Go to top

Stiftlassen van aluminium

Stiftlassen is een algemene term voor het verbinden van een metalen stift met een werkstuk. Er kan gebruik worden gemaakt van een aantal lasprocessen, maar booglassen wordt toch wel het meest gebruikt.

Het stiftlasproces kan worden beschreven als een lasboogproces waarbij een stift instantaan aan een metaaloppervlak worden gelast (afbeelding 1 en 2). Er is sprake van een compleet bevestigingssysteem, waarbij een grote verscheidenheid aan bevestigingsmiddelen (afbeelding 3), met letterlijk honderden toepassingen, permanent kunnen worden aangebracht door een persoon in minder dan een seconde per las. Stiftlassen kan in het algemeen worden opgevat als een combinatie van twee mechanismen, de een mechanisch en de ander elektrisch.
Er bestaan twee veel gebruikte typen stiftlassen. Het eerste type omvat:
- boog-stiftlassen;
- gas-boog-stiftlassen als er gebruik wordt gemaakt van beschermgas zoals bijvoorbeeld argon;
- korte-boog-stiftlassen als de standtijd van de boog minder is dan 100 milliseconden.
De lasstroom wordt geleverd door hetzij een gelijkstroom aggregaat of een gelijkstroom energiebron met transformator en gelijkrichter. De lastijd en het planten van de stift in de laspoel om de verbinding tot stand te brengen worden via een automaat gestuurd. De operator plaatst de stift die zich in een laspistool bevindt op de gewenste plaats en haalt de trekker over waarmee het lasproces in gang wordt gezet. De gehele procedure neemt minder dan een seconde in beslag.
Het tweede type stiftlassen is condensator-ontladingsstiftlassen (CO stiftlassen). De bron van elektrische energie voor het CO lassen is afkomstig van een batterij geladen condensatoren.

Boog-stiftlassen
 

Bij het boogproces, worden een stift en een keramische ring stevig met behulp van een gespannen veer op het werkstukoppervlak gedrukt (afbeelding 4). Bij het laten afgaan van het laspistool wordt de stift opgetild van het basismetaal en wort er een elektrische boog getrokken die het uiteinde van de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht