Go to top

Van Dulst Techniek succesvol met positioneersystemen

Van Dulst Techniek is met haar afdeling MPS een toonaangevend leverancier van aanslagsystemen en bewerkingsmachines voor de aluminium en metaal industrie. Naast standaard producten, zoals de bekende MPS POWERSTOP (aanslagsysteem), fabriceert MPS tevens volledig geautomatiseerde maatwerkoplossingen voor flexibele productieprocessen met hoge aantallen. MPS beschikt over een eigen engineeringsafdeling, bestaande uit een ervaren groep medewerkers met specialisaties op het gebied van machinebouw, elektrotechniek en besturingstechniek.

Er werken ruim dertig man bij Handelsonderneming Van Dulst en Technische groothandel Electrotool. Bij de afdeling MPS, voor speciaalbouw en grotere installaties, is ca. de helft van het personeel werkzaam.

Van Dulst Techniek is de Nederlandse vertegenwoordiger van het fabrikaat MECAL. Deze Noord-Italiaanse fabrikant heeft een uitgebreid programma zaag- en CNC-bewerkingscentra voor aluminium profielen. MECAL staat bekend om zijn zware uitvoering van bewerkingsinstallaties, zodat deze CNC machines , naast de bekende markt voor aluminium profielbewerking, tevens hun weg vinden in de staal-industrie.


Van Dulst verkoopt goed uit haar programma Modulaire Productie Systemen (MPS). Door de stijgende druk op onbemande productie en een handige logistiek hier omheen, ontwikkelt MPS bijpassende installaties binnen de markt van met name productielijnen voor aluminium profielen. Dit begint met relatief eenvoudig opduwsysteem bij een (verstek)zaag, maar bereidt zich de afgelopen 10 jaar uit tot complete productiestraten met diverse combinaties van bewerkingen, veelal voor een bepaalde productfamilie van een klant. Hierbij wordt er naar gestreefd om meerdere bewerkingen gelijktijdig te laten plaatsvinden, teneinde de cyclustijd te verkorten, zonder serieus in te boeten op flexibiliteit.
De kracht van Van Dulst Techniek BV is dat alles in eigen beheer wordt gerealiseerd. Van ontwerp tot de in bedrijfstelling van de machine of installatie wordt gedaan door eigen medewerkers. Hierdoor kunnen snel innovatieve oplossingen worden aangeboden. Vooral als het gaat om het bewerken van profielmateriaal waarbij meer dan één bewerking nodig is, komen machine van MPS het beste tot hun recht.Deze modulaire productiesystemen hebben veelal een aan- en afvoergedeelte, een bewerkingsmachine voor de verwerking van het materiaal en datgene wat standaard in alle productielijnen terugkomt; een positioneergedeelte. Dit positioneersysteem verplaatst zich steeds sneller en geavanceerder. Tevens wordt steeds vaker een combinatie gemaakt met een gestuurde afvoertang. Vroeger was het alleen een aanvoergrijper, die het materiaal door de machine voerde. Tegenwoordig wordt steeds vaker additioneel aan de afvoerzijde een afvoertang geplaatst. Het voordeel is dat het bewerkt product, tot ca. twee meter ongeveer, overgepakt wordt van de aanvoertang. Na het overpakken vervolgt de afvoertang de cyclus, waarbij de aanvoertang terugloopt, reststuk verwijdert en een volgende lengte ophaalt. Beide positioneersystemen werken even snel, als de afvoertang een gereed product opzij legt, komt het volgende product er al weer aan de aanvoerzijde aan. Hierdoor kun je veel sneller werken en is visueel bijna continue productie mogelijk. De afvoertang kan nog een aantal bewerkingen op het product uitvoeren, zoals boren en zagen, terwijl de aanvoertang al een nieuw aanvoerlengte heeft opgehaald. Zo’n tweede as verdient zichzelf hierdoor vrij snel terug. De output neemt al snel met 25 procent toe. Bij gebruik van een ploegendienst is de terugverdientijd nog eens de helft. Zoals een aantal MPS productielijnen die onlangs in Scandinavië zijn weggezet. Machines draaien hier in 3 ploegen dienst 24 uur per dag 7 dagen in de week.Toename van de flexibiliteit is voor de klant erg belangrijk. De vraag wijzigt vanuit de markt steeds meer van standaard voorraad productie naar ordergestuurde productie met veel varianten. Teneinde dit aan te kunnen sturen, heeft MPS ingezet op het ontwikkelen van een eigen machinebesturing onder Windows: MPS-Control. Deze zelfontwikkelde grafische besturing stuurt uiteindelijk standaard commando’s naar de PLC van de machine, die op zijn beurt de real-time aansturing van alle assen en componenten voor zijn rekening neemt. Een onderdeel van deze MPS-Control is dat automatisch de geselecteerde productie-orders uit het ERP systeem van de afnemer worden gesorteerd en geoptimaliseerd naar minimaal afval. Vervolgens vormt een Touch-scherm met 3D-weergave een veel gebruikersvriendelijke en snellere werkwijze voor de operator dan het invullen van lijsten op een numeriek scherm. Met als uiteindelijke resultaat voor de klant: snellere en flexibelere vol-automatische productie. Daarvoor staat MPS, Automation in Production.


Van Dulst Techniek B.V.


Van Utrechtweg 18
2921 LN Krimpen a/d Ijssel
T +31 (0) 180 51 04 55
E info@vandulst.nl
W www.vandulst.nl
W www.mpstechniek.nl 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht