Go to top

Krimp beheersen, de grootste uitdaging in Aluminium jachtbouw

Grootste uitdaging in aluminium jachtbouw
 

Het lassen van aluminium vraagt om hoogwaardig vakmanschap vanwege de specifieke materiaaleigenschappen. Door de warmte-inbreng vertoont het materiaal verschijnselen van materiaalontwaarding en krimp. Vooral in de aluminium jachtenbouw geldt het beheersen van de vervorming als gevolg van krimp als een van de belangrijkste uitdagingen. Jacht- en Scheepswerf Gouwerok B.V. uit Aalsmeer weet daar als geen ander over mee te praten: “Een aluminium scheepsromp moet zo strak mogelijk zijn, omdat je dat niet klakkeloos met plamuur weg kunt werken. Het gewicht moet immers zo laag mogelijk blijven. Goed gekwalificeerde lassers zijn dus eerste vereiste in deze tak van sport. Gelukkig helpen de ontwik­kelingen op het gebied van digitale lastechnologie een handje mee”, aldus Gouwerok directeur Michel Vermeulen.
 

Lassersvoorman Ton Maarse (l) en directeur Michel Vermeulen bij een aluminium scheepsromp in aanbouw.

Nederland heeft een rijke historie in de scheeps- en jachtenbouw en staat internationaal bekend om een hoog kwaliteitsniveau. De sector moet daarbij concurreren met jachtenbouwers uit Nieuw Zeeland en Italië. De seriejachten uit Italië staan met name bekend om het design. Desalniettemin wint de Nederlandse jachtenbouw het nog steeds op kwaliteit. Opdrachtgevers van luxe jachten brengen de bouw dan ook bij voorkeur onder bij Nederlandse werven. Dat dergelijke klanten de hoogste kwaliteits­eisen stellen, is ook terug te vinden in de eisen die aan het laswerk worden gesteld. Het bestek omschrijft dat uitsluitend gecertificeerde lassers mogen worden ingezet en het laswerk moet voldoen aan de Euro-norm EN 287, geheel conform Lloyd’s eisen. Volgens Michel Vermeulen van Gouwerok is in de top van de markt steeds meer vraag naar aluminium jachten. “De klant wil een hogere snelheid en minder diepgang en dat vraagt om gewichtsbesparing. Aluminium schepen zijn weliswaar zwaarder dan composiet schepen, maar geven een...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht