Go to top

Fouten voorkomen, rekening houden met invloeden Deel 2

Deel 2

Rekening houden met invloeden
 

In deel 1 van deze bijdrage (Aluminium 4, mei 2010) werden de invloeden beschreven die veroorzaakt worden door de vorm en de grootte van de monsters. Dit had zowel betrekking op magneetinductieve meettechnieken (DIN EN ISO 2178), bv. lak/staal, als op amplitudegevoelige wervelstroommeettechnieken (DIN EN ISO 2360), bijv. geanodiseerd aluminium. Deel 1 behandelde de te verwachten meetfouten wanneer de gebruiker fundamentele natuurkundige feiten negeert of wanneer hij te veel vertrouwt op de reclameslogans van fabrikanten – met uitspraken zoals: “deze toestellen hoeven niet gekalibreerd te worden”.

Ulrich Sauermann, doctor in de fysica

Deel 2 beschrijft vijf andere invloeden die kunnen leiden tot meetfouten bij het gebruik van de genoemde meetprincipes. Bovendien worden er op de praktijk gerichte aanwijzingen gegeven om dergelijke meetfouten te voorkomen of te beperken.
 

Magnetiseerbaarheid
 

Hoe groot deze beïnvloedingsfactor is, wordt beschreven door de relatieve permeabiliteit µr. Voor het doel van deze discussie mag het coatingmateriaal niet magnetiseerbaar zijn. Het signaal van de meetsonde is fundamenteel afhankelijk van de magnetiseerbaarheid van het basismateriaal. Als een gebruiker zijn magneetinductieve meettoestel om laagdiktes te meten (bijv. DELTASCOPE®) met een kalibratiestandaard op ongecoat staal met een relatief sterke magnetiseerbaarheid µr1 (staal st 37) kalibreert en daarna het op deze wijze gekalibreerde meettoestel gebruikt om de laagdikte op staal met een zwakkere magnetiseerbaarheid µr3 te meten, dan zullen de getoonde meetwaarden van de laagdikte dm3 systematisch te groot zijn (afbeelding 1, rechts). Als de gebruiker daarentegen zijn meettoestel kalibreert op staal st 37 en daarna diktemetingen uitvoert op een basismateriaal met een hogere magnetiseerbaarheid µr2, dan zullen de afgelezen meetwaarden dm2 systematisch te klein zijn.

Afbeelding 1. Invloed van de permeabiliteit van het...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht