Go to top

Van Dulst Techniek breidt met haar afdeling MPS activiteiten uit richting assemblagelijnen

De grootste bloemenveiling ter wereld, Flora Holland, met vestigingen onder andere in Aalsmeer en  Naaldwijk, heeft in juli 2009  aan 2 bedrijven de opdracht verstrekt om gezamenlijk ca. 260.000 bestaande aluminium stapelwagens te modificeren. Dit zijn Alcomij in ’s-Gravenzande en Hoza in Scheemda die elk 50 % van de productie voor hun rekening nemen.
Van Dulst Techniek verwierf eind 2009 de opdracht voor 2 productielijnen, elk met een lengte van ca. 30 mtr. De doelstelling was om een bestaande stapelwagen aan het begin van de modificatielijn te strippen, vervolgens op diverse bewerkingsstations te bewerken, waarna de gemodificeerde stapelwagen volledig gereed, de lijn weer verlaat.

De afdeling machinebouw van Van Dulst Techniek, bekend onder de naam MPS, heeft in een recordtijd de engineering en de bouw van de beide productielijnen gerealiseerd.
 


 

De eerste productielijn was reeds in maart 2010 operationeel, de tweede lijn werd eind april opgeleverd.
Elk van beide productielijnen bestaat uit 10 stations, waaronder stations voor demontage, strippen, bewerken, monteren, eindcontrole etc. De stapelwagens worden getransporteerd over  een transportbaan voorzien van zacht kunststof wielen ivm geluid. Op elk bewerkingsstation wordt de stapelwagen van de transportbaan gelift, en pneumatisch geklemd.

Totaal zijn in de productielijnen de volgende items verwerkt:
- 8 hefplateaus waarmee de stapelwagens via tweehands bediening op de juiste ergonomische hoogte worden gebracht
-  16 manipulatiearmen waaraan bewerkingsunits zijn gemonteerd. Deze bewerkingsunits worden op bepaalde referentievlakken aan de stapelwagen vastgeklemd, waardoor de bewerkingen altijd op de juiste positie worden uitgevoerd.
-  ca. 40 bewerkingsunits : 8 zaagunits, 6 freesunits, 6 ponsunits en 22 enkelspillige en meerspillige boorunits. De zaag- en boorunits zijn voorzien van hydropneumatische voedingen en frequentieregelingen.
-  Per machine werkt  één bewerkingscel zelfs volautomatisch, waarbij de stapelwagen, alvorens te worden bewerkt, eerst in het proces wordt gemeten.
 


 

Deze meetgegevens worden in de besturing verwerkt, en aan de hand hiervan wordt de stapelwagen gepositioneerd door een 2-assig Servo-systeem
- Per productielijn is één centrale bedieningsunit aanwezig, uitgevoerd met een zeer gebruikersvriendelijk touchscreen display. Het complete proces kan op afstand via een FTP aansluiting door MPS worden gevolgd. Dit zorgt ervoor dat eventuele storingen snel kunnen worden getraceerd. De oorzaak is dan snel bekend, waardoor interventie van een servicemonteur ter plekke niet direct nodig hoeft te zijn.

Veel aandacht is besteed aan ergonomie, geluid en veiligheid. In dit project zijn een tiental safety-plc’s en lichtschermen opgenomen.

Van Dulst Techniek heeft zich met MPS in de loop der jaren een sterke positie verworven op de markt van de aluminiumbewerkingsmachines en de bouw van custom-made machines. Service en klantgericht denken staan hierbij centraal.
Marktsegmenten waarvoor MPS machines ontwikkelt, zijn oa:

● Automotive-industrie
● Aluminium deksystemen in kassenbouw
● Bouw- en Gevelbouwsystemen
● Extrusiebedrijven
● Hekwerken en poorten
● Industriële sectionaaldeuren
● Ladder- en steigerbouw
● Luchtbehandeling
● Scheeps- en jachtbouw
● Solarindustrie

Met bovenomschreven turn-key project laat Van Dulst Techniek zien dat zij ook in staat is complete assemblagelijnen, al dan niet met toepassing van robots te kunnen realiseren. Van Dulst Techniek ziet mogelijkheden om, naast de bestaande activiteiten, zich in de toekomst meer op dergelijke assemblagelijnen te richten en zich hier verder in te specialiseren.


Andere ontwikkelingen


In de aluminiumverwerkende industrie wordt  steeds meer gebruik gemaakt van rubberprofielen en kitafdichtingen. Een aanzienlijk deel van bovengenoemde afdichtingen wordt nog steeds min of meer handmatig  aangebracht, terwijl de aantallen aanzienlijk zijn. Dit is de reden waarom  MPS ook voor deze activiteiten custom-made oplossingen realiseert, om automatisch kitafdichtingen aan te brengen of rubberprofielen in te rollen of in te trekken. De diversiteit in vraag is hierbij enorm. Van Dulst Techniek ziet ook hier mogelijkheden om verder in door te groeien.

Naast de custom-made machines heeft Van Dulst Techniek  met de fabricaten Mecal en Dubus een sterk programma machines voor de Aluminiumbewerkende industrie. Dit programma loopt van eenvoudige zaagmachines tot volledig geautomatiseerde CNC bewerkingsstraten. De combinatie van standaardmachines en custom-made machines maakt dat Van Dulst Techniek in een groot aantal gevallen de juiste oplossing kan bieden.
 
Voor meer informatie:
Van Dulst Techniek BV
Van Utrechtweg 18
2921 AD Krimpen aan den IJssel
Tel: 0180-510455
Fax: 0180-511572
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht