Go to top

NEN-EN 1090, ook voor aluminium bouw!

Natuurlijk hebt u van de nieuwe EN 1090 gehoord, maar heeft u zich gerealiseerd dat het ook voor de aluminium bouw geldt? Natuurlijk weet u dat deze norm wordt ingevoerd om binnen de Europese Gemeenschap het vrije verkeer van goederen mogelijk te maken en technische handelsbelemmeringen af te bouwen. Dus uiteindelijk Europees brede duidelijkheid en eenduidige kwaliteitsbeheersing. U hebt wellicht ook gehoord dat deze EN 1090 is gekoppeld aan de Europese verordening, de CPR (“Construction Products Regulation” 305/2011) en daarmee in alle landen van Europa gewoon “wet” is! En dat de industrie er per 1 juli 2014 aan moet voldoen! In dit artikel zal worden getracht de hoofdlijnen te verklaren van de nieuwe regelgeving die volgend jaar van kracht gaat worden met een accent op de lastechniek.


Ing. Henk J. M. Bodt IWE
Bodt Welding Consultancy, Hellevoetsluis
www.bodtwelding.nl

Eurocode


De norm EN 1090 is het praktische sluitstuk van de nieuwe Europese normen voor staal en aluminium constructies. De EN 1090 is van essentieel belang; alle volgens Eurocode 9 (EN 1999-serie) gefabriceerde onderdelen moeten voldoen aan EN 1090.

De Normenserie EN 1090


De toepassing van de normenserie EN 1090 is een vereiste voor staal en aluminium constructies. Hij bestaat uit drie delen:
- EN 1090-1, de CE Conformiteitsverklaring
- EN 1090-2, technische eisen voor staalconstructies en
- EN 1090-3, technische eisen voor aluminium constructies.

In de EN 1090-1 wordt de beoordeling van de conformiteit met de voorgeschreven eisen beschreven. Dit kan gebeuren door de uitvoering van een z.g. aanvangstypebeproeving (ITT) of door een fabrieksproductiebeheersing (FPC). Een aanvangstypebeproeving kan gebruikt worden door fabrikanten van serieproducten, waarbij dan een eerste reeks van prototypes met berekeningen en/of proeven zal getoetst worden, waarna de serieproductie van start kan gaan. Aluminiumbouwers (en staalbouwers) hebben met een aanvangstypebeproeving te maken bij het invoeren...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht