Go to top

Laserlassen van aluminium

Het Materials Innovation Institute (M2i) voert in samenwerking met het bedrijfsleven en verschillende universiteiten toegepast onderzoek uit, waarbij de focus ligt op onderwerpen die industrieel relevant zijn. In dit artikel worden een aantal resultaten behandeld die behaald zijn in het promotieonderzoek van Benno Aalderink aan de Universiteit Twente. Bij dit onderzoek, dat in samenwerking met Corus is uitgevoerd, is met name gekeken naar laserlasverbindingen van AA5182 plaat materiaal (1 – 2 mm dikte) in een stompe lasverbinding, zoals deze toegepast wordt in de automobielindustie.
De gedetailleerde onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het proefschrift van dhr. Aalderink

http://doc.utwente.nl/58019/

Benno Aalderink

Introductie


Booglas- en weerstandslasprocessen worden tegenwoordig vaak toegepast voor het verbinden van aluminiumdelen. Deze technieken zijn ver doorontwikkeld, relatief goedkoop in gebruik en laagdrempelig. Echter wanneer er hogere eisen gesteld worden aan de lassterkte, de productiesnelheid of wanneer zeer dunne plaatdiktes gelast moeten worden, zijn de traditionele lasprocessen vaak niet toereikend. Een mogelijk alternatief is dan laserlassen.

Laserlassen is een technologie waarbij het licht van een hoogvermogen laser – van enkele honderden Watts tot soms wel 20 kW lichtvermogen – wordt gefocusseerd op het werkstuk in een spot kleiner dan een halve millimeter doorsnede. Hierdoor wordt lokaal het materiaal gesmolten en vaak zelfs tot aan de verdampingstemperatuur gebracht (keyhole- of dieplassen). Figuur 1 geeft een schematische weergave van dit lasproces. In Figuur 2 is schematisch weergeven hoe een typische laserlasopstelling is opgebouwd bij gebruik van een infrarood laser (zoals een staaf-, disk- of fiberlaser).

Figuur 1. Schematische weergave keyhole-laserlasproces. (Bron: Federatie dunne plaat.)

Figuur 2. Schematische weergave van Nd:YAG laserlasopstelling

Voor- en nadelen van laserlassen


Het verbinden van aluminiumdelen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht