Go to top

Promatt biedt verfijning in techniek

Promatt presenteert zich al tien jaar in de staal- en non-ferro industrie hoofdzakelijk als specialist op het gebied van zaagtechniek voor zeer uiteenlopende toepassingen. Zo is zij specialist op het gebied van verspanende metaal- en aluminiumbewerking en biedt het klanten totaaloplossingen met betrekking tot verspanen in combinatie met meten, transporteren en andere logistieke vraagstukken. Maar Promatt biedt veel meer. Zo beschikt de onderneming met als vestigingsplaats Haaksbergen in Nederland en Antwerpen in België, over een eigen servicedienst voor alle voorkomende werkzaamheden rondom de vertegenwoordigde machines, zoals installatie, onderhoud en reparatie. Om de responstijd zo kort mogelijk te houden beschikt zij ook over een groot eigen onderdelenmagazijn.


Wij spreken Marco Toebes uitgebreid. Hij is directeur van Promatt, een bedrijf waar in totaal vijftien personeelsleden, veelal technici, op de loonlijst staan. Samen met Toebes richten wij een blik op het assortiment aan machines, gereedschappen en de dienstverlening die Promatt biedt aan de staal- en non ferro industrie. “Al jarenlang zijn wij importeur in de Benelux van de band- en cirkelzaagmachines van de Duitse merken Behringer en Behringer Eisele. Met het programma van Behringer bandzaagmachines kunnen we nagenoeg aan iedere vraag voldoen. Van machines voor enkelstuks- tot massaproductie, met en zonder verstek, voor stafmateriaal, profielen, platen en blokken en zowel voor non-ferro’s als voor hoog gelegeerde staalsoorten. Als het maar gezaagd moet worden en het liefst ook nog snel en nauwkeurig.”

Behringer Eisele


Daarnaast is Promatt importeur en leverancier van de Behringer Eisele cirkelzaagmachines. Toebes vervolgt: “De cirkelzaagtechniek is volop bezig met een comeback, zowel op het gebied van machines als bij de zaagbladen. Hierdoor ontstaat er naast de traditionele toepassingen een volledig nieuwe machinelijn voor het verwerken van stafmateriaal tot maar liefst Ø 180 mm in grote aantallen met extreem korte cyclustijden. Deze machines vervangen in de regel 3 à 4 conventionele machines en zijn daarmee niet alleen goedkoper, maar hebben ook nog eens veel minder ruimte nodig.”

Vernet


Voor het bewerken van profielen biedt Promatt profiel- en plaatbewerkingsmachines aan van het Franse merk Vernet. Met deze machines kunnen uiteenlopende bewerkingen gecombineerd worden uitgevoerd, zoals boren, frezen, tappen, ponsen, knippen en snijden (plasma en autogeen).

FomIndustrie


Sinds begin dit jaar is Promatt importeur van aluminium en PVC zaagmachines en bewerkingscentra van FomIndustrie. Toebes: “Hoewel iedere aluminiumverwerker bij Promatt terecht kan voor een eenvoudige standaard stand-alone zaag-, boor- of freesmachine, liggen de echte uitdagingen toch in de ontwikkeling van complete installaties met geïntegreerde CNC-bewerkingen en automatische materiaal-handling. Promatt heeft een goed meedenkende partner in FomIndustrie, een vooraanstaande Italiaanse ontwerper en fabrikant van machines voor aluminiumbewerking. Deze onderneming heeft ruim dertig jaar ervaring en behoort wereldwijd tot de top drie op dit specifieke terrein van wat, iets breder geformuleerd, wordt aangeduid als non-ferrobewerking, met specifieke aspecten als hoge toerentallen, opspantechnieken, specifiek gereedschap en bewerkingskrachten. Door de samenwerking met FomIndustrie kan Promatt ook profiteren van de deskundigheid van diverse zusterondernemingen die samen met de machinefabrikant de uit elf bedrijven bestaande FomGroup vormen: pvTecnic (pvc ramen en deuren), FST (besturingssoftware), TexComputer (besturingssystemen). Ook dat FomIndustrie haar software voor machines en systemen in eigen huis ontwikkelt, is een belangrijk voordeel.”

EWU ontbraam machines


Van het merk EWU levert de Overijsselse onderneming de ontbraammachines. ”Deze ontbraammachines worden gebruikt voor het rondom ontbramen van de kopse kant van stalen en aluminium buizen en profielen. De kracht van deze machines is de eenvoud waarmee profielen aan alle zijden worden ontbraamd, zonder dat er materiaal weggenomen wordt. Een van de voordelen van ontbramen is bijvoorbeeld dat de poederlak die in een later stadium wordt aangebracht, beter hecht. De EWU ontbraammachines bieden wij aan in verschillende typen. Vraag snel maar eens naar de mogelijkheden!”

OMCA laskantenfreesmachines


Voor het aanbrengen van laskanten verkoopt Promatt mobiele laskantenfreesmachines van het merk OMCA. OMCA biedt verschillende types aan, zoals laskanten aan de boven- en onderzijde, maar ook met tulpvorm.
Müller Opladen buisbewerkingsmachines
Het Duitse merk Müller Opladen is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van CNC gestuurde 3D autogeen- en plasma buizensnijmachines. Toebes vervolgt: ”Afhankelijk van de gevraagde bewerkingen en bewegingen kunnen de machines worden uitgerust met 3 tot 7 gestuurde CNC assen.”

Gereedschappen


Opnieuw Toebes: “Verder bieden wij gereedschappen, passend bij “onze” machines aan, zoals bandzagen van het merk Bahco en cirkelzaagbladen van Stark. Machines en gereedschappen kunnen niet los van elkaar worden gezien. Voor een optimaal resultaat dienen deze op elkaar afgestemd te zijn. Daarom denken wij graag met u mee over uw specifieke toepassingsgebied en het streven naar bijvoorbeeld kostprijsverlaging of juist een hogere output. Wij hebben in ieder geval de kennis en kunde in eigen huis en willen dit graag delen. Voor ons, maar zeker voor onze klanten, is dat wel net zo prettig.”

Lagere bewerkingskosten per product


Toebes is erg eerlijk en duidelijk over de manier van zaken doen van Promatt. “Natuurlijk willen wij graag band- en cirkelzaagmachines verkopen van absolute topkwaliteit en dat doen wij ook al jaren, maar dat stopt niet met de levering van een machine, dan begint het pas. Ons doel is om zaagmachines te leveren en te begeleiden voor specifieke toepassingen en te zorgen voor lagere bewerkingskosten per product of per eenheid. Meedenken met onze klanten is echt één van de sterke punten van Promatt. Wij denken verder in oplossingen en in processen.
Ook staan alle mensen die bij ons werken met beide benen op de grond. Wij zijn techneuten die van de hoed en de rand weten aangaande techniek, toepassingen en het onderhoud van de machines. Wij halen graag het onderste uit de kan om zoveel als mogelijk is aan de specifieke wensen van onze klanten te voldoen. En het liefst een beetje meer. Het geeft ons trouwens echt een kick om de lagere bewerkingskosten per product van een zaagmachine daadwerkelijk te realiseren en om de standtijd te verlengen. Daar doen wij het bij Promatt voor. Hierbij roep ik geïnteresseerde bedrijven op om snel een keer kennis te gaan maken met ons. Op het internet zijn wij te vinden op: www.promatt.nl. Via telefoon en e-mail is het maken van een afspraak met mij of met een van onze specialisten een fluitje van een cent.” 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht