Go to top

Stijgende trend in aluminium prijzen

 Aluminium prijzen hebben het afgelopen jaar een stijgende trend laten zien. Vanuit het laagste punt in november 2015 waar de koers rond 1425 dollar per ton stond, is de prijs per eind september gestegen naar 1620 dollar per ton. Volgens Arian Bloks, Accountmanager aluminium bij HEGOis het aannemelijk dat deze stijgende trend op de lange termijn blijft doorzetten.

Afbeelding 1.De stijgende trend in aluminium prijzen is al vanaf november 2015 goed op te merken (Bron: LME)


Toenemende vraag naar aluminium

De vraag naar het lichtgewicht metaal nam het afgelopen jaar toe. Volgens Bloks is dit te verklaren aan enerzijds de gunstige economische omstandigheden en anderzijds het groeiende toepassingsgebied van aluminium. “Aluminium kent steeds meer toepassingsgebieden en kan goed als goed substituut voor RVS dienen. Dat zie je goed terug in de vliegtuigindustrie: onderdelen die eerst van rvs werden gemaakt, worden nu vervangen door aluminium onderdelen. Met het oog op duurzaamheid stijgt de vraag naar lichtere toepassingen, dit is vooral goed voelbaar in de auto-industrie. Momenteel wordt per geproduceerde auto in Europa gemiddeld 150 kg aluminium toegepast, in 2025 wordt verwacht dat dit aandeel met 30% zal toenemen,” legt Bloks uit.

De toenemende vraag in combinatie met een afname van 25% van de aluminium voorraden in LME-opslaghuizen sinds begin dit jaar en een stijgende olieprijs, zorgen ervoor dat de aluminium prijzen aantrekken. Ondanks de toenemende vraag en stijgende trend, heeft de markt nog steeds te maken met overaanbod van aluminium uit China. Afspraken tijdens de G20 bijeenkomst in Hangzhou begin september lijken erop te duiden dat de overcapaciteit in China daadwerkelijk zal wordt aangepakt

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht