Go to top

Exporterende technologische industrie is reddingsboei Nederlandse economie

Zoetermeer, 26 februari 2013

De omzet van de technologische industrie is in het afgelopen jaar met 3% procent gestegen. Die groei is vooral behaald uit export; die is met 5% toegenomen. Ook in 2013 rekent de technologische industrie op een stevige exportgroei. Dit blijkt uit de vandaag verschenen conjunctuurenquête die FME twee keer per jaar onder haar leden houdt. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Onze exportgroei overtreft de groei van de wereldhandel. Dat is een fenomenale prestatie. De export houdt Nederland in economisch opzicht op de been. Het is als het ware de reddingsboei voor onze economie. We mogen die reddingsboei niet loslaten.”

Ondernemers blijven investeren


Uit de FME-conjunctuurenquête blijkt verder dat de technologische industrie verwacht dat de productiegroei dit jaar aantrekt. De orderpositie verbetert en ook de werkgelegenheid in de sector ontwikkelt zich positief. Hoewel de investeringsgroei iets afneemt, blijven ondernemers in de technologische industrie bereid om te investeren. Dezentjé: “Onze bedrijven blijven investeren en exporteren. Crisis of niet.” Wel wijst zij op de grote onderliggende verschillen in de sector. Zo steeg gemiddeld genomen de omzet in het afgelopen jaar, maar toch had bijna de helft van de bedrijven te maken met een omzetdaling. Verder benadrukt de FME-voorzitter dat de winstmarges het afgelopen jaar onder druk stonden. "Het blijft dus zaak scherp te waken voor de concurrentiepositie van de industrie”, aldus Dezentjé.

Belemmeringen industrie snel oppakken


Met een jaaromzet van € 100 miljard, een exportwaarde van € 60 miljard en ruim 400.000 mensen aan het werk, is de technologische industrie als exporteur, innovator en werkgever cruciaal voor de verdienkracht van Nederland. Dezentjé: “Om deze motor van de economie draaiende te houden, is het belangrijk dat snel actie wordt ondernomen om een einde te maken aan de belemmeringen waar de technologische industrie mee te kampen heeft. Zo zijn het opheffen van het tekort aan technici en het behouden van een goede aansluiting op buitenlandse markten enorm belangrijk. Om concurrerend te opereren moeten we ook blijven innoveren.” De FME-voorzitter stelt dat “in Duitsland de industrie de prominente plek krijgt die zij verdient en daar voert de overheid sinds jaar en dag een consistent stimulerend innovatiebeleid. Ook in Nederland hebben we een proactieve overheid nodig, die haar rol als aanjager van vernieuwing serieus neemt. Innovatie van nu, is de welvaart van morgen. Concreet betekent dit dat er continuïteit geboden moet worden in het innovatiebeleid- en budget en dat de overheid nu eindelijk innovatief moet gaan inkopen. Dat laatste wordt al jaren beloofd, maar er is nog weinig van terechtgekomen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht