Go to top

De ontwikkeling van een warmtewisselaar voor een natte bol koeler

Wanneer een nat voorwerp in een luchtstroom geplaatst wordt, koelt het af doordat water aan het oppervlak verdampt. In afbeelding 1 is dit proces weergegeven. De linker (droge) thermometer neemt de temperatuur van de luchtstroom aan, de rechter (natte) thermometer neemt een temperatuur aan lager dan de luchttemperatuur, doordat het verdampende water energie onttrekt aan deze thermometer. Op basis van dit principe heeft Van Dijk Heating een koelmachine ontwikkeld die ten opzichte van bestaande compressiekoelmachines bijzonder weinig elektrische energie verbruikt. Het koelende effect wordt zogezegd gratis verkregen van de natuur. Er is alleen energie nodig om een luchtbeweging in stand te houden.
 

Het hart van de koelmachine ‘natte bol koeler’ genoemd, is een warmtewisselaar, die twee luchtstromen van elkaar scheidt. In de natte bol koeler worden buitenlucht en binnenlucht aangezogen. De buitenlucht wordt bevochtigd, waardoor de binnenlucht afkoelt. Door de scheiding van luchtstromen kan de te koelen ruimte volledig gesloten blijven.
Doordat de warmteoverdracht bij lage temperatuurverschillen plaatsvindt, is een bijzondere warmtewisselaar nodig die de warmte zeer efficiënt overdraagt. Verder moet de bevochtiging van de buitenlucht in de warmtewisselaar zo effectief mogelijk plaatsvinden. Het water moet goed over het oppervlak verdeeld worden en moet zich vervolgens goed over het oppervlak verspreiden. Tot slot mag de drukval over de warmtewisselaar niet te groot zijn om het elektrische vermogen van de natte bol koeler zoveel mogelijk te beperken. Deze (soms tegenstrijdige) eisen heeft Van Dijk Heating weten te omvatten in een nieuw type warmtewisselaar. Hiervoor zijn een aantal uitvoeringen uitgewerkt en getest. Voor alle warmtewisselaars is uitgegaan van aluminium, vanwege de hoge warmtegeleiding, de goede verwerkbaarheid en de corrosiebestendigheid.

Uitvoeringen


Van Dijk Heating heeft jarenlange ervaring met het gebruik van ribbenbuizen met aluminium...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht