bijvoorbeeld legering 8090) vereisen het gebruik van een lastoevoeglegering met een hoog magnesiumgehalte zoals legering 5356. Legeringen die moeilijk zijn te lassen (bijvoorbeeld legering 2091) vereisen het gebruik van een aluminium-silicium lastoevoeglegering zoals legering 4043. Aluminium-silicium lastoevoeglegeringen geven uitstekende lasbaarheid, maar ze worden niet regelmatig gebruikt wegens hun kenmerkende lage taaiheid en slagvastheid en hun onvermogen om te reageren op veroudering.
Bij een lasbaarheidsonderzoek is er gebruik gemaakt van een Varestraint test om aluminium-lithiumlegeringen te vergelijken. De tests werden uitgevoerd met proefstukken die waren...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht