Go to top

Nieuwe machines AAE voor 'supercomplex' product

Nieuwe machines AAE voor 'supercomplex' product

Voor de productie van een zeer complex onderdeel heeft AAE bv te Helmond, toeleverancier van precisiecomponenten en bouwer van mechatronische systemen, het machinepark uitgebreid met twee hoogwaardige Okuma-machines. Het betreft een horizontaal bewerkingscentrum MB 4000 H met tien pallets en een gereedschapmagazijn met 218 posities en een freesmachine met draaimogelijkheid (MU 500 VAL). Deze laatste machine vormt samen met een palletmagazijn en een robot (Erowa Dynamic) een onbemande productiecel. Mede vanwege de complexiteit van de productenfamilie waarvoor de machines zijn aangeschaft, kon de implementatie van m.n. de freesdraaimachine alleen door intensieve samenwerking van alle betrokken partijen tot een succes gemaakt worden.

Om het bewuste onderdeel, vervaardigd uit een speciale legering - met de vereiste hoge precisie te vervaardigen, is gekozen voor compleetbewerking in één opspanning. Om tegemoet te komen aan de complexiteit van de bewerking en het streven naar onbemande productie, heeft de machine een kettingmagazijn met niet minder dan 234 gereedschappen. Behalve freesbewerkingen worden ook draaibewerkingen in de productiecyclus uitgevoerd. Dit houdt in dat het toegepaste CAD/CAM-programma (hyperMILL) met draaicycli moet worden uitgebreid.

Mede vanwege de grote tijdsdruk kon dit project alleen succesvol worden verwezenlijkt door intensieve samenwerking van alle betrokkenen in het voortraject: binnen AAE de werkvoorbereiding, de QA-technici, de production engineers en de operators, buiten de onderneming Okuma-importeur Gelderblom met op de achtergrond Okuma Duitsland, CNC Consult uit 's-Hertogenbosch (hyperMILL) en Dijk Consult uit Apeldoorn die voor de afnamekeuring van de machine tekende. Aspecten die daarbij aan de orde kwamen waren spanmiddelen, tooling en de vertaling daarvan in de programma's, de gereedschapvoorinstelling, het breukdetectiesysteem, het CAD/CAM-programma, de cycli voor de draaibewerkingen, de postprocessor enz.

Gelderblom verwacht dat naarmate de Nederlandse metaalindustrie steeds meer verschuift in de richting van hoogwaardige producten die in één keer compleet bewerkt moeten worden en dan liefst nog onbemand, een goede samenwerking tussen alle participanten steeds belangrijker wordt. Implementatieteams van de klant en de leveranciers van machine, software, gereedschappen en overige hulpmiddelen, zullen al in een vroeg stadium hun expertise moeten inbrengen en elkaar op de hoogte stellen van mogelijkheden en beperkingen van hun individuele bijdragen.

Gelderblom CNC Machines BV, Houten
Tel.: 030 24 12 541
www.gelderblom.nl
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht