Go to top

Buigtechnisch manusje van alles van Dynobend

De Nederlandse fabrikant van buigmachines heeft naast het bestaande, uitgebreide programma CNC-machines een handbediende machine met PLC-besturing en touch screen op de markt gebracht, die voor uiteenlopende buigtaken economisch kan worden ingezet.

Deze compacte TM machine vergt een aanzienlijk lagere investering dan een computerbestuurde buigmachine maar levert buigproducten af met dezelfde technische en esthetische kwaliteit. Bovendien kan de machine vaak specifieke vervormingstaken aan die niet of moeilijk door CNC-buigers zijn uit te voeren. De multifunctionele TM-machine wordt dan ook vaak als aanvullende bewerkingsmachine ingezet.

De PLC-gestuurde machine is leverbaar in drie modellen, met buigmomenten van 1240, 2000 en 5100 Nm. Hiermee is een veelheid van buigtaken uitvoerbaar. Optioneel is een standaardset verkrijgbaar, maar Dynobend kan op verzoek van de klant ook productspecifiek gereedschap ontwikkelen en produceren. Ook complexe geometrieën zijn daarmee snel en economisch te vervaardigen, in kleine tot grote series. De machine is bovendien snel om te bouwen van de ene buigtaak op de andere.

Opvallend is dat veel gebruikers in de TM-machine mogelijkheden ontdekken, die in het ontwerpstadium nog niet waren voorzien. Vaak gaat het om producten, die moeilijk op een CNC-machine zijn te maken. De buigradius is te klein is, het product is moeilijk toegankelijk of het gereedschap staat in de weg. Het komt ook voor dat de TM machine evengoed de buiging realiseert als een vergelijkbare CNC-buigmachine of kantbank.

Een paar voorbeelden. Eén fabrikant gebruikt de TM-machine bijvoorbeeld voor het buigen van koperen strippen die fungeren als elektrische geleiders. Vroeger gebeurde dat op een kantbank, waardoor ongewenste scherpe hoeken in de strippen ontstonden, die de elektrische weerstand beïnvloedden. Met de TM-machine treedt dit ongewenste effect niet meer op. Een andere fabrikant zocht een manier om een pijpdeel met een zeer kleine radius te produceren voor de aansluiting op spiraalvormige warmtewisselaars, die uit een lange pijp door walsen werden vervaardigd. De aansluiting kon vanwege de kleine radius niet meegewalst worden. Voor één buiginkje zou de klant anders een CNC-machine moeten kopen. Ook hier bracht de TM-machine, met het juiste productspecifieke gereedschap, uitkomst.

Dynobend, Haaksbergen
Tel.: 053-8507730

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht