Go to top

Aluminium-matrix composieten (deel 1)


Metaal-matrix composieten (MMC’s) vormen een materiaalklasse op zich. Ze zijn geschikt voor gebruik bij hogere temperaturen dan hun basismetaal tegenhangers. Door bepaalde aanpassingen kunnen hun sterkte, stijfheid, warmtegeleidbaarheid, slijtvastheid, kruipsterkte of maatvastheid worden verbeterd.

A.J. Schornagel

In tegenstelling tot composieten met hars, zijn MMC’s onbrandbaar, gassen niet uit onder vacuum en lijden minimaal onder aantasting door organische vloeistoffen zoals brandstoffen en oplosmiddelen. Het principe van inbouwen van een hoogwaardige tweede fase in een conventioneel technisch materiaal om te komen tot een combinatie met eigenschappen die niet zijn te bereiken met elk afzonderlijk is bekend. In een MMC is de continue fase of matrix een monolitische legering en de versterking bestaat uit toevoegingen van hoogwaardig koolstof, metaal of keramiek. De combinatie van een licht gewicht, goede corrosieweerstand en bruikbare mechanische eigenschappen maken aluminium en zijn legeringen zeer geschikt als basismetaal voor MMC’s. Het smeltpunt van aluminium is hoog genoeg om te kunnen voldoen aan veel toepassingen, en toch ook weer laag genoeg om het verwerken van composieten redelijk makkelijk te maken.
 
Versterkingen
 

Continue of discontinue versterkingen kunnen tot wel 70% van het volume van een composiet uitmaken. Continue vezelvormige versterkingen voor aluminium omvatten grafiet, siliciumcarbide (SiC), borium en aluminiumoxide (Al2O3). Discontinue versterkingen bestaan voornamelijk uit SiC in de vorm van whiskers, deeltjes SiC en Al2O3 en kort gehakte Al2O3 of grafietvezels. Er wordt vandaag de dag veel gebruik gemaakt van discontinue versterkingen, omdat MMC’s met dergelijke versterkingen makkelijker te fabriceren zijn tegen lagere productiekosten en met betrekkelijk gelijkmatige eigenschappen. Sic en Al2O3 zijn de meest gebruikte versterkingen in discontinu versterkte aluminium composieten. De microstructuur van verscheidene...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht