Go to top

Kamp kan Aldel wellicht helpen

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil de in het voortbestaan bedreigde aluminiumsmelter Aldel tegemoetkomen.

© ANP
Kamp kondigde woensdag in de Tweede Kamer aan dat hij zo snel mogelijk met een voorstel komt om grootverbruikers van elektriciteit als Aldel al komend jaar 90 procent korting te geven op de transportkosten van energie.

Aldel zit in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

De minister wil niet achterblijven bij Duitsland waar de grootverbruikers eerst helemaal geen transportkosten hoefden te betalen en na protesten van de Europese Commissie nu een korting van 90 procent geldt.


Lange termijn

Dat de elektriciteitstarieven in buurland Duitsland goedkoper zijn dan in Nederland, kan Kamp niet veranderen. Hij erkent dat het een fors probleem is in het nadeel van grote energieverbruikende bedrijven, maar ziet alleen op lange termijn een oplossing.

"Nederland en Duitsland moeten de subsidiesystemen op elkaar afstemmen. Daar zijn we intensief mee bezig. We zijn echt van plan die markten dichter op elkaar te plakken, maar dat zal toch een oplossing zijn voor de lange termijn."

De minister wil alle regelingen die er zijn benutten om het in problemen verkerende Aldel te helpen. Maar: "garanties kan ik niet geven. Ik kan geen zekerheid bieden. Het bedrijf moet beslissen en perspectief zien."


Directe verbinding

Kamp is bereid te kijken naar een overbruggingsregeling als Aldel aannemelijk kan maken dat er weer perspectieven zijn.

Het bedrijf in Groningen onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een directe elektriciteitsverbinding te laten leggen naar een Duits elektriciteitsbedrijf en zo goedkoop energie af te nemen.

Het ministerie van Economische Zaken bekijkt de consequenties van zo’n stap. Als Aldel moet sluiten, zou dat volgens de minister 800 arbeidsplaatsen kosten; in de fabriek zelf werken zo’n 320 mensen.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht