Go to top

Overzicht, grafieken en ontwikkelingen legeringstoeslagen

Sterke dollar zwakt euro af

De eurokoers is afgelopen maand weer gedaald, nadat de munt in april een eerste stijging in 10 maanden inzette. De daling is vooral te wijten aan de sterke groei van de dollar. Ook tegenover de Japanse yen klom de Amerikaanse munt stevig; het behaalde eind mei zelfs het hoogste niveau in 8 jaar. De euro lijdt nog altijd onder zorgen over de Griekse schuldencrisis.
Eurokoers
1 mei
$ 1,1215
28 mei
$ 1,0896

Pariteit weer in zicht
De euro daalde de laatste 2 weken van mei zo’n 6 procent ten opzichte van de dollar. Die daling is zo sterk, dat analisten opnieuw voorspellen dat pariteit met de dollar weer in zicht is. De dollar sterkte flink aan dankzij positieve economische cijfers en geluiden vanuit de Federal Reserve over een mogelijke renteverhoging deze zomer of herfst. Daarentegen werd de euro afgelopen maand juist overspoeld door een golf van slechte economische cijfers. Ook liet de Europese Centrale Bank weten dat ze de obligatieaankopen gaat versnellen.
 
EU-heffingen op gedumpt staal

De Europese Unie dreigt met heffingen op de import van staal uit China en Rusland. De landen zouden goedkoop staal dumpen op de Europese markt, zo klaagt de Europese staalbranchevereniging Eurofer. De Europese Commissie onderzoekt momenteel de aantijgingen. In maart kregen China en Taiwan al voorlopige heffingen opgelegd op de import van roestvast staal. Het Chinese ministerie van handel ontkent de dumppraktijken. Volgens een woordvoerder is de staalexport flink toegenomen vanwege “een hogere vraag in de wereldwijde markt”. Daardoor zou het normaal zijn dat China meer staal exporteert. Afgelopen jaar werd echter wereldwijd geklaagd over de Chinese staaluitvoer.
 
Nieuwe daling nikkelprijs

Vrijwel alle industriële metalen zijn afgelopen maand in prijs gedaald. Dat is vooral te danken aan de stijging van de dollar. “Dat blijkt uit het feit dat de metalen allemaal op dezelfde manier bewegen”, zegt analist David Wilson van Citigroup. “Als de koersen bewegen door veranderingen in de marktfundamenten, dan zou je grotere verschillen verwachten.” Metalen als koper, nikkel en aluminium werden in mei allemaal goedkoper verkocht op de Londen Metal Exchange (LME).
 
Nikkel spotkoers per ton
1 mei
$ 13.760
€ 12.269,28
28 mei
$ 12.840
€ 11.784,14
Nikkel 3-maandskoers per ton
1 mei
$ 13.810
€ 12.313,87
28 mei
$ 12.900
€ 11.839,21
 
Aluminiumprijs zwakt af

Ook de aluminiumprijs daalde afgelopen maand weer. In april steeg de waarde van het metaal nog voor het eerst dit jaar. Die stijging blijkt nu van korte duur. Aluminium is wel de meest gerecyclede en met 70 procent de meest gebruikte drankcontainer op de markt, ver voorbij glas en plastic. Dat blijkt uit onderzoek van de Aluminum Association and Can Manufacturers Institute. De keuze voor aluminium ligt voor de hand: elke minuut worden wereldwijd 113.000 aluminium blikjes gerecycled. Door die snelheid kan een blikje binnen 60 dagen na gebruik weer, gerecycled en gevuld, in de schappen staan.
 
Aluminium spotkoers per ton
1 mei
$ 1.919,00
€ 1.711,10
28 mei
$ 1.719,50
€ 1.578,10
Aluminium 3-maandskoers per ton
1 mei
$ 1.921,50
€ 1.713,33
28 mei
$ 1.760,50
€ 1.615,73

(bron: Schmolz & Bickenbach)

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht