Go to top

Principes van het wrijvingsroerlasproces

Wrijvingsroerlassen is in 1991 uitgevonden door medewerkers van The Welding Institute (TWI) als een verbindingsmethode in de vaste toestand en werd aanvankelijk alleen toegepast op aluminiumlegeringen.

A.J. Schornagel

Het basisconcept is opmerkelijk eenvoudig. Een roterend gereedschap met een speciaal ontworpen pen en schouder wordt ingebracht in de tegen elkaar liggende kanten van met elkaar te verbinden platen en wordt vervolgens over de verbindingslijn voortbewogen (afbeelding 1). Deze afbeelding toont de procesdefinities voor gereedschap en werkstuk.


Afbeelding 1. Schematische voorstelling van wrijvingsroerlassen.


Het gereedschap vervult drie primaire functies;
- verhitten van het werkstuk;
- beweging van metaal om de verbinding tot stand te brengen;
- opsluiten van heet metaal onder de schouder van het gereedschap.
Verhitting in het werkstuk wordt opgewekt door zowel wrijving tussen de roterende pen en schouder als door hevige plastische vervorming van het werkstuk. De plaatselijke verhitting maakt het metaal rondom de pen zacht en in combinatie met de rotatie en translatie van het lasgereedschap, leidt dit tot beweging van metaal vanaf de voorkant van de pen naar de achterkant ervan, waardoor het gat weer wordt opgevuld dat in het kielzog van het gereedschap is ontstaan bij de voortgaande beweging. De schouder van het gereedschap beperkt de vloei van het metaal tot ter hoogte van de schouderpositie, dat wil zeggen niet veel dieper dan het oppervlak van het werkstuk.

Ontwerp van de schouders
 

Gereedschap-schouders zijn ontworpen om aan het metaaloppervlak en de zones daar vlak onder warmte op te wekken door wrijving en metaalvervorming. De schouder produceert het merendeel van de vervormings- en wrijvingswarmte in dunne plaat, terwijl de pen het merendeel van de warmteopwekking voor zijn rekening neemt in dikke werkstukken. De schouder levert ook de neerwaartse smeedwerking die nodig is voor de consolidatie van de las.

Concave schouder
 

Het eerste...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht