Go to top

Kleuren van RVS - Van Geenen

Architecten, product ontwerpers en designers vragen de laatste jaren niet alleen naar behandelde metaaloppervlakken, maar hebben steeds vaker de behoefte aan de combinatie met een PVD- of Nano-coating. Van Geenen B.V. uit Rijssen heeft al jarenlang een hechte, intensieve samenwerking met het Duitse mirrorInox GmbH & Co. KG en is dé partner voor het kleuren van RVS platen. 

 

Wat is Van Geenen B.V.?
Van Geenen B.V. is al sinds 1977 actief op het gebied van slijpen en polijsten van metaalproducten. In de loop der jaren hebben we een leidende rol in de markt verworven. Ons aanbod van diensten is met de tijd steeds breder geworden, tot het punt waarop we ons nu bevinden. Naast handmatig én machinaal slijpen en polijsten, kunnen we de klanten nog een stapje extra aanbieden in de vorm van onze eigen cleanroom. Zo hebben we gezorgd dat onze klanten gebruik kunnen maken van het complete plaatje. Toch bleek het plaatje nog niet helemaal compleet. Een paar jaar geleden hadden we het idee dat het aanbod nog breder kon. In samenwerking met mirrorInox uit Duitsland hebben we dit kunnen verwezenlijken en kunnen we het beste van twee werelden samenbrengen. De professionele mogelijkheden op het gebied van PVD- en Nano-coating op RVS platen passen precies bij ons aanbod. 
 
 
 

Hand in hand met architectuur
Van Geenen krijgt vanuit de architectuur en de designwereld steeds vaker de vraag om mee te denken in nét dat stapje meer. Gebouwen, en met name de gevels daarvan, bepalen stedelijke vernieuwingen, het aangezicht en de sfeer. Gevels, interieur en design projecten gaan leven door de ideeën en de aandacht die er door architecten en designers aan wordt geschonken. Deze indrukwekkende ontwerpen worden vaak gerealiseerd door het juiste materiaal en de juiste oppervlaktebehandeling te kiezen. En daar ligt juist de specialiteit van Van Geenen; wij onderscheiden ons al jaren op het gebied van mechanische bewerking van metaaloppervlakken. 

 


Met twee uitgebreide productielocaties in Nederland en Duitsland realiseert Van Geenen geweldige locaties. Er wordt gekozen uit de standaard soorten RVS304 en 316, maar ook uit exoten als duplex. Vervolgens kan het diverse behandelingen ondergaan, zoals:
 
  • Slijpen in korrelgroottes of RA-waarden;
  • Hoogglans polijsten in diverse kwaliteiten / mirror gradaties;
  • Stralen;
  • (Richtingloos) borstelen;
  • Patroon in de plaat walsen. 
 
Na deze mechanische bewerking kan het voorzien worden van een kleur door middel van:
 
  • PVD-Tin coaten;
  • nanoINOX®- AFP/ETC (AntiFingerPrint/Easy-To-Clean).
 
Door deze combinatie van hoogwaardig geslepen, gepolijste of geprofileerde RVS platen en het toevoegen van een prachtige, gekleurde coating, loopt Van Geenen hand in hand met de design- en architectuurwereld. 

 


Wat is PVD coating?
Binnen ons aanbod hebben klanten de keuze uit twee verschillende coatings; PVD en Nano. Eerstgenoemde wordt ook wel Tin-coating of Titanium nitride coating genoemd. Tijdens het behandelingsproces worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld galvanische processen, geen milieubelastende of giftige stoffen gebruikt. De extreem dunne lagen zijn van nature uitermate metaalachtig en levendig van uiterlijk, waardoor ze zich nadrukkelijk onderscheiden van poedercoaten en natlakken. Van Geenen levert PVD-coating in vijf verschillende kleuren; Champagne, Gold, Rose Gold, Bronze en Black. Al deze kleuren zijn verkrijgbaar op verschillende ondergronden, bijvoorbeeld een geslepen, gepolijste of gestraalde RVS plaat.


Waarom kiezen voor PVD coating?
Allereerst ziet een RVS plaat met PVD coating er visueel aantrekkelijk uit. Door de mooie, uiteenlopende tinten waarin deze coating leverbaar is, kan dit voor ieder project of gebouw gebruikt worden. Naast de visuele voordelen brengt PVD-coating ook technische voordelen met zich mee. Door de harde laag van de coating wordt de corrosiebestendigheid een stuk hoger. Door dit gegeven, samen met de uiterlijke voordelen, kunnen architecten en designers briljante ontwerpen maken voor zowel binnen als buiten.
 

Wat is Nano-coating?
In het verlengde van PVD produceert Van Geenen coatings onder de merknaam nanoINOX®. Deze coating wordt geproduceerd op basis van de SolGel technologie met AntiFingerPrint en Easy-to-Clean eigenschappen. Hiermee heeft deze coating, in tegenstelling tot concurrerende producten, simpelweg meer toegevoegde waarde. Net als PVD-coaten is Nanocoaten een techniek om platen te kleuren. Bij nanoINOX® kan echter een additionele, functionele laag aangebracht worden waardoor het zogenoemde Lotus-effect gecreëerd kan worden. 

 


Waarom nanoINOX®? 
Hoewel PVD-coating in sommige gevallen al het gewenste resultaat kan opleveren, brengt nanoINOX® meerdere voordelen met zich mee. Tijdens het produceren kan men bijvoorbeeld goed controle houden over eigenschappen als kleur, hardheid, corrosie en chemische bestendigheid, transparantie en vervormbaarheid. Daarnaast is het hiermee ook mogelijk om een groter aantal designs en kleurtinten te maken. De kleuren waarin nanoINOX® verkrijgbaar is, zijn; Champagne Classique, Clear, Gold Rose, Abyss Black, Spring Green, Mint Green, Green Electrum, Blue Electrum, Deep Blue, Stratos Blue en UniqueSurphace. Zit uw kleur er niet tussen? Het is ook mogelijk om een gepersonaliseerde kleurtint te creëren, geheel naar eigen wens.  Het laatste en het meest grote voordeel; door het eerdergenoemde Lotus-effect blijven er geen vingerafdrukken achter. Ook is deze toplaag niet gevoelig voor de aanhechting van vuil, wat ervoor zorgt dat de RVS platen extreem lang mooi blijven. 
 

Waarom kiezen voor Van Geenen?
Van Geenen heeft voor de BeNeLux markt de officiële en exclusieve vertegenwoordiging als het gaat om producten van mirrorInox. Dit in combinatie met de eigen mogelijkheden biedt Van Geenen een ijzersterk totaalpakket aan de algehele metaalverwerkende industrie. Speciaal voor de bouw- en architectuurwereld heeft Van Geenen hier een afdeling voor opgezet. Voor meer informatie, kijk op vangeenen.nl/architecture/. Een mail sturen kan ook, naar info@vangeenen.nl. Wij zullen hierna contact met u opnemen om uw project te bespreken.
 
 
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht