Go to top

Aluminium-matrix composieten (deel 2)


Voor het verspanen van MMC’s worden zowel traditionele als niet-traditionele verspaningsmethodes gebruikt. Gereedschapsmateriaal, snijvormen, snijsnelheden en aanzetten worden grotendeels bepaald door de verspaningseigenschappen van het versterkingsmateriaal. Daar komt bij dat er voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen om schade aan het werkstuk te voorkomen tijdens verspanen, dat wil zeggen dat er geen delaminatie, rafelen van de vezels en breken van de boor mag optreden en evenmin het voortijdig bot worden van het gereedschap. Stof en excessief geluid, die vooral het gevolg zijn van het verspanen van de versterkings­vezels, vormen eveneens problemen bij traditionele verspanings­methodes en het contact met het gereedschap kan spanningen in het werkstuk introduceren. Niet-traditionele verspaningsmethodes, zoals abrasief waterstraalsnijden en lasersnijden, bieden wat lucht, maar ook zij bezitten inherente beperkingen. Met de waterstraaltechniek vindt snijden plaats door een afschuifkracht, die aanleiding kan geven tot delaminatie bij het verspanen van composieten die keramische vezels bevatten. Water dat onder hoge druk staat kan in het grensvlak tussen vezel en matrix binnendringen en splijting veroorzaken.

A.J. Schornagel
 

Aluminium-matrix composieten bestaan, net als andere metaal-matrix composieten (MMC’s), uit een metaalbasis die is versterkt met een of meer bestanddelen (vezels, deeltjes, whiskers) in continue of discontinue vorm. In het geval van continue vezelversterkte composieten is de vezel het overheersende bestanddeel en dient de aluminiummatrix als drager voor het overbrengen van de belasting op de versterkingsvezel. Composieten die discontinue versterking bevatten hebben een dominerende matrix en vormen daarmee een pseudo uitscheidingshardende structuur. Optimale eigenschappen bij continue vezelversterkte composieten zijn te realiseren als de vezels in een richting liggen, zodat dit soort materiaal sterk anisotroop is. Hoogstens kan er...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht