Go to top

Het zagen van stroken op een vol-automatische bandzaagmachine van Cosen

Al weer enige tijd geleden is de vraag neergelegd voor het leveren van een volautomatische  verticale bandzaagmachine. Het te zagen materiaal bestaat uit grote platen “Triplate”. Dit is explosie gelast plaatmateriaal met 3 lagen bestaande uit  staal, zuiver aluminium en corrosie bestendig aluminium. De platen met een afmeting van ca. 4.000 x 2.000mm moeten gezaagd worden in stroken van ca. 30mm op een volledig automatische wijze. Het liefst ook onbemand nadat het materiaal geladen is met een automatische doorvoer van de plaat. Kortom een uitdaging.Uiteindelijk kwam de klant bij Cosen terecht. Een grote en gespecialiseerde Taiwanese fabrikant van zaagmachines die vertegenwoordigd wordt door Electrotool BV. De machine is uiteindelijk opgeleverd door Van Dulst Techniek BV een specialist in het plaatsen van dergelijke productielijnen. Het is een bandzaagmachine met een 3 loopwielen verplaatsbare zaagkop. De uitlading bedraagt maar liefst 1.500mm. De machine heeft een afmeting van ca. 8 mtr. x 6 mtr. en een hoogte van 3,4 mtr. en is uitgevoerd met twee grote verplaatsbare klemmen om de plaat door te voeren.  De machine heeft een gewicht van 24 ton. Het betreft de Cosen AV-40150 verticale bandzaagautomaat. Hoewel uniek voor Nederland is dit tot zover niet heel nieuw. Het is een zaagmachine die in principe standaard verkrijgbaar is bij Cosen.

Wat is er bijzonder aan deze verticale bandzaagmachine. Allereerst de volautomatische werking van de machine.
De machine zaagt de gehele buffer van 1.500mm vol nadat deze beladen is. Hiernaast is de zaagmachine uitgelegd voor het hoogtoerig zagen met hard-metalen bandzaagbladen. Met de Bahco TSX zaagbladen worden zaagtijden behaald die minstens een derde bedragen van het zagen met conventionale bi-metalen zaagbladen. De zaagsnelheid bedraagt ca.  170 mtr/min. bij een voeding van ca. 170 mm/min. De stroken van exact 3.850mm worden in ca. 20 minuten gezaagd. Daarnaast is de standtijd van de zaagbladen fenomenaal. Makkelijk wordt een standtijd van meer dan 1.200 mtr. geklokt. Dat betekent minstens 120 uur netto zaagtijd met één bandzaagblad in moeilijk te verspanen materiaal. Dit komt allemaal door de enorme stabiliteit van de gehele machine, maar met name van de zaagkop. Ook de klemming met de speciale invoerklemmen en de  verticale klemcilinders zorgt voor volledige stabiliteit van de plaat tijdens het zaagproces.Daarnaast wilde de klant geïnformeerd worden als er wat loos was met de zaagmachine. Een belangrijke eis bij het onbemand zagen. Er kan dan bij de zaagmachine gekeken worden waarom deze stilstaat. Het liefst met de melding van de storing erbij. Ook hierin kon Cosen voorzien met de nieuwe CPC unit. Dit is het nieuwe Cosen Predictive Computing system. Dit systeem geeft de klant zelfs de mogelijkheid om de storing vooraf te detecteren, maar nog belangrijker om de eventuele komende storing voor te zijn. Het zaagblad wordt volledig gemonitord, de status van de machine wordt opgegeven, de efficiency van het zaagproces wordt opgegeven door middel van verschillende sensoren die geplaatst staan in de machine en op cruciale componenten. Er kan dus een inschatting gemaakt worden wat er gaat gebeuren als de machine het einde van de middag aan gezet wordt voor een volledig af te werken cyclus. En dit is nu juist zo belangrijk bij het onbemand zagen met zo’n zaagmachine. Alle gegevens zijn handzaam weergegeven en staan in een database die in de cloud registreert. Geautoriseerde medewerkers kunnen zo realtime  meekijken hoe de zaagmachine loopt. Dat gaat gewoon op de smart-phone door middel van een app. Deze is te downloaden bij Cosen. Hoewel dit op grote CNC machines al wel mondjesmaat gebruikelijk is, komt Cosen als eerste met deze app voor op bandzaagmachines. Internet of Things, toegepast en volledig toegespitst op het zaagproces. De machine benutting, productie planning en het onderhoud  kan allemaal ingepland worden. dit geeft een grote betrouwbaarheid van het productiemiddel, in dit geval de zaagmachine.  Dit is het nieuwe produceren. Misschien is het wel geen toeval dat deze techniek juist uit Taiwan komt, waar de grootste smart-phone producent ter wereld is gevestigd.

De klant heeft deze laatst omschreven optie erbij genomen en is er zeer content mee. De productie is verbazingwekkend en overtreft alle verwachtingen.  Met deze machine kan de productie opgestuwd worden zonder veel zorgen. Voor meer informatie over geavanceerde zaaginstallaties en Cosen zaagmachines kunt u contact opnemen met Electrotool.

www.electrotool.nl
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht