Go to top

Hardchroom & alternatieven: een stand van zaken

Sinds de toepassing van de EU-richtlijnen WEEE, ROHS en ELV is de aanwezigheid van Cr6+ in deklagen serieus aan banden gelegd. Ook is chroomtrioxide geplaatst in de bijlage XIV van de REACh-regelgeving. Dit betekent dat volgens de huidige stand van zaken het gebruik van chroomtrioxide zonder autorisatie verboden is vanaf 21 september 2017.

Het verder gebruik van hardchroom, een zeer slijtvaste en corrosiewerende laag, staat bijgevolg sterk onder druk. Hardchroom kent heel diverse toepassingen: schokdempers, pompen, kleppen, kogellagers, injectiesystemen, … Tot heden is er nog geen universele oplossing ter vervanging van hardchroom. Echter in de markt zijn diverse alternatieven zich aan het ontwikkelen met elk hun specifieke eigenschappen en toepassingen.

In dit spanningsveld is er behoefte aan technieken om het proces en de kwaliteit optimaal te beheersen. Tijdens deze middag krijgt u een overzicht van de alternatieven. Deze dag wordt georganiseerd door VOM vzw en vereniging ION. Op deze manier richten we ons tot de hele Benelux markt en is er meer interactie en kennisdeling in dit specifiek marktsegment.

Programma:

13u00 Registratie van deelnemers
13u30 Welkom door VOM vzw en vereniging ION
13u40 Chroom 6+ en REACh
13u50 Karakteristieken, applicaties van hardchroom, Bob Fuchs & Kees Stigter Business managers ATOTECH

Hierna volgt een overzicht van mogelijke alternatieve deklagen

14u20 Deklagen op basis van Cr3+ met voorstelling van de onderzoeksfaciliteiten, Rob van de Coevering, Business Development Manager OCAS
14u40 Thermisch gespoten deklagen HVOF, Arthur Hendriks, Manager HVOF, CZL Tilburg
15u00 Koffiepauze
15u20 Deklagen via vacuümdepositie, Mathieu Desmet, Oerlikon Balzers Coating Benelux NV
15u40 Warmtebehandeling nitrocarboneren met na-oxidatie, Bernard Vandewiele, zaakvoerder BVDW Consultancy
16u00 Lasercladden, Marleen Rombouts, Laser Centre Flanders, VITO
16u20 Laserreiniging als voorreiniging voor een betere hechting en een lagere porositeit Jean Claude Philippron, zaakvoerder Mitraco
16u40 Conclusies en vragen
17u00 Netwerkborrel
19u00 Einde

leden VOM & ION: € 125/persoon Niet leden: € 195/persoon Betaling na ontvangst van de factuur.
 

U kunt zich hier inschrijven

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht