Go to top

Overname NedCar door VDL Groep definitief

Overname NedCar door VDL Groep definitief


De VDL Groep te Eindhoven heeft vandaag bekend gemaakt dat de overeenkomst met Mitsubishi Motors Corporation te Tokio aangaande de overname van NedCar te Born is getekend. De effectieve overdracht van de aandelen van Mitsubishi naar VDL zal plaatsvinden op 14 december 2012. De VDL Groep wil met deze overname haar positie op de internationale automotive markt verder versterken. Per 1 januari 2013 wordt het bedrijf een onafhankelijk autoproducent en zal onder de naam VDL Nedcar in opdracht van derden auto’s gaan produceren. De eerste klant van VDL Nedcar wordt de BMW Group, waarmee de overeenkomsten ook zijn getekend. Na het ombouwen van de productielijnen, zal vanaf de tweede helft van 2014 in Born de MINI gemaakt worden voor de BMW Group.

De activiteiten van NedCar sluiten goed aan bij de andere activiteiten van de VDL Groep in de automotive industrie. Als toeleverancier voor de personenwagen- en truckindustrie levert VDL al jarenlang een groot scala aan onderdelen, complexe samenstellingen en complete systemen. Tevens is zij leverancier van geautomatiseerde productielijnen voor vele autofabrieken wereldwijd. Daarnaast is VDL de enige producent van bussen in Nederland en één van de grootste spelers in Europa. De automotive industrie is dan ook een belangrijke markt voor de VDL Groep.

Overbruggingsperiode
Vanaf 1 januari 2013 tot tweede helft 2014 worden de productielijnen bij VDL Nedcar omgebouwd en ingericht voor de productie van de MINI. Alle 1.500 medewerkers zullen daarom eerst per 1 januari 2013 in de WW terechtkomen. Daarna zullen ze gefaseerd, naarmate de bedrijfsactiviteiten toenemen, terug in dienst komen (uiterlijk per 1 januari 2015). De werkloosheidsuitkering wordt door VDL Nedcar aangevuld tot 100% van het huidige salaris. Werk en inkomen zijn voor alle medewerkers dus volledig gegarandeerd. Naast de medewerkers die nodig zijn voor het herinrichten van de fabriek en het installeren van nieuwe productieprocessen, zullen er ook medewerkers worden gedetacheerd bij andere bedrijven binnen de VDL Groep. Voor de overige medewerkers wordt werk gezocht bij bedrijven buiten de VDL Groep.

NedCar
NedCar te Born is de enige grote autofabriek in Nederland. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie van circa 200.000 auto’s per jaar, op basis van tweeploegendiensten. NedCar, met een bedrijfsoppervlakte van ruim 300.000 m², maakt gebruik van een sterk geautomatiseerd productieproces (meer dan 700 industriële robots). Sinds de start in 1967 zijn ruim 4,6 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart en Mitsubishi) in Born gebouwd. In 2001 werd NedCar een 100% dochtermaatschappij van Mitsubishi Motors Corporation. Begin februari 2012 maakte Mitsubishi bekend per eind 2012 te stoppen met de productie in Born.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht