Go to top

Klimaatverantwoordelijkheid in aluminiumverwerking: apt Groep publiceert Duurzaamheidsverslag

De apt Groep (aluminium product technology) heeft haar Duurzaamheidsverslag gepresenteerd. Dit is de tweede keer dat de bedrijvengroep die aluminium verwerkt, vrijwillig haar duurzaamheidsactiviteiten op deze manier transparant maakt. De publicatie van het verslag vindt jaarlijks plaats. In deze editie ligt de nadruk, naast de grondstofvoorziening, op relevante aspecten uit de gebieden economie, ecologie en sociaal. Voor de apt Groep is grondstofvoorziening een centraal thema: de apt Groep beoordeelt haar aluminiumleveranciers volgens de internationale OECD-richtlijnen "Naleving van de zorgplicht ter bevordering van verantwoorde toeleveringsketens voor mineralen uit conflict- en hoogrisicogebieden".
 


Michael Zint, CEO van de apt Groep, over de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf: "We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid als bedrijvengroep die aluminium verwerkt. Ons doel is om ook op het gebied van duurzaamheid de normen voor de branche te bepalen. We richten onze activiteiten en beslissingen op dit gebied daarom op de Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Het hart van de agenda wordt gevormd door de lijst van 17 doelen voor duurzame ontwikkeling." Bij de inkoop van primair aluminium zorgt het bedrijf ervoor dat bij het productieproces gebruik wordt gemaakt van waterkracht en geothermie. Dit maakt de minimalisatie van CO₂-uitstoot mogelijk in het productieproces en in de producten van de apt Groep. apt recycleert secundair aluminium tot ronde staven die worden gebruikt voor de verdere verwerking tot nieuwe producten. Bovendien zijn er op locaties eigen energieteams actief die energiebesparingsmogelijkheden identificeren. Recycling en het zuinig omgaan met grondstoffen hebben traditie binnen de apt Groep: bijna 40 jaar geleden heeft ze een eigen smelterij opgezet om aluminium procesafval intern te recyclen.
 


"We handhaven de waardeketen en hebben dagelijks oog voor het verminderen van de CO₂-belasting. Ons doel tegen 2040 is decarbonisatie. Als grote volgende mijlpaal streven we ernaar onze totale CO₂-voetafdruk te verlagen tot onder de 4 kg CO₂. Bovendien zijn we nu al in staat om, indien nodig, materiaal te leveren met aanzienlijk lagere CO₂-voetafdrukken", zegt Michael Zint. Manon Gahmann, Director Corporate Social Responsibility & Compliance van de apt Groep, voegt toe: "We krijgen regelmatig verzoeken van klanten die informatie willen over specifieke duurzaamheidsaspecten van onze bedrijvengroep of onze producten, om hun eigen duurzaamheidsdoelen te bereiken. Dit draagt bij aan de vermindering van de CO₂-uitstoot in de gehele toeleveringsketen." Om actief deel te nemen aan de veranderingen in de branche, is de apt Groep lid van tal van verenigingen: sinds 2021 is apt bijvoorbeeld lid van de Aluminium Stewardship Initiative. Het bedrijf heeft zijn eigen CO₂-voetafdruk voor het eerst in 2021 laten bepalen voor zijn extrusielocaties en doet dit nu regelmatig opnieuw.
 

Het volledige Duurzaamheidsverslag is hier beschikbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht