Go to top

Dreun voor aluminiumsector Suriname

In de aluminiumindustrie in Suriname worden 900 tot 1000 werknemers ontslagen. President Bouterse heeft dat gisteravond gezegd in het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee.

De ontslagen zijn een gevolg van de hogere productiekosten en van de dalende wereldmarktprijs van aluminiumerts. Als gevolg daarvan draait het Amerikaanse aluminiumbedrijf Suralco, een dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf Alcoa, al jarenlang met verlies.

Bij Suralco zelf worden volgens Bouterse ongeveer 200 van de 600 werknemers ontslagen. De overige banen gaan verloren bij onderaannemers. Ook kan Suralco de verplichtingen niet meer nakomen aan het Nederlandse bedrijf Boskalis, dat mijnbouwactiviteiten uitvoert voor het bedrijf.

Energieprijs

Vorige week bracht Aquilino Paolucci, de regionale president van het moederbedrijf voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, een bezoek aan Suriname. Toen zijn de reorganisatieplannen besproken met de regering en de leiding van het bedrijf.

Alcoa wil met de Surinaamse overheid afspraken maken over de energiekosten. Het staatsbedrijf Staatsolie levert de brandstof tegen marktprijzen. Suralco wil minder betalen, maar de Surinaamse regering voelt daar tot nu toe niets voor.

Sociale gevolgen

De aluminiumindustrie was voor Suriname decennialang de kurk waarop de economie dreef. Goud, olie en hout hebben nu die plek ingenomen. Suralco werkt in specifieke mijnbouwgebieden.

In 2009 stopte het aluminiumbedrijf Billiton zijn activiteiten in Suriname. Daarbij gingen ook al honderden banen verloren.

De verwachting is dat de reorganisatie bij Suralco grote sociale gevolgen zal hebben voor de dorpen die van de mijnbouw afhankelijk zijn. De belangrijkste activiteiten van Suralco vinden plaats in het gebied rond het bauxietstadje Paranam, 40 kilometer ten zuiden van Paramaribo.

Eensgezindheid

In het parlement heeft zowel de coalitie als de oppositie geschokt gereageerd op het nieuws. Er is onmiddellijk een commissie opgericht die zich over de gevolgen moet buigen.

President Bouterse toonde zich tevreden over de eensgezindheid in het parlement. Hij kondigde aan buitenlandse expertise in te roepen om de bauxietcrisis te beteugelen
 

(bron NOS)

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht