Go to top

Waterstofverbrossing in bevestigingsmiddelen in de omgevingslucht

De rol van 'vervalste' bevestigingsmiddelen (dat zijn bevestigingsmiddelen die niet voldoen aan de gestelde voorschriften) heeft veel publiciteit ontvangen. Een potentieel veel groter gevaar, dat van plotselinge breuk van bevestigingsmiddelen als gevolg van waterstofverbrossing, wordt daarentegen nog onvoldoende onderkend.
 

J.P. Dempsey

Inleiding


De invloed van opgeloste waterstof in koolstofstaal en gelegeerd staal is goed gedocumenteerd. Waterstofverbrossing in de vorm van sulfide spanningsscheuren is een voortdurende bron van zorg in de olie, gas en petrochemische industrie, ondanks jarenlang onderzoek van de scheurmechanismen, parameters en controlemethodes. Waterstofscheuring in gegalvaniseerde bevestigingsmiddelen is eveneens goed gedocumenteerd. Minder bekend is de inwerking op lange termijn van waterstof op het scheurgedrag van staallegeringen met hoge mechanische sterkte en bij blootstelling aan atmosferische invloeden.

Hardheidseisen


Waterstofverbrossing is de achilleshiel van staallegeringen met hoge mechap.ische sterkte. Waterstofverbrossing in de vorm van sulfide spanningsscheuring zoals die onder 'sour service' in de olie en gas en petrochemische industrie voorkomt, wordt onder controle gehouden door middel van stritigente voorschriften aangaande de toelaatbare hardheid van het betreffende staal. Voor dit doel wordt vrijwel overal ter wereld gebruik gemaakt van de aanbevelingen zoals die zijn vastgelegd in NACE MR0175.

Plaats en uiterlijk van de breuk


In geval van schade aan bevestigingsmiddelen die zifn blootgesteld aap. de omgevingslucht blijkt dat ze gedurende vele jaren in gebruik zijn geweest alvorens er breuk optrad, Macroscopische aanwijzingen voor waterstofverbrossing omvatten een ruw, bros breukvlak, waarop doorgaans een enkel initiatiepunt is aan te wijzen, hoewel ook wel verscheidene initiatiepunten voorkomen. Waterstofverbrossingsscheuren verlopen altijd in een interkristallijn. Breuk doet zich typisch voor in gecorrodeerde...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht