Go to top

Gelegeerd aluminium als materiaal voor fietsframes

Er doen nogal wat meningen de ronde over het ideale materiaal voor fietsframes.

Van staal wordt beweerd dat het zachter wordt met het verstrijken der jaren en dat het oneffenheden beter verwerkt, aluminium stug is, titanium zwiept. Dit alles is onjuist. Fietsframes kunnen van elk constructiemateriaal worden vervaardigd en de eigenschappen van een fiets hangen in zeer sterke mate af van het ontwerp, waarin wel rekening moet worden gehouden met de kenmerkende eigenschappen van het gebruikte materiaal.

A.J. Schornagel

Inleiding


Stijfheid, gewicht en sterkte van een fietsframe hangen van vele factoren af, waarvan slechts enkele betrekking hebben op het materiaal. Het optimum frame ontwerp met het ene materiaal zal verschillen van dat met een ander materiaal, omdat materialen sterk verschillen in sterkte, stijfheid en dichtheid (gewicht).
Zo hebben de beste aluminium frames dunwandige buizen met grote diameter en deze frames buigen maar weinig van de ene kant naar de ander bij het aantrekken van een flinke sprint. De beste stalen frames hebben dunwandige buizen met kleinere diameter en die frames buigen veel sterker tijdens een sprint. Frames gemaakt van titanium en koolstofvezel vertonen een tussenliggend gedrag.
Ervaren fietsers zijn grofweg in twee kampen te verdelen, met enerzijds zij die vitten op de buitensporige stijfheid van aluminium en aluminium zeloten hekelen het sponzige gevoel van stalen frames. Gevoelens zeggen weinig, beter is het om te trachten de zaken in getallen te vatten aan de hand van afbeelding 1, met een overzicht van de stijfheid van een aantal constructiematerialen, ten opzichte van die van koolstofstaal, die worden gebruikt voor fietsframes. Uit dit overzicht blijkt overduidelijk dat aluminium en koolstofvezel bij lange na niet zo stijf zijn als staal.

Staal


Staal is stijf maar heeft een hoge dichtheid (zwaar). Lichte frames met voldoende stijfheid zijn opgebouwd uit buizen met relatief kleine diameter, maar staal is niet het juiste...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht