Go to top

Optimaal ontwerpen met aluminium

AluminiumNext op 16 juni - Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek


Tijdens AluminiumNext  praten we u in een dag bij over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aluminium. Feiten en fabels over de toepassingsmogelijkheden van aluminium en aluminium legeringen passeren de revue. Staal en aluminium worden vergeleken en ook de bewerkingstechnieken en materiaaleigenschappen worden besproken. In het Nederlandse onderwijs komt aluminium niet of nauwelijks aan bod. Hoe kunt u een materiaal toepassen als u onvoldoende op de hoogte bent van de eigenschappen en mogelijkheden? Hieronder treft u een greep uit de thema’s die 16 juni besproken worden.


De sterkte van het lichtgewicht materiaal aluminium in combinatie met de mogelijkheden voor optimaal ontwerp levert een product met ideale sterkte/gewicht verhouding en laat zich ook nog eens makkelijk vormen.
Een optimaal product is een product met zo min mogelijk materiaal die zijn functie gedurende zijn (voorspelde) levensduur vervult. Voor een product met zo min mogelijk gewicht is het de truc dat het materiaal op de juiste plek ligt. Maar hoe bepaal je de juiste plek? Hiervoor moet je de belasting van je product kennen! Ten aanzien van duurzaamheid geldt dat het product na afloop ook goed te recyclen moet zijn.
Het voordeel van aluminium is dat dit het meest voorkomende metaal op aarde is en oneindig recyclebaar! Het maken van het materiaal kost in eerste instantie veel energie, maar de volgende stap is dat maar 5% van de energie benodigd is om het opnieuw te kunnen gebruiken. Dit economische systeem, ook wel circulaire economie genoemd, is bedoeld om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren.

Welke aluminium legering kiest u?


Een goede keuze van het materiaal is belangrijk voor het goed slagen van het product. De keuze van een aluminium legering hangt af van heel veel factoren. Wordt het product door verspaning naar zijn vorm gebracht of is extrusie of walsen de basis voor het product. Behalve de fabricage is ook de toepassing van belang voor zaken zoals verwerkbaarheid, lasbaarheid en corrosiebestendigheid.

Verbinden van aluminium


Mechanisch verbinden als blindklinktechnieken, blindklinkmoeren, snelbevestigers , speciale bevestigers of lijmverbinding? Waar kiest u voor?
Lijmverbindingen laten zich niet volledig non-destructief testen. Dit betekent dat eventuele fouten in het productieproces pas tijdens het gebruik van het product merkbaar worden. Dus in plaats van kwaliteitscontrole achteraf, dient er rondom het lijmproces een kwaliteitsborgingproces opgesteld te worden. De volledigheid van dit proces bepaalt de mate van zekerheid of de uiteindelijke lijmverbinding doet wat er van haar verwacht wordt.

 

Oppervlaktebehandeling


Oppervlaktekwaliteit is vaak een beetje een ondergeschoven kindje. Vaak komt dit onderwerp pas ter sprake, als het ontwerp afgerond is. Jammer, want door het ontwerp kunt u ook veel doen aan de gewenste oppervlaktekwaliteit. Hoe kunt u in een vroeg stadium van het ontwerpproces de oppervlaktekwaliteit beïnvloeden, zodat het eindproduct aan alle oppervlakte eisen voldoet?
Een goede oppervlaktekwaliteit begint bij de juiste legeringskeuze. Natuurlijk staat dit in relatie tot de oppervlakte eisen. Heeft het product een hoog decoratieve toepassing of moet het er op afstand gewoon mooi uitzien, dat is een wezenlijk verschil.

3D printen


3D metaal printen is een alternatief voor draai- en freeswerk en met name geschikt voor lagere volumes en complexe vormen. ASML, hoewel vooruitstrevend in zijn technologie, is een zeer traditioneel bedrijf als het om materiaalkeuzes gaat. Meer dan 80% van de onderdelen wordt “gewoon” gemaakt van (roestvast) staal of aluminium. Titanium, toch al jaren industrieel toepasbaar, wordt pas sinds enkele jaren veelvuldig gebruikt. Logischerwijs zal ASML nog wel enige tientallen jaren wachten met het toepassen van Additive Manufacturing. Of niet? Wordt het gebrek aan volwassenheid van de techniek voldoende gecompenseerd door de belofte van designvrijheid en kostenbesparing?

Extreem lichtgewicht


Gieten van complexe optische behuizingen voor de luchtvaart is “ daily business” maar een geavanceerde navigatiesysteem voor een satelliet gieten is een ander verhaal.
De combinatie tussen 3D printen en het gietproces maakt het mogelijk deze zeer complexe in- en uitwendige geometrieën te gieten zonder gebruik te maken van tooling of matrijzen.
Een “nieuwe” variatie van Additive Manufactoring waarbij het prototype gietstuk 100% metallurgisch identiek is aan seriematige productie uit matrijzen.
Maximale designvrijheid, proven casting technology en luchtvaart gecertificeerd.
In samenwerking met het Aluminiumcentrum, Aluminium Metal knowledge en Vereniging-ION organiseert Mikrocentrum de eerste editie van AluminiumNext.


Voor meer informatie:

http://www.mikrocentrum.nl/evenementen/themabijeenkomsten/aluminium-next




Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht