Go to top

Van Dulst Techniek zet in op goed partnerschap

"Wij zijn klaar voor de toekomst"


Van Dulst Techniek in Krimpen aan den IJssel heeft ondanks de pandemie zeker geen slecht jaar 2020 beleefd. En ook voor 2021 heerst voorzichtig optimisme, zeker voor wat betreft MPS Techniek, de machinebouwer binnen het concern. Dankzij een paar grote projecten is de orderportefeuille van MPS Techniek tot oktober goed gevuld. MPS Techniek ziet dat bijvoorbeeld de productie van aluminiumproducten zich vanuit China terug naar Europa verplaatst. Deze beweging van re-shoring is duidelijk zichtbaar. En daar profiteert het van. De groothandel in gereedschappen is in 2020 wel wat achtergebleven.

Wim de Grood

Van Dulst Techniek beschouwt zichzelf als dé groothandel voor machines en gereedschappen voor zowel metaalbewerkings-, installatie- en bouwbedrijven als voor de industrie. Naast een uitgebreid programma boormachines, voert Van Dulst Techniek zaagmachines, afkortmachines en diverse soorten gereedschappen van diverse merken in haar assortiment. Daarnaast levert het ook oplossingen voor specifieke bewerkingsvraagstukken waar geen standaard machines voor bestaan. Voor dit laatste kan de klant uitstekend terecht bij MPS Techniek.




Managing Director Arjèn van Dulst ziet, dat er veel vraag is naar integratie van alle logistieke aspecten binnen het bewerkingsproces. “Het stopt niet bij de aanschaf van een CNC bewerkingscentrum”, zegt hij daarover. “De klant wil een totaalconcept, van automatisch opleggen van profielen, het doorvoeren en ook automatisch afvoeren van die profielen, al dan niet door middel van een robot. Die vraag van volume productie lag tot voor kort in Azië, maar komt steeds meer in Europa te liggen. Men wil minder afhankelijk zijn van Azië en meer lokaal gaan produceren. De klant wil meer grip hebben op de productie, de kwaliteit en de leveringsbetrouwbaarheid. Daarom hebben wij geen tekort aan werk. Als systeemintegrator kunnen wij een complete flow opnemen, die engineeren en een totaaloplossing aanbieden en construeren. Helemaal tailor made, zogezegd. Maar de realiteit is, dat wij het systeem modulair opbouwen.” Op dit moment heeft MPS Techniek een grote en belangrijke opdracht voor Scandinavië in uitvoering die in mei/juni opgeleverd moet worden. Maar daarover verderop in dit artikel meer. Ook de kleinere opdrachten lopen gewoon door.

Tendensen in de markt


Ook eigenaar Wim van Dulst ziet dat de productie steeds meer naar Europa getrokken wordt. “Dat zien we in bepaalde marktsegmenten. We zien het in de branches gerelateerd aan de bouwproductenmarkt en ook in de serre- en gevelbouw. Vanuit die sectoren krijgen wij veel aanvragen voor standaard zaaglijnen, aanslag- en opduwsystemen. Daarnaast zien wij ook een grotere vraag ontstaan naar uitgebreidere productielijnen. Dan praten wij over een toegevoegde waarde waar Van Dulst Techniek steeds meer een rol in gaat spelen zoals in handling, stacking (stapelen) en dergelijke. Steeds meer logistiek in de productie, zeg maar. Klanten zijn steeds meer op zoek naar productnauwkeurigheid en leveringsbetrouwbaarheid en zoeken naar partners hiervoor die op deze gebieden zekerheid kunnen bieden. Wij kunnen in deze local-to-local markt daar een goede invulling aan geven. Ook worden we gevraagd of wij een rol kunnen spelen bij het beladen van een machine, maar ook bij het afnemen, het stapelen en het inkratten van de profielen vanaf de machine. En die vraag is logisch, want daar komen de meeste handjes aan te pas en niet zo zeer bij het produceren zelf.” Verantwoordelijke voor MPS Techniek, Gerco Huurman, gaat wat dieper in op de ontwikkelingen die MPS Techniek (en dus Van Dulst Techniek) daar intern op uitvoert. “Wij hebben nog steeds een groot programma standaard systemen. Deze systemen optimaliseren we steeds verder. Ook via onze website. We zijn bezig een configurator te ontwikkelen waardoor we dat meer Europa breed kunnen uitbouwen. In dit kader zijn we ook bezig met een nieuw lengte aanslagsysteem als opvolger van de bestaande. Ook ontwikkelen we verder aan ons stacking systeem. Verder investeren we in kennis voor wat betreft onze automatische beladingssystemen met robot belading. We krijgen daar steeds meer vraag naar en zien daar ook grotere mogelijkheden in. Daarnaast vergeten we ook niet om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Ook in deze tijd bieden wij MBO- en HBO-stagiaires de mogelijkheid om kennis op te doen en te begeleiden naar een goede positie in onze technische samenleving waar die mensen broodnodig zijn. Wat we juist in deze tijden ook zien, is, dat op afstand ondersteunen en service kunnen verlenen heel belangrijk is. Wij zetten overigens al jaren in op een sterk serviceapparaat, maar in deze periode zien wij wel heel duidelijk de waarde daarvan. Zo leveren wij op afstand wat wij noemen een remote oplossing waarmee wij direct in een machine kunnen kijken. Dat gaat zelfs buiten de server van de klant om. Soms weten we daardoor eerder dan de klant wat er aan de hand is. Zo kunnen wij de klant informeren waar hij moet gaan kijken. Tegenwoordig bieden wij in 80% van de gevallen op die manier oplossingen voor problemen. Dat combineren we met preventief en periodiek onderhoud bij de klant door onze buitendienst.”

Profielbewerkingsmachine voor staal


De afgelopen jaren heeft Van Dulst Techniek ingezet op de toekomst met een nieuwe productiehal. Verder is er geïnvesteerd in eigen productiemachines om zo snel en flexibel te kunnen acteren op productie van en aanpassingen aan machines. “We willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van bedrijven buiten ons”, aldus Wim van Dulst. “We vergroten onze kennis met inmiddels drie software engineers. Verder hebben we een eigen werkvoorbereidingspakket ontwikkeld dat nog steeds wordt uitgebreid. Dit pakket kunnen we koppelen aan het ERP systeem van onze klanten. En vorig jaar hebben we een profielbewerkingsmachine voor staal in de markt gebracht. Dat is redelijk uniek. Deze machine kan stalen kozijnprofielen en dunwandige stalen profielen bewerken met een automatische aan- en afvoer van het materiaal en kan bovendien ook frezen en zagen. Dit is een wat andere kennis en kunde omdat het proces wat laagtoeriger plaatsvindt. Voor die kozijnenmarkt bouwen we complete lijnen. Ook deze machines kunnen wij klant specifiek maken. Zo hebben wij onlangs voor een klant een systeem met dozen ontwikkeld. Dat betreft een zaaginstallatie voor kleine stukjes en die moeten netjes per afgepaste aantallen in een doosje verpakt worden. De lege doosjes worden opgezet en de volle doosjes worden afgehaald wat de machine geheel zelf doet.”

Groot project in Scandinavië


Van Dulst Techniek levert steeds meer grote productielijnen waar nauwelijks nog handwerk aan te pas komt. Een mooi voorbeeld daarvan is een project in Scandinavië. Wim van Dulst is hier heel enthousiast over: “In Zweden en Noorwegen wordt veel aluminium verwerkt voor de Europese markt. Dat komt omdat deze landen zelf elektrische energie produceren, onder andere door middel van waterkrachtcentrales.




Dan loont het niet meer om de producten uit Azië te halen. Zo werken wij daar onder meer samen met een ingenieursbureau dat een fabriek gaat opzetten voor uitschuifbare ladders. Die ladder bestaat uit dertien profielen die in elkaar schuiven. Elk volgend profiel is weer een maatje kleiner die dan weer apart gezaagd moeten worden. Dat volume is best groot en werd voorheen semi handmatig geproduceerd. Tussen die twee uitschuifbare zijstijlen zitten diverse treden met elk ook weer aan andere maat. In totaal praat je over vijftig verschillende producten die in één zo’n ladder zitten. Wij hebben dit productieproces goed bestudeerd en waar nodig geoptimaliseerd. Die profielen gaan we per twee zagen om aan het gewenste volume te komen. Dit is best wel complex omdat er aan één kant verstek gezaagd moet worden. Daarna worden die ladders volautomatisch met robots gemonteerd. Ook hier komt nog nauwelijks een hand aan te pas. Dit is voor ons een bijzonder project omdat het aan de ene kant gaat om grote productie-aantallen, aan de andere kant gaat het om vijftig verschillende profielen. Daarom moet het proces ook heel flexibel zijn. Je moet met een minimum aantal omstellingen, bijna vol automatisch in een bijzonder korte periode, naar het volgende product kunnen gaan.”


Basis


Van Dulst Techniek ziet de vraag naar dit soort complete productiesystemen toenemen. Maar daarbij raken de standaard zaaglijnen niet uit het zicht. Wim van Dulst daarover: “Die leveren wij ook graag. Die machines vormen wel de basis van onze productielijnen. Wij kunnen in korte tijd voor de klant een kleine zaaglijn leveren die een hoge output heeft en vrij snel inzetbaar is.” Gerco Huurman gaat wat dieper in op de werkwijze van Van Dulst Techniek: “Al vroeg worden wij gevraagd om in het project mee te denken over de randvoorwaarden om dit project te laten slagen. Een praktisch voorbeeld: als iemand automatisch wil ontstapelen, bijvoorbeeld door een robot, dan is het heel belangrijk dat de toevoer van het materiaal voldoet aan bepaalde eisen. Dat betekent, dat een profielleverancier daarin mee moet willen gaan. Dat betekent dus ook, dat er steeds meer partijen bij zo’n project betrokken worden. Want het totaalplaatje moet kloppen. Daarom is het goed, dat wij vanaf het begin mee kunnen denken en, zo nodig, sturing kunnen geven. We merken, dat onze expertise daarin wordt gewaardeerd.”

Richting


Wim van Dulst geeft aan welke kant Van Dulst Techniek op wil gaan. “Naast de speerpunten waar wij op ingezet hebben, willen we ook investeren in onze eigen mensen. We hebben nu zelf een softwareafdeling die ons eigen werkvoorbereidingsprogramma ontwikkelt, maar onze machines ook steeds complexer aanstuurt. We hebben een eigen CAD- en engineeringsafdeling die steeds meer standaard componenten ontwikkelen die we in onze lijnen kunnen gebruiken. Hele complexe lijnen volledig voorbereiden en ontwikkelen, en ook op een dusdanig niveau visualiseren dat het bijna fotorealistisch is. Een andere ontwikkeling is, dat we steeds meer eigen productie uitvoeren. Zo kunnen wij ook steeds meer standaardiseren. Kijkend naar de toekomst zien we dat onze klanten een steeds kortere tijd tot de markt hebben en klant specifieke producten moeten maken, dus niet meer de massa. Verder zien wij ook de verdergaande ontwikkeling in verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan die local-to-local markt. Met onze MPS Techniek kunnen wij daar goed op inspelen om zo een goede partner te zijn. 
Wij zijn hier goed op voorbereid als de markt weer gaat aantrekken.”
Van Dulst Techniek is dus klaar voor toekomst.
 

www.vandulst.nl

info@vandulst.nl

www.mpstechniek.nl

info@mpstechniek.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht