Go to top

Koninklijke Metaalunie geeft invulling aan Techniekpact met oproep leerwerkplekken

Met de dringende oproep aan haar leden om meer leerwerk- en stageplekken ter beschikking te stellen aan jongeren, vraagt Koninklijke Metaalunie mkb-metaalbedrijven in de regio actiever mee te werken aan het opleiden van jongeren tot vakbekwame medewerkers in de metaaltechniek. Metaalunie geeft op deze manier onder andere invulling aan de doelstellingen van het afgesloten Techniekpact.

In het Techniekpact hebben werkgevers- en werknemersorganisaties, overheid en onderwijs afspraken gemaakt over de concentratie van techniekopleidingen in regio’s, in combinatie met een grotere betrokkenheid van bedrijven. “Ondanks de huidige onzekere economische situatie weten we dat er de komende jaren een groot tekort aan technische vakmensen ontstaat”, zegt Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen. “Grotendeels gaat het om vervangingsvraag, maar ook om de vraag naar nieuw, extra personeel. Zodra de economie weer aantrekt, loopt onze sector tegen een stevig tekort aan vakmensen aan. Het is zaak om deze jongeren nu op te leiden, zodat ze op dat moment beschikbaar zijn. Iedereen weet hoe weinig jongeren nog kiezen voor een technische opleiding. De laatste jaren zijn er veel acties geweest om jongeren te laten zien welke mogelijkheden en kansen er zijn in de techniek. Het is daarom van groot belang dat jongeren, die nu bewust kiezen voor een metaal technische opleiding, ook de gelegenheid krijgen hun ambities waar te maken.”

Leerwerkplekken stimuleren

Juist voor komend schooljaar lijkt er sprake van een recordaantal aanmeldingen voor een opleiding in de metaaltechniek bij de ROC’s en de regionale Opleidingsbedrijven Metaal. Zonder leerwerk- en stageplekken kunnen deze jongeren echter niet worden opgeleid. Metaalunieleden zijn hierbij een essentiële schakel. Er zijn zowel landelijk als regionaal allerlei financiële regelingen afgesproken, die het aantrekkelijk(er) maken voor bedrijven om een leerling op te leiden. Elk bedrijf kan voor maximaal 5 werknemers met een (leer)arbeidsovereenkomst die een beroepsopleiding gaat volgen, een Leerwerkbijdrage aanvragen.
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht